U Beču počinje prodaja prirodnih jelki

09. dec 2017 u 08:00

Povodom predstojećih praznika vaš dom će uskoro krasiti mirišljave austrijske jelke, a najlepši i najkreativniji ukrasi doneće sreću i pozitivnu energiju vašoj porodici. U Beču počinje zvanična prodaja prirodnih jelki.

U Beču počinje tradicionalna prodaja jelki na 300 prodajnih štandova (Wiener Christbaummärkte). Štandovi će biti otvoreni svakog dana od 8 do 20 časova sve do 24.12. (kada će raditi nešto kraće). Magistratsko odeljenje 59 (Gradska pijačna uprava i kontrola kvaliteta životnih namirnica) svake godine određuje gde će se nalaziti prodajni štandovi i kontroliše ih. Jelke obično koštaju između 10 i 35 evra, prosečna cena drveta visine 1.60 m je 22 evra, dok se za smreku (Fichte) plaća između 7 i 14 evra. Prilikom kupovine „protresite“ drvo, jer sa sveže jelke otpada manje iglica.

Nekoliko saveta za održavanje i ukrašavanje novogodišnje jelke

Božićni praznici i Nova godina su na pragu, a sa njima i nabavka i kićenje novogodišnje jelke. Dvoumite se da li da kupite pravu ili veštačku jelku? Prirodne jelke mirišu na šumu, lepe su, podsećaju vas na detinjstvo… S druge strane niste sigurni da li je u redu da se zbog vašeg kratkotrajnog užitka seku šume. O tome u Austriji zaista ne morate da brinete, jer postoji preko 1.000 firmi koje na više od 3.000 hektara redovno sade samo božićne jelke.

Svake godine u Beču se proda više od 400.000 jelki. Bogat izbor seže od domaće jelke (skoro 80 posto) pa do finske ili danske smreke raznih veličina. Mnogi se odlučuju i samo za jednu ili nekoliko grana, jer zauzimaju manje prostora i lakše ih je posle praznika izneti iz kuće.

Ukrašavanje jelke

Jelke se najčešće kite kuglicama raznih boja, perlama, trakama i lampicama, ali ima i ljudi koji na njih stavljaju ručno rađene ukrase, niske od kokica, kolutove isečene narandže i slično. Vaši mališani će biti oduševljeni ako na jelki ugledaju figurice životinja, zeke, medvedići, igračkice.  Najlepše je ako cela porodica učestvuje u ukrašavanju. Za one koji se pitaju o optimalnom rešenju predlažemo da se drže pravila − najviše tri boje. Tako će jelka izgledati elegantno, a vi ćete dobiti komplimente da ste je ukrasili sa stilom.

Koliko god se ovaj običaj nekima činio detinjastim, priznaćete da pravu novogodišnju atmosferu osećate tek kada u uglu dnevne sobe imate i lepo ukrašenu novogodišnju jelku! Radost svih ukućana je potpuna kada se ispod nje nađu i lepo upakovani novogodišnji pokloni.

Oni koji slave pravoslavni Božić i Novu godinu jelku bi trebalo da kupe što kasnije, kako bi izdržala još dve nedelje. Sveže jelke ćete prepoznati po zelenijim mestima na iglicama i po njihovoj većoj mekoći i savitljivosti.

Kako održavati jelku

Ako kupite jelku, vodite računa o tome da jelke vole hladnoću i da  su „žedne“. Da bi vam se duže održala, evo nekoliko saveta o održavanju: 

  1. Jelku do Badnje večeri čuvajte na hladnom mestu i što dalje od grejanja.
  2. Mreža u kojoj je jelka se uvek skida odozdo na gore, a onda drvo treba staviti u vodu (u koju možete da stavite malo šećera ili izmrvljeni aspirin)!
  3. Postolje za jelku napunjeno vodom drvetu omogućava dužu svežinu. Drvo od dva metra treba do 4 litre vode na dan.
  4. Pre postavljanja u postolje treba zaseći donji deo za oko 1,5 cm.
  5. Ako ste kupili jelku s busenom, prebacite je u saksiju, dopunite vodom i redovno zalivajte.
  6. Što je hladnija prostorija u kojoj jelka stoji, to će se duže održati. Samo drvo treba povremeno umereno poprskati vodom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava