FamilienApp: Aplikacija za majke sa mnoštvo korisnih informacija

22. okt 2018 u 08:12

U Austriji postoji aplikacija za mobilne telefone FamilienApp koja trudnicima i majkama pruža mnoštvo korisnih informacija i obaveštava ih o terminima važnim za zdravlje deteta.

Aplikacija za majke pod nazivom FamilienApp trudnicama i mladim majkama u Austriji olakšava snalaženje u (budućoj) roditeljskoj ulozi. Reč je o digitalnoj dopuni Mutter-Kind-Pass-a (Pasoš za majku i dete) koji je u Austriji, kao obavezan, uveden pre 40 godina.

Od njegovog uvođenja je drastično opala smrtnost porodilja i novorođenčadi, a zdravstvene usluge koje „Pasoš“ propisuje koristi čak 99,5% majki u Austriji. Štampani Mutter-Kind-Pass i dalje predstavlja merodavan dokument, a nova aplikacija za majke je samo dodatna ponuda. FamilienApp možete besplatno skinuti iz Google Play Store-a. Aplikacija korisnice podseća na preglede i vakcinacije predviđene u Pasošu za majku i dete i sadrži mnoštvo korisnih i zanimljivih informacija, kao na primer:

„Kada smo obavili poslednju vakcinaciju protiv tetanusa?, „Koliko mi se beba ugojila?“ ili „Kada je vreme za sledeći propisani pregled?“ Na ova i mnoga druga važna pitanja majke od sada mogu da nađu odgovore na ekranu svog mobilnog telefona. Aplikacija, koja je u stvari digitalna dopuna štampanog „Pasoša za majku i dete“ i dalje će se usavršavati i dopunjavati.

 

Trenutni sadržaj – FamilienApp 

  • Osnovne informacije o (svakom) detetu: od rođendana od rasporeda časova
  • Korisni saveti koje se tiču trudnoće, novorođenčeta, vaspitavanja dece kao što su: faze razvoja, saveti, socijalne usluge itd.
  • Check-liste: na primer o stvarima, koje treba da ponesete pre nego što negde krenete s bebom
  • Podsetnici s važnim terminima za dete u skladu sa uzrastom, automatsko podsećanje na administrativne obaveze, pregledi predviđeni “Pasošem”, termini za vakcinacije, zahtev za novac za brigu o deci/Kinderbetreuungsgeld ili termini važni u vezi sa zaposlenjem
  • Raspored časova za svako dete koje ide u školu
  • Važni kontakti: u slučaj nužde, privatni brojevi u vezi s detetom (baka, lekar itd.) s mogućnošću direktnog poziva
  • Ponude značajne za zdravlje dece i mladih: kretanje, ishrana, psihičko zdravlje, zdravlje zuba.
  • 600 stranica važnih informacija i preporuka

Preduslov za korišćenje je, naravno, znanje nemačkog, jer App za sada nažalost ne postoji na drugim jezicima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava