Beč je, ponovo, grad sa najboljim kvalitetom života na svetu

20. mar 2018 u 11:13

Koji su to kriterijumi po kojima je Beč, po deveti put zaredom, izabran za grad sa najboljim kvalitetom života na svetu, pokazala je najnovija Merser studija.

Međunarodna konsultantska agencija Merser svake godine sprovodi studiju o kvalitetu života u svetskim metropolama. U Merser studiji zastupljeno je 231 gradova, a ocenjuju se na osnovu 39 kriterijuma, u koje se između ostalih ubrajaju politički, socijalni, privredni i ekološki faktori.

Beč je čak deveti put zaredom dobio priznanje kao grad sa najboljim kvalitetom života na svetu i to na osnovu ispitivanja stranih državljana koji žive i rade u svetskim metropolama. Oni u Beču pre svega sa najvišom ocenom ocenili kvalitet vode, medicinsku negu, kanalizacioni sistem, javni prevoz i škole. Osim toga visoko je ocenjena i ponuda raspovrstan kulturni život i ponude koje Beč ima u oblasti slobodnog vremena.  U skoro svim  kategorijama Beč je dobio maksimalan broj bodova.

Među prvih pet gradova na rang listi nalaze se Cirih na drugom mestu i Minhen na  trećem  mestu ( prošle godine je bio četvrti). U poslednjih 20 godina neki evropski gradovi su zabeležili znatno poboljšanje u kvalitetu života: Sarajevo (sada je na 159 mestu) i Bratislava koja je ove godine rangirana na 80 mestu.

Na poslednjem mestu su Bagdad (231), Bangui (230), Sana (229)  i drugi. Osim brojnih razloga tu su i politička nestabinost, siromaštvo, i klima.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava