Dani srpske kulture u Beču: Manifestacija koja zbližava i ujedinjuje

26. juna 2019 u 14:42

Dani srpske kulture u Beču biće upamćeni po bogatom kulturno-umetničkom programu, izvrsnoj organizaciji, velikom broju učesnika iposetilaca, kao i sjajnom koncertu Bilje Krstić.

Predhodnog vikenda, 22. i 23. juna 2019. godine, održani su Dani srpske kulture u Beču, a organizator ove uspešne manifestacije je Srpski kulturni centar „Stevan Mokranjac“.

Dani srpske kulture su osmišljena kao dvodnevna kulturno-umetnička manifestacija koja se odvijala na otvorenom, u poznatom bečkom izletištu „Mali Prater“ (Böhmische Prater), u okviru koje su održani muzički koncerti, folklorni i pesnički nastupi, a na  štandovima su predstavljane srpske nošnje iz raznih krajeva Srbije, domaća radinost, sirevi, med i ostali srpski specijaliteti.

U okviru manifestacije Dani srpske kulture u Beču svoje kulturno nasleđe, turističke ponude i privredni  potencijal predstavila je opština Svrljig, a najveći štand je imalo udruženje „Gorska vila“. Ujedno,  KUD „Svrljig“ je pokazao vrhunsko umeće u izvođenju narodnih igara.

„Veoma smo zadovoljni što smo uspeli da ove godine podignemo manifestaciju na još viši nivo, a nadamo se da će Dani srpske kulture u Beču, u našoj organizaciji, iz godine u godinu postati još bolja i uspešnija“, rekao je Saša Božinović, potpredsenik SKC „Stevan Mokranjac“.

„Zahvaljujemo se svim našim partnerima i sponzorima, a posebno Ministarstvu inostranih poslova Republike Srbiji,  Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, koji su  nam,  ove godine, prvi put odobrili subvencije za naše aktivnosti“, istakao je Božinović.

Kulturno-umetnički program je trajao bez prestanka puna dva dana, koji je izveo više od 500 učesnika. Domaćin manifestacije, Srpski kulturni centar „Stevan Mokranjac“, predstavio se sa ansamblima svih uzrasta, a gosti manifestacije su bili članovi KUD“Julira“ iz Beograda, folklornog društvo „Srbija“ – Zemun, KUD „Voluja“ (Kučevo), KUD „Jovan Jovanović Zmaj“ (Oberwaltersdorf) i KUD „Semberija i Majevica“ (Presbaum).

Članovi udruženja „Bečke poete“, jedno od najpoznatijih organizacija koja okuplja pesnike i pisce, predstavili su se stihovima, koji su napisani u dijaspori.

Manifestaciju je posetilo više od 1.500 gledalaca, a veliko interesovanje publike izazvao je koncert Biljane Bilje Krstić i grupe Bistrik.

Druženje učesnika i gostiju nastavljeno je i posle završetka zvaničnog dela programa, a folklorna društva su, uz igračke ansamble,  poveli i svoje pevače, tako da na manifestaciji „Dani srpske kulture “ u Beču,  nije manjkalo ni igre ni pesme.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava