Austrijski bal: Glamurozna priredba održana po treći put u Sarajevu

10. juna 2019 u 10:32

Austrijski bal, simbol elegancije i romantike, u subotu uveče 8. juna 2019. godine, održan je po treći put u sarajevskoj Vjećnici.

(c) Grad Sarajevo www.sarajevo.ba

Grad Sarajevo je i ove godine bio  domaćin Austrijskog bala, čije je održavanje pre tri godine inicirao tadašnji ambasador Austrije u BiH i Grad Sarajevo, sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom na čelu.

U subotu uveče, 8. juna 2019. godine sarajevsku Vjećnicu ispunili su zvuci bečkog valcera i muzika klasičnih  kompozitora, Franza Schuberta, Wolfganga Amadeusa Mozarta, ali i modernijih plesova kao što su polka, tango, latino plesovi, narodni plesovi Austrije i BiH, i neizostavni kvadril.

I ove godine program je obilovao raznovrsnim nastupima i šarolikim sadržajem, ali težište je bilo na plesu. Svečana manifestacija počela je intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i Austrije.

Prvi ples otvorio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, a među prvima koji su zaplesali valcer bio je i Ministar kulture i sporta Mirvad Kurić.

Ulrike Hartman, ambasadorka Republike Austrije u BiH prisutnim se obratila na bosanskom jeziku.

„Velika mi je čast da pozdravim veliki broj gostiju, ljubitelje bala i valcera. Drago mi je da je ovo postao neizostavan kulturan događaj u gradu Sarajevu“, istakla je Hartman.

Austrijski bal otvorili su članovi plesnog kluba „Aster“, a program su upotpunili renomirani umetnici, kao što su Sonja Šarić i Wilfried Zelinka, iz Opere Grada Graza, ali i Robert Werner, poznati austrijski pijanista, kompozitor, pevač, pozorišni profesionalac i zabavljač.

Austrijski bal, spoj glamura, elegancije i romantike još jednom je oduševio posetioce , a u svečanim toaletama su plesali brojni gosti iz Austrije i Bosne i Hercegovine.

Sarajevo se 20. maja 2017. godine pridružilo porodici od 40 svetskih metropola u kojima se svake godine organizuje Austrijski bal.

Austrija: Jedina zemlja na svetu sa toliko balova

Nigde na svetu kao u Austriji ne postoji toliko balova na jednom mestu, a tradicija održavanja plesnih priredbi datira još od održavanja Bečkog kongresa 1814. godine , kada su se umetnici tadašnje Dvorske opere pridružili svečanostima povodom održavanja kongresa. Austrijski bal je prvi put održan u Državnoj operi 1877. godine, a pod sadašnjim nazivom organizuje se od 1935. godine.

Danas se u tokom jedne sezone, samo u Beču, organizuje se oko 450 balova, a sve njih povezujuje svečana balska toaleta, muzika i ples. Tradicija održavanja balova koja je duga preko 150 godina, doprinela je Austriji naziv „Zemlja balova“.

Bez obzira u kom delu sveta se organizovao, Austrijski bal ima nekoliko propisa i pravila koji se moraju ispoštovati. To su propisi oblačenja i obavezan DRESSCODE  frak, smoking, duga balska haljina, gala uniforma, svečano otvaranje bala uz zvukove fanfare, ulazak debitanata, rasporedi plesova i promene stilova muzike.

Sarajevo, Opatija i Beograd su gradovi koji se nalaze na ekskluzivnoj kulturnoj mapi sveta, kao gradovi  u kojima se održava Austrijski bal, simbol elegancije i romantike.

Bečki bal u Državnoj operi je vrhunac balske sezone u Beču, a sledeći Opernball  „Operski bal“ održaće se 20. februara 2020. godine. 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Beč: Početak sezone balova i masovni ples u centru grada

Svetosavski bal u Beču protekao u sjajnoj balskoj atmosferi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava