• Ukoliko putujete van Austrije besplatna Smartfon-aplikacija "Auslandsservice-APP" pružiće Vam niz korisnih obaveštenja i informacija.

  više
 • Svi ljubitelji spustova i sankanja mogu se spustiti niz brdo ali bez snega na takozvanom “Letnjem sankalištu” u Beču. Ova bečka atrakcija predstavlja idealnu priliku za porodičan izlet. 3. juna otvorena je letnja sezona sa brojnim dodatnim sadržajima, kao što su "skijanje", montibajking i veća gastronomska ponuda.

  više
 • Austrijski fudbalski savez objavio je da će ulaznice za utakmicu selekcija Austrije i Srbije, koja je zakazana za 6. oktobar 2017. u Beču, naći u pretprodaji u petak 19. maja.

  više
 • U sklopu austrijske reforme zdravstva, od aprila ove godine, Bečlijama je na usluzi besplatan telefonski broj 1450 na kojem mogu dobiti brzu pomoć ukoliko imaju zdravstvene probleme. Savete mogu dobiti 24 časa dnevno.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više

Bečke javne česme

18.07.2017
U mnogim svetskim gradovima voda za piće se čak i tokom letnjih vrućina mora kupovati, ali ne i u Beču. Javne česme u periodu od marta do septembra rade punom parom i iz njih teče poznata bečka izvorska voda koju cene, kako Bečlije, tako i njihovi gosti, posebno kad temperature počnu da rastu, a sa njima i žeđ.

 U Beču rade oko 900 javnih česmi sa pijaćom vodom, kao i 55 zdenaca u monumentalnim objektima i objektima koji su pod zaštitom države.

Za razliku od drugih milionskih gradova, gde obavezno morate kupovati pijaću vodu, Beč se može pohvaliti sa besplatnom vodom visokog kvaliteta koja u neograničenim količinama teče iz javnih česmi. 

 Na njima stanovnici Beča, ali i svi njihovi gosti mogu da se osveže pijući vodu koja dolazi iz planinskih izvora u široj okolini Beča, i koju hvale čak i u turističkim vodičima.

Leti se na posebno prometnim mestima postavljaju i mobilne česme sa pijaćom vodom. Neke od mogućih lokacija  Heldenplatz, Stadtpark, Graben, Rathausplatz, Praterstern, Resselpark, Prater-Hauptallee i Donauinsel kod školskog broda. Sa mobilnih „izvora“ će svi građani do kraja septembra moći besplatno da piju najčistiju gradsku voda, koja dolazi direktno sa Alpa.

 

 

Sve česme se mogu naći na digitalnoj karti grada Beča

Ima ih u raznim oblicima: onako, kako su izgledale pre pedesetak i više godina, u modernom dizajnu izrađene od nerđajućeg čelika, ili pak napravljene od prirodnog kamena. A ima ih svuda, u neposrednoj blizini mesta stanovanja, blizu radnog mesta ili u trgovačkim ulicama. Digitalni plan grada omogućava da se u svakom trenutku pronađe najbliža česma sa pijaćom vodom u Beču.

 

2017. dijaspora, Beč

Ostale vesti: