• Ovogodišnji „Donauinselfest“ će u svoja tri dana održavanja od 23. juna do 25. juna 2017. godine sigurno oduševiti sve posetioce jer je pripremljen bogat program za sve uzraste i za svačiji ukus, a sve to uz besplatan ulaz. Organizatori festivala očekuju preko tri miliona posetilaca.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Posle sjajne prve sezone letnji kamp Mia Patria, koji se održava u Srbiji, otvara svoja vrata i za predstojeće leto sa novim terminima u julu i avgustu. Prijave su u toku.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • Proteklog vikenda se opet do ranih jutarnjih sati slavio 20. put po redu, jubilarni Srpski bal. Uživalo se u muzici i plesu, lepim ženama, balskim haljinama, magiji koja je trajala celu noć. Bal je okupio brojne goste iz političkog, javnog i kulturnog života, kao i predstavnike srpske zajednice u Austriji.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više
 • U četvrtak, 7. aprila 2016. godine održana je u bioskopu Filmcasino u Margaretenstrasse 78 u 5. bečkom becirku završna manifestacija povodom jubileja „50 godina Sporazuma između Jugoslavije i Austrije o zapošljavanja radnika u Austriji 1966.-2016.“ Reč je o projektu više organizacija kao što su Institut für Zeitgeschichte der Universität Innsbruck i Forschungszentrum Migration & Globalisierung u saradnji sa Arbeitskreis Archiv der Migration i Initiative Minderheiten.

  više

Otvorena izložba “Srpska književnost u Prvom svetskom ratu” u Beču

27.04.2017
U Beču, u Muzeju književnosti sinoć je otvorena izložba Narodne biblioteke Srbije „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu". Izložbа trаje od 27. аprilа do 16. mаjа 2017. godine u Beču, ulicа Johannegasse 6 - Grilparzerhaus.

Izložba Narodne biblioteke Srbije „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ svečano je otvorena 26. aprila, u 19.00 sati, u Muzeju književnosti u Beču.

Ovo je prvo gostovanje reprezentativne izložbe „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ u Austriji, kojom je Narodna biblioteka Srbije obeležila veliki jubilej - stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata.

Nа otvаrаnju su govorili Gorаn Brаdić, prvi sаvetnik u Ambаsаdi Republike Srbije u Beču, prof. Gordаnа Ilić Mаrković sa Insituta za slavistiku u Beču i Lаslo Blаšković, direktor Nаcionаlne biblioteke Srbije.
Izložbа je reаlizovаnа u okviru projektа „Europeаnа zbirke 1914-1918: sećаnje nа Prvi svetski rаt“, а pomoglo ju je Ministаrstvo kulture i informisаnjа Republike Srbije.


Izložba „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ u Beču prikazuje srpsku književnost koju su stvarali revolucionari i omladina u vreme Velikog rata i književno stvaralaštvo autora koji su pisali u posleratnom periodu. Posebno mesto zauzima književnost koja je nastala na ostrvu Krf, na kojem se jedno vreme nalazila vlada i vrhovna komanda i koja se u gotovo nemogućim uslovima održala.

Pored krfske, prikazana je i književnost koja se rađala u zatočeništvu, logorima i inostranstvu. Na izložbi je prikazana rukopisna građa, fotografije pisaca i učesnika rata, esejistika, umetnički prozni žanrovi, stihovi, propagandna literatura kao dominantan oblik književnosti na ratnoj sceni, delovi iz dnevnika srpskih vojnika, autobiografija i memoara, rodoljubive i propagandne pesme velikih pesnika toga vremena.

Deo iz književnog opusa, fotografije i periodika iz perioda Velikog rata biće dostupni i u digitalnoj formi, tako da će Austrijanci biti u prilici da prate i razgledaju sadržaj i na računarima.
Izložba je otvorena 27. aprila u Muzeju književnosti u Beču (Literaturmuseum), na adresi  Johannegasse 6 - Grilparzerhaus i traje do 16. maja 2017. godine.

2017., Dijaspora, Beč 

Ostale vesti: