Austrijske partije koje ponovo kandiduju za Parlament

07. okt 2017 u 14:06

Austrijske parlamentarne partije koje se ponovo kandiduju na prevremenim izborima 15.10.2017. su SPÖ, ÖVP, FPÖ, Grüne i NEOS. Koja je orijentacija koje partije, kada je koja osnovana, koliko su dugo bile na vlasti i čiji su kandidati do sada bili austrijski predsednici?

Izbori za Nacionalni Parlament u Austriji.

Ako posmatramo austrijske partije koje su i do sada bile zastupljene u Parlamentu i u Vladi, SPÖ (Socijaldemokratska partija Austrije) je na levoj strani političkog spektra, ali je daleko od ekstremno-levičarske stranke i bliža je centru. U programu se zalaže za slobodu, ravnopravnost, pravednost i solidarnostOna tradicionalno važi za „partiju malih ljudi“, ali joj već mnogo godina u tom smislu ozbiljno konkurišu Plavi HC Strachea. Stranka postoji od 1888. godine i do sada je imala nekoliko imena. Ime „Socijaldemokratska partija Austrije“ nosi od 1991. Socijaldemokrati su u posleratnoj istoriji u 16 od 29 vlada partija su imali svog kancelara. Od devetorice predsednika države, šestorica su poticala iz njenih redova. U novije vreme ova austrijska partija je bila u opoziciji samo od 2000. do 2006. godine. Od 2007. do danas SPÖ vlada u koaliciji s ÖVP. Socijaldemokrati su danas na vlasti u tri od devet saveznih pokrajina. Samo u Koruškoj vladaju samostalno. U Beču su u koaliciji sa Zelenima, a u Burgenlandu sa Plavima.

Druga od dve dosadašnje koalicione partije je ÖVP (Narodna partija Austrije) je konzervativna, hrišćansko-demokratska. Poznata je po decenijskoj bliskosti seoskoj tradiciji, katoličkoj veri i interesima poslodavaca, industrijalaca i posednika nekretnina. U programu kaže da se zalaže za slobodu, ličnu odgovornost, zasluge pojedinca i bezbednost. Stranka postoji od 1945. godine. Narodnjaci (Crni) su u posleratnoj istoriji u 13 od 29 vlada partija su imali svog kancelara. Od devetorice predsednika države, trojica su poticala iz ove austrijske partije. ÖVP je od rata do danas u opoziciji bili samo od davne 1970. do 1987. Od tada su neprekidno na vlasti, uglavnom u tzv. velikoj koaliciji sa socijaldemokratama, ali i sa Slobodnjacima. ÖVP je danas u vladama šest od devet saveznih pokrajina. Na vlasti je ili samostalno, ili u koalicijama sa Crvenima, Plavima i Zelenima.

FPÖ (Slobodarska partija Austrije) je osnovana 1955. godine.  Istorija ove desno orijentisane austrijske partije, koju je osnovao nekadašnji esesovac Anton Reinthaller, je vrlo burna. Stranka je prvi put bila na vlasti u koaliciji sa SPÖ daleke 1983. godine. Drugi put je vladala u koaliciji sa ÖVP od 2000. do 2006. Godine 1986. partiju preuzima Jörg Haider, koji je vodi do 2005. kada dolazi do rascepa. Partiju preuzima Heinz Christian Strache, koji je do danas njen predsednik. FPÖ je decenijama zastupala mišljenje da Austrijanci pripadaju nemačkom narodu. I dan danas ova stranka neguje veze s desničarskim, nacionalističkim partijama u Evropi, kao i sa konzervativno-nacionalnim krugovima u Austriji. Konsekventno se zalaže za zaustavljanje migracije i glasa redovno protiv svih mera koje služe integraciji stranaca koji  žive u Austriji.

Zeleni su nastali iz građanskih pokreta protiv puštanja u pogon atomske elektrane Zwentendorf i protiv hidroelektrane na Dunavu kod Hainburga. Kao jedan od osnivača važi Freda Meissner-Blau, koja je učestvovala u protestima. Prvo su 1982. osnovani Ujedinjeni Zeleni Austrije. Od 1993. ova austrijska partija nosi naziv Die Grünen – Die Grüne Alternative (Grüne). Zeleni se načelno zalažu za solidarno društvo slobodnih ljudi u netaknutnoj životnoj okolini. Radi se o levičarskoj partija, koja ide još dalje od „Crvenih“. Zeleni još nikada nisu bili ni u jednoj austrijskog saveznoj vladi. Danas se, međutim, u različitim koalicijama nalaze na vlasti u Beču sa Crvenima, u Salzburgu, Tirolu i Vorarlbergu sa Crnima. U Koruškoj sarađuju i u Gornjoj Austriji sarađuju u vladi, iako vladaju drugi. Posle odlaska Petera Pilza i osnivanja njegove liste, Zeleni su dosta izgubili na popularnosti.

NEOS (Das neue Österreich und Liberales Forum) je liberalna austrijska partija koja je osnovana 2012 i 2013. nastupila prvi put na izborima za Nacionalni parlament zajedno s Liberalnim forumom, s kojim se 2014. ujedinila. Partija je nastala kao proizvod građanskih pokreta. Predsednik stranke je Matthias Strolz, a stranku finansijski snažno pomaže industrijalac Haselsteiner. Principi su im lična inicijativa građana, što više samostalnih preduzimača, forsiranje talenata u školskom sistemu i nove forme demokratskog odlučivanja građana.

Rezultati izbora 2013:

SPÖ je 2013. bila na 1. mestu sa 26,8% glasova (52 mandata), sledila je ÖVP sa 24% (47 mandata), pa FPÖ sa 20,5% (40 mesta u Parlamentu). Zeleni su tada osvojili 12,4 procenta glasova (24), a FRANK (Team Stronach) 5,7 (11 mandata), a NEOS 5 posto glasova (9 mesta u Parlamentu). Na izborima je od mogućih 6.384.308 birača glasalo 74,9% koji su strankama dodelili 4.692.907 važećih glasova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava