Beč: Izmene u saobraćaju povodom održavanja maratona

20. apr 2018 u 07:02

Zbog održavanja velikog maratona u Beču, u subotu i nedelju 21. i 22. aprila 2018., doći će do većih izmena u saobraćaju. Jubilarni 35. Bečki maraton pratiće i brojne manifestacije.

U subotu i nedelju, 21. i 22. aprila će u Beču preko 41.000 trkača, starosti između 5 i 85 godina, zajedno pretrčati  preko 750.000 kilometara, što ja za 18 puta duže od obima zemlje.
Svojom ovogodišnjom temom „Teatar emocija“, Bečki maraton povezuje radost života, raznolikost kultura i bečku društvenu tradiciju teatra sa sportskim, emocionalnim momentima.

Pored glavne trke čija je staza ukupno 42,195 km, i polumaraton, štafetni maraton i 2 maratona za decu i mlade. Učesnici dolaze iz  125 zemalja, a motivaciju će im pružiti oko 1 milion gledalaca.

Ruta  maratona izgleda ovako: Start je u ulici Wagramer Straße, u blizini Centra Ujedinjenih nacija, a onda učesnike maratona put vodi opet kroz Prater, obalom rečice Wien (sve do dvorca Schönbrunn), kroz ulicu Mariahilferstraße, pa sve do Ringa. Cilj je i ove godine ispred pozorišta Burgtheater. Nažalost, nije se ispunila želja organizatora da trasa vodi i kroz centralnu gradsku ulicu, Kärntnerstraße, ali su i sami uvideli da je to iz mnogih razloga teško izvodljivo.

Već u subotu se održavaju trke za decu i mlade, a dužina staze varira u zavisnosti od starosti učesnika. Na glavni događaj, maraton od 42 kilometra, koji će se održati u nedelju, dolazi i najprominentniji učesnik, Kenijanac Denis Kimeto, koji drži svetski rekord sa vremenom od 2:02:57.

Interesantan je i podatak da je, zaključno sa maratonom 2017., aktivno još 8 trkača koji su u sve prethodne 34 godine od 1984. učestvovali u maratonu i stigli na cilj.

 

Izmene u saobraćaju

Postojeći radovi na trasi maratona će biti okončani na vreme. To se odnosi pre sve na Ring, na potezu oko trga Schwarzenbergplatz. Mora se računati sa smetnjama u saobraćaju i na prilaznim putevima. Već od petka vozači motornih vozila bi trebalo da izbegavaju sam centar grada. Osim na Ringu, u nedelju će biti znatnih izmena u saobraćaju  i u opštinama Leopoldstadt, Mariahilf, Alsergrund i Rudolfsheim-Fünfhaus (2, 6, 7, 9, i 15. becirk) . Na tim potezima će privremeno dolaziti i do zatvaranja ulica.

Sa smetnjama treba računati i u javnom saobraćaju, u prvom redu kod autobusa i tramvaja, gde će neke linije biti privremeno potpuno obustavljene ili će biti usmerene drugim pravcima.

Više informacija o maratonu u našem predhodnom tekstu: Bečki maraton slavi 35 jubilej

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava