Božićna atmosfera u Beču: Otvorene božićne pijace

17. nov 2018 u 07:38

Tradicionalni „Christkindlmarkt“ ispred gradske kuće Rathaus i najveća božićna pijaca u Beču otvorila je svoje kapije sa 152 prodajnih štandova koji imaju u ponudi božićne poklone, nakit za novogodišnju jelku, rukotvorine, kulinarske specijalitete, slatkiše i tople napitke.

Sredina novembra je vreme kad se najlepši trgovi Beča transformišu u magične božićne pijace i kad aroma božićnih kolača i toplog punča podgreva predbožićnu atmosferu.

Najveća i najposećenija božićna pijaca u Beču „Christkindlmarkt“, na trgu ispred gradske kuće Rathaus,  otvorena je  16. novembra 2018. i posetiocima nudi uživanje u dnevnim časovima, ali i u magičnim večerima, kada svetiljke na drveću, u obližnjem parku, dolaze do punog izražaja.

Ove godine božićna pijaca ispred gradske kuće Rathaus ima najraznovrsniju ponudu nego ikada, posebno za najmlađe posetice. Osim što mogu uživati na  klizalištu, u narodnom holu skupštine grada ( Volkshalle)  najmlađi mogu praviti medenjake i stale božićne kolače, poklone i da ispisuju želje Deda Mrazu. Božićne radionice su otvorene  od 16. novembra do 23. decembra 2018. od  9:00 do 19:00 i  24. dezembra od  9:00 do 15:00 časova.  U samom parku biće postavljene brojne svetlosne instalacije koje tematizuju božićne priče za decu, a na muzičkoj bini pevaće horovi i ostali umetnici.

Tradicionalni božićna pijaca  „Christkindlmarkt“ sa 152 kućica/štandova  ima u ponudi božićne poklone, nakit za novogodišnju jelku, rukotvorine, kulinarske specijalitete, slatkiše i tople napitke.

„Christkindlmarkt“ ispred Rathaus-a radi  do 26. decembra 2018. godine od 10:00 do 21:30 časova, petkom i subotom od  10:00 do 22:00.  Radno vreme 24. dezembra je od 10:00 bis 19:00 sati, a 25. i 26. dezembra radno vreme je od 11:00 do  21:30 časova.

Nedaleko od „Christkindlmarkt-a“, tačnije na trgu Marije Terezije (između Muzeja istorije umetnosti i Prirodnjačkog muzeja) biće postavljeno takozvano božićno selo „Weihnachtsdorf Maria-Theresien-Platz“. Ovo božićno selo zvanično je otvoreno za posetioce od 21. novembra sa oko 70 štandova sa tradicionalnim rukotvorinama i originalnim poklonima. Posle Božića od 27. decembra ovo božićno selo pretvoriće se u novogodišnje selo.

Božićni bazar ispred dvorca Šenbrun  se otvara 24. novembra i nudi romantiku pred imperijalnom kulisom sa tradicionalnim rukotvorinama, ručno izrađenim dekoracijma, božićnim koncertima, kao i bogatim  dečjim programom, uključujući i božićne radionice.

 

Beč božićna prestolnica Europe

Bečki gradonačelnik Michael Ludwig  je nedavno sa predsednikom Bečke privredne komore, Walterom Ruckom, najavio otvaranje božićnih vašara i praznično osvetljenje u Beču, koji su poznati  širom sveta. Gradonačelnik Beča se nada da će turistički rezultati premašiti sve dosadašnje.

„Beč je božićna prestolnica Europe. Nijedna druga metropola tokom božićnih praznika ne svetli kao naš grad.“, rekao je Ludwig tom prilikom.

Broj noćenja u Beču tokom božićnih praznika je u stalnom porastu. Pre deset godina on je iznosio 800.000, a već 2013. godine zabeležen je porast na 1.150.000 noćenja. Porast se nije zaustavio i 2017. godine brojka se popela na neverovatnih 1.400.000 noćenja, što predstavlja porast od čak 60 odsto u poslednjih deset godina.

Trgovina u Beču takođe cveta u vreme predbožićnih kupovina. Bečlije na božićne poklone svake godine potroše oko  350 miliona eura, a božićni biznis osigurava 1.900 dodatnih radnih mesta.

Ono po čemu turisti najviše pamte božićno putovanje u Beč je praznično osvetljenje koje se ubraja u najlepše u Europi. Čak 98 odsto ispitanih turista, u istraživanju koje je sproveo MAKOM, ocenilo ga je odličnom ocenom.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava