• Ukoliko putujete van Austrije besplatna Smartfon-aplikacija "Auslandsservice-APP" pružiće Vam niz korisnih obaveštenja i informacija.

  više
 • Svi ljubitelji spustova i sankanja mogu se spustiti niz brdo ali bez snega na takozvanom “Letnjem sankalištu” u Beču. Ova bečka atrakcija predstavlja idealnu priliku za porodičan izlet. 3. juna otvorena je letnja sezona sa brojnim dodatnim sadržajima, kao što su "skijanje", montibajking i veća gastronomska ponuda.

  više
 • Austrijski fudbalski savez objavio je da će ulaznice za utakmicu selekcija Austrije i Srbije, koja je zakazana za 6. oktobar 2017. u Beču, naći u pretprodaji u petak 19. maja.

  više
 • U sklopu austrijske reforme zdravstva, od aprila ove godine, Bečlijama je na usluzi besplatan telefonski broj 1450 na kojem mogu dobiti brzu pomoć ukoliko imaju zdravstvene probleme. Savete mogu dobiti 24 časa dnevno.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više

Otvorena izložba “Srpska književnost u Prvom svetskom ratu” u Beču

27.04.2017
U Beču, u Muzeju književnosti sinoć je otvorena izložba Narodne biblioteke Srbije „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu". Izložbа trаje od 27. аprilа do 16. mаjа 2017. godine u Beču, ulicа Johannegasse 6 - Grilparzerhaus.

Izložba Narodne biblioteke Srbije „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ svečano je otvorena 26. aprila, u 19.00 sati, u Muzeju književnosti u Beču.

Ovo je prvo gostovanje reprezentativne izložbe „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ u Austriji, kojom je Narodna biblioteka Srbije obeležila veliki jubilej - stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata.

Nа otvаrаnju su govorili Gorаn Brаdić, prvi sаvetnik u Ambаsаdi Republike Srbije u Beču, prof. Gordаnа Ilić Mаrković sa Insituta za slavistiku u Beču i Lаslo Blаšković, direktor Nаcionаlne biblioteke Srbije.
Izložbа je reаlizovаnа u okviru projektа „Europeаnа zbirke 1914-1918: sećаnje nа Prvi svetski rаt“, а pomoglo ju je Ministаrstvo kulture i informisаnjа Republike Srbije.


Izložba „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ u Beču prikazuje srpsku književnost koju su stvarali revolucionari i omladina u vreme Velikog rata i književno stvaralaštvo autora koji su pisali u posleratnom periodu. Posebno mesto zauzima književnost koja je nastala na ostrvu Krf, na kojem se jedno vreme nalazila vlada i vrhovna komanda i koja se u gotovo nemogućim uslovima održala.

Pored krfske, prikazana je i književnost koja se rađala u zatočeništvu, logorima i inostranstvu. Na izložbi je prikazana rukopisna građa, fotografije pisaca i učesnika rata, esejistika, umetnički prozni žanrovi, stihovi, propagandna literatura kao dominantan oblik književnosti na ratnoj sceni, delovi iz dnevnika srpskih vojnika, autobiografija i memoara, rodoljubive i propagandne pesme velikih pesnika toga vremena.

Deo iz književnog opusa, fotografije i periodika iz perioda Velikog rata biće dostupni i u digitalnoj formi, tako da će Austrijanci biti u prilici da prate i razgledaju sadržaj i na računarima.
Izložba je otvorena 27. aprila u Muzeju književnosti u Beču (Literaturmuseum), na adresi  Johannegasse 6 - Grilparzerhaus i traje do 16. maja 2017. godine.

2017., Dijaspora, Beč 

Ostale vesti: