Beč: Praznik, produženi vikend i saobraćajne gužve

19. juna 2019 u 10:17

Beč i okolina će narednih dana biti u znaku saobraćajnih gužvi povodom produženog vikenda, spojenog s praznikom, a očekuje se veliki broj putnika i na putevima Austrije. Pored toga, u Beču se održavaju pojedine manifestacije koje mogu izazvati dodatne gužve u saobraćaju.

(c) pixabay

Već od srede 19. juna može doći do zastoja na putevima koji vode van Beča, i drugih većih austrijskih gradova, kao što su Grac i Linc. Pored autoputeva koji vode prema zapadnim zemljama, treba računati sa gužvama i na putevima ka Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Italiji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

U produženom vikendu koji je pred nama gužvu na putevima praviće ne samo austrijski vozači, već će na gužvu uticati i vozači iz Bavarske i Baden Württemberg-a, navodi ÖAMTC.

Ovog vikenda se završava i dvonedeljni praznični odmor u pojedinim delovima Nemačke pa će saobraćaj biti posebno pojačan za vreme vikenda iz Italije i Hrvatske.

Veće gužve se očekuju u Tirolu, Brenner (A13) i Fernpass (B179), u Salzburgu i Koruškoj, autoputevima Tauern A10 i u Štajerskoj autoputu A9.

ÖAMTC očekuje zastoje i čekanja već danas popodne, posebno na glavnim magistralnim putevima.

Posebno će biti pogođena jugoistočna tangenta (A23) u Beču, autoput Muhlkreis (A7) u Linzu i na području Graca.

Svako ko želi da u sredu brže izađe iz gradskog područja Beča i da izbegne saobraćajnu gužvu, trebalo bi da napusti grad pre 13:00 časova ili da sačeka večernje sate kada bi trebalo da prođe glavni talas, preporučuje Džana Poturović iz ÖAMTC-a .

 

Gužve i na graničnim prelazima

Zbog povratka u Nemačku sa dvonedeljnog odmora, ali i zbog produženog vikenda u Austriji, ÖAMTC očekuje, posebno u subotu i nedelju, veća zadržavanja na pojedinim graničnim prelazima. Dakle, ko ulazi iz Slovenije ispred tunela Karavanke i Spielfelda, iz Mađarske na Nickelsdorfu, kao i prilikom odlaska u Nemačku na Valserberg, blizu Kufštaina i Subena, mora računati na duža čekanja.

Vozači moraju računati i na zadržavanje na autoputu Brenner (A22) u Južnom Tirolu ispred naplatne stanice Vipiteno, na autoputu A4 u severnoj Italiji, koji povezuje Veneciju-Trst, između Palmanove i Portogruara i izvan granice Slovenije i Hrvatske.

 

U Beču gužve zbog Donauinselfest-a i koncerta Bečke filharmonije

Od petka 21. juna do nedelje 23. juna 2019. godine na Dunavskom ostrvu u Beču se održava muzički festival Donauinselfest. Povodom toga, na mostovima Floridsdorfer-, Brigittenauer- i Reichsbrücke se može desiti da neke saobraćajne trake budu zatvorene. ÖAMTC savetuje da se na događaj dođe javnim prevozom koji je dobro organizovan, jer će vozači imati problem da pronađu mesto za parkiranje.

Takođe, svake godine zbog Donauinselfest-a, stanovnici 20. bečkog bezirka imaju problem sa parkiranjem u svojoj ulici, jer se veliki broj posetilaca festivala parkira u ovom delu grada i peške pređe mostove koji vode do mesta događanja.

 

Druga velika manifestacija koja se održava u Beču je tradicionalni koncert Bečke filharmonije pod nazivom “Koncert letnje noći“ u četvrtak 20. juna 2019. godine u parku dvorca Šenbrun uz besplatan ulaz. Očekuje se desetine hiljada posetilaca koji svake godine posete ovaj koncert.

Tim povodom očekuju se gužve na ulicama Linke Wienzeile, Schlossallee, Schönbrunner Schlossstraße, kao i na Winckelmannstraße.

Najbolje je koristiti javni prevoz zbog gužve, ali i zbog manjka parkinga u ovom delu grada. Metro linija U4, kao i tramvajske linije 10, 58 i 60 počinju već od  16:00 časova da voze u kraćim intervalima. Takođe, autobuska linija 10A biće  pojačana u večernjim satima.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava