Opasnost od povreda: Oprezno sa kućnim spremanjem

31. mar 2018 u 01:03

Vreme je za prolećno spremanje stana, međutim upravo u ovoj aktivnosti vreba opasnost. Godišnje se u Austriji povredi oko 20.000 osoba.

 

Proleće je napokon došlo, sunce sija, ptice pevaju i skup svih prolećnih osećaja čine da se osećamo raspoloženo. Prljavim prozorima, krevetima u zimskom snu i prašini nema više mesto u našem stanu, što znači da je vreme da napravite generalno spremanje stana. Međutim, prilikom tradicionalnog prolećnog čišćenja veoma često se dogode povrede u toku rada.

Austrijsko udruženje KFV (institucija za sigurnost u saobraćaju) objavilo je da se dnevno povredi više od 50 osoba i da one završe u bolnici upravo zbog prolećnog spremanja stana ili kuće. Na godišnjem nivou to je oko 4.000 ljudi samo u Beču, dok ta cifra za prošlu godinu za čitavu Austriji iznosi preko 20.000.

Rizična grupa su starije osobe, posebno žene, jer one uglavnom sređuju svoje domaćinstvo, a više od polovine povređenih žena je starija od 65 godina.  Glavni razlozi za provrede su žurba i stres a poslednice mogu biti veoma teške. Najćešće povrede su prelomi kostiju, a u dva od tri slučaja povrede se dešavaju zbog pada sa merdevina ili prilikom brisanja prozora.

A da bi prilikom prolećnog spremanja stana bilo što manje povreda, KFV preporučuje jednostavne, ali efikasne mere zaštite:

  • Nemojte pokušavati da radite tri stvari u isto vreme. Što je veći vremenski pritisak i žurba, to je veća i opasnost od nesreće. Treba izbegavati stvari koje odvraćaju pažnju (mobilni telefon, televizija i sl.).
  • Osnovni preduslov je dobra obuća sa đonom koji ne proklizava.
  • Nosite takvu odeću koja neće nigde zapinjati.
  • Sva sredstva i pribor za čišćenje držite tako da ne postoji opasnost da zapnete za njih i padnete. Predmeti koji nisu na svom mestu, kao i prosuta tekućina, mogu imati za posledicu da zapnete o njih i padnete ili se okliznete.
  • Nemojte se penjati na podprozorske daske, stolice ili stolove. Za penjanje i rad na visini koristite odgovarajuće merdevine.
  • Koristite pomoćne alate za čišćenje kao što su teleskopske četke za čišćenje prozora, ormana i slično.
  • Planirati dovoljno vremena za spremanje
  • Redovno praviti pauze. Ma koliko da nekima zgleda da ima puno posla – ne mora se sve završiti za jedan dan.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava