Dani Beograda: Vremeplov kroz istoriju srpske prestonice

11. apr 2018 u 02:17

Tradicionalnu kulturno-umetničku manifestaciju "Dani Beograda" koja se održava od 16. do 19. aprila pratiće bogat program. Na Trgu republike publiku će zabavljati muzičke zvezde.

„Dani Beograda“ počeće 16. aprila i trajaće četiri dana. Pod sloganom „Beogradski vremeplov“, u srpskoj prestonici će se održati mnogobrojni koncerti, izložbe i predstave, namenjene svim sugrađanima i gostima.  Centralno mesto događanja biće Kalemegdan.

Tokom „Dana Beograda“, 19. aprila se navršava 150 godina od kad je knez Mihailo Obrenović dobio ključeve Beograda, a 16. april je godišnjica datuma na koji je u pismu papa Jovan prvi put pomenuo slovensko ime Beograda. Naime, 16. aprila 878. godine  se u pismu pape Jovana VIII prvi put pominje slovensko ime grada Beograda, i 19. aprila 1867. godine, kada je turski Ali Riza-paša izvršio simboličnu predaju ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću,  kada  je  Beograd i formalno postao srpski grad.

U obeležavanju jubileja i „Dana Beograda“ učestvovaće mnoge gradske ustanove kulture, kao što su Biblioteka grada Beograda, Zavod za zaštitu spomenika kulture, pozorišta „Puž“, „Duško Radović“, „Pinokio“, „Bitef teatar“, „Pozorište na Terazijama“, Pedagoški muzej, ali i omladinsko pozorište „Dadov“.

Tokom manifestacije, na Trgu republike  biće organizovani koncerti, kao i muzičko-plesni program, u kome će 18. aprila  nastupiti umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“. Solističke nastupe imaće Leo Martin, Dušan Svilar, Neša Galija i drugi.

Bogat muzički program upotpuniće i ansambl „Renesans“, koji će u Biblioteci grada Beograda publici približiti muziku iz perioda vladavine despota Stefana Lazarevića. Ljubitelji klasične muzike moći će da uživaju u koncertu učenika muzičke škole „Mokranjac“ u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić“.

U okviru „Dana Beograda“, biće obeležen Međunarodni dan džeza (30. april) velikim koncertom na Trgu republike, sa početkom od 19 časova.

Komletan program možete pročitati na beograd.rs

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava