Bal u Državnoj operi : Vrhunac balske sezone u Beču

07. feb 2018 u 16:07

Bal nad balovima u Beču je onaj koji se održava u Državnoj operi. Ove godine „Opernbal“ će se održati u četvrtak 8. februara 2018. godine i povodom toga doći će do izmene saobraćanjog režima u prvom bečkom okrugu.

Beč kao muzička i kulturna prestonica Evrope, već više od 150 godina neguje tradiciju održavanja balova. Austrija se smatra zemljom balova jer se nigde na svetu ne organizuje toliko plesnih priredbi na jednom mestu. Gotovo svaka profesionalna branša i zajednica priređuje sopstveni bal. U kalendaru balova upisani su „Bal doktora“, „Bal policajaca“, „Bal privrednika“, „Bal poslastičara“, pa čak i „Bal beskućnika“ i „Bal azilanata“. Na primer, Svetosavski bal u Beču ima dugu tradiciju i ove godine održan je 25. janura po 21. put. Bez obzira na međusobne razlike, jedna im je stvar zajednička: svečana balska toaleta, muzika i ples.

Vrhunac balske sezone je sigurno bal u Državnoj operi (Wiener Staatsoper), koji važi sa prvorazredni događaj ne samo u Beču i Austriji, već i mnogo šire. Ove godine održava se 8. februara i najavljeni su mnogi važni gosti iz Austrije i inostranstva.
Predsednik Austrije Alexander Van der Bellen sa suprugom Doris Schmidauer i kancelar  Sebastian Kurz sa svojom devojkom Susanne Thier takođe će biti prisutni na balu, kao i brojni ministri, poznate ličnosti iz sveta kulture i biznisa. Gost Van der Belena biće predsednik Ukrajine Petro Porošenko sa suprugom Marjane, a gosti Sebastijana Kurca pored irskog predsednika vlade Lea Varadkara koji dolazi sa partnerom, i aktivistkinja za ljudska prava i spisateljica Waris Dirie.
Austrijski biznismen Richard Lugner, koji svake godine prisustvuje balu sa novom poznatom pratiljom, ove godine pojaviće se sa holivudskom glumicom Melani Grafit  (Melanie Griffith).
Direktan prenos sa bala možete pratiti od 20:15 na programu ORF2 i 3sat.

Istorijat bala

Koreni Operskog bala sežu u vreme održavanja Bečkog kongresa (1814/15) kada su se umetnici tadašnje Dvorske opere pridružili svečanostima povodom održavanja tog političkog skupa. Bal je prvi put održan u Državnoj operi 1877. godine je. Posle raspada podunavske monarhije tradicija se nastavlja, da bi 1935. godine manifestacija dobila svoj sadašnji naziv – Operski bal.

Izmena u saobraćaju povodom „Opernball-a“

8. februara 2018. godine u večernjim satima, povodom održavanja „Opernbala“, tačnije od 19:00 časova, biće izmenjene trase tramvajskih i autobuskih linija, a Ringstraße će u delu između Akademiestraße i Operngasse, najverovatnije, biti potpuno zatvoren za saobraćaj. Detaljnije informacije možete pročitati na Wiener Linien koje proporučuju da se izbegne vožnja tramvajima, koliko je moguće, i to u području oko Opernring-a. Kao zamenu se preporučuje korišćenje metroa.  Linije 1, 2 i D  preusmerene su od 19 sati, a linije 71 i 59A će biti kraće. 

 

Ring se zatvara u 20:00 časova

Crveni tepih za počasne goste, političare i visoke goste je postavljen ispred glavnog ulaza u operu na Ringu. Zato je prolaz u ovom delu, između Johannesgasse i Operngasse, zatvoren  od 20:00 do 23:00 sata.
ARBÖ savetuje da vozači izbegavaju obilaznicu već od ranih večernjih sati. Kao alternativa postoji tramvajska linija 2, a korisnici javnog prevoza mogu se preusmeriti na linije metroa U1, U2, U3 i U4.

Detaljnije o promenama ruta određenih linija
Linija 1 se preusmerava na rutu Schwarzenbergplatz – Stubenring i Julius-Raab-Platz.
Linija 2 se preusmerava sa stajališta Rathaus preko Schottenringa i Schwedenplatz-a.
Linija D ide u oba smera preko Franz-Josefs-Kai-a.
Linija 71 radi samo između Schwarzenbergplatza i treće kapije Zentralfriedhof-a,
Linija 59A radi samo između Bärenmühldurchgang i Bahnhof-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava