Beč: Zidaju se novi opštinski stanovi

16. dec 2017 u 15:07

Posle višegodišnje pauze Beč ponovo gradi opštinske stanove. Do 2020. treba da se izgradi 4.000 modernih stanova sa pristojnim kirijama.

Početak radova novom gradilištu u 10. becirku

13. decembra je posle nekoliko godina pauze ponovo započelo zidanje bečkih opštinskih stanova po oprobanom principu. Prvih 120 stanova nastaje na arealu nekadašnje centrale AUA u Fontanastrasse u 10. becirku u blizini U1-stanice Oberlaaa. Završetak gradnje je planiran za jesen 2019. Grad ulaže 6,9 miliona evra. U devet becirkova je na 28 gradilišta trenutno u različitim fazama nastanka još 3.450 novih stanova.  Do 2020. grad želi da stavi na raspolaganje 4.000 novih stanova ovog tipa. 

Svečanom otpočinjanju radova u Favoritenu prisustvovali su gradonačelnik Beča Mihael Hojpl i njegov verovatni naslednik, gradski ministar za stanogradnju Mihael Ludvig (obojica iz Socijaldemokratske stranke Austrije). Gradonačelnik je tom prilikom  izjavio da je Beč međunarodno poznat po svojim opštinskim stnovima i da je važno da ljudi imaju priliku za jeftinije stanovanje. Grad se ovom merom sprema za blisku budućnost, kada će u njemu živeti 2 miliona ljudi. Mihael Ludvig je istakao da se pored jeftinijih stanova obezbeđuju i radna mesta u građevinskoj industriji.

Prednosti opštinskih stanova

„Gemeindewohnungen NEU“ stanarima nudi poštene uslove stanovanja i pravnu sigurnost. Cena kvadratnog metra će biti 7,50 evra, nije potrebno ulaganje ličnih sredstava, ne plaća se kaucija, ugovori su vremenski neograničeni. Stanovi su svojina grada Beča i dodeljuju se prema transparentnim kriterijumima.

Detalji projekta u 10. becierku

Zgrade će imati 120 stanova s balkonom ili lođom.  U njima će biti jedna do pet soba i biće veliki između 40 i 100 kvadratnih metara. Skoro 90 posto stanova pogodno je prvenstveno za pojedince, samohrane majke/očeve sa do dvoje dece i parove s jednim detetom. Stanovi su usklađeni s potrebama korisnika: više od 40 posto ima jednu ili dve sobe, tako da i Bečlije do 30 godina mogu da dobiju svoje povoljne stanove. Od 10.000 opštinskih stanova koji se godišnje podele, sada je oko 2.000 namenjeno mladima.

Zgrade će imati četiri, pet ili devet spratova i okružuju tri dvorišta. Postojaće i podrumi, perionice, prostorije za bicikle i dečja kolica, readionica za bicikle i zajednička garaža na susednom placu. Dobrosusedski odnosi su u centru pažnje. Tako će postojati zimska bašta koju će stanari moći zajednički da uređuju, a na raspolaganju će im stajati  i kućepazitelj. Jedno dvorište je planirano za susrete mladih i starih, i imaće dečje igralište i klupe. Drugo će se koristiti za opuštanje, a treće za zajedničko bavljenje urbanom poljoprivredom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava