• Ukoliko putujete van Austrije besplatna Smartfon-aplikacija "Auslandsservice-APP" pružiće Vam niz korisnih obaveštenja i informacija.

  više
 • Svi ljubitelji spustova i sankanja mogu se spustiti niz brdo ali bez snega na takozvanom “Letnjem sankalištu” u Beču. Ova bečka atrakcija predstavlja idealnu priliku za porodičan izlet. 3. juna otvorena je letnja sezona sa brojnim dodatnim sadržajima, kao što su "skijanje", montibajking i veća gastronomska ponuda.

  više
 • Austrijski fudbalski savez objavio je da će ulaznice za utakmicu selekcija Austrije i Srbije, koja je zakazana za 6. oktobar 2017. u Beču, naći u pretprodaji u petak 19. maja.

  više
 • U sklopu austrijske reforme zdravstva, od aprila ove godine, Bečlijama je na usluzi besplatan telefonski broj 1450 na kojem mogu dobiti brzu pomoć ukoliko imaju zdravstvene probleme. Savete mogu dobiti 24 časa dnevno.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više

Bečki kiosci sa kobasicama kao deo tradicije grada

23.01.2017
Šta bi Beč bio bez njegovih tradicionalnih kioska sa kobasicama (Würstelstand)? Pomalo dosadan, verovatno. Viršle i druge kuvane i pečene kobasice nigde nisu tako ukusne kao na ovim bečkim kioscima. Ovi mali kiosci brze hrane se jednostavno uklapaju u sliku grada i deo su njegove tradicije.

Kiosk sa kobasicama se obično nalazi na ulici, na trotoaru, i na njemu se može utoliti glad koju čovek oseti manje više iznenada. Preko dana su to obično turisti ili zaposleni u okolnim firmama, koji oko podneva osete glad i dođu na kiosk da se malo okrepe. I profesionalni vozači, kao što su, recimo, taksisti, ali i vozači fijakera, zastanu rado kod najbližeg kioska sa kobasicama.

A pošto su kiosci otvoreni do kasno u noć, pa i do ranih jutarnjih sati, oni se često omiljeno mesto gde svraćaju noćobdije, kao što su posetioci kasnih pozorišnih predstava ili balskih manifestacija, i koje na putu kući spopadne glad i požele malo kaloričniju hranu.
„Sladak ili ljut?“ je standardno pitanje koje Vam na kiosku uputi prodavac. Pri tom ne treba da se odlučite između Zaher torte ili kranjske kobasice, pitanje se odnosi na senf koji može biti sladak, kao što kremski senf, ili ljut, kao što je to estragonski senf.

Na bečkim kioscima se osim viršli odnosno hrenovki (koje se u Beču zovu frankfurtske, a u Frankfurtu bečke kobasice), kranjskih kobasica sa ili bez sira, pečenih kobasica i hot dog-a, mogu konzumirati i mnoga druga kulinarska iznenađenja, a i izbor pića je zavidan, od limonade od soka od maline, pa sve do specijalnih piva.
Mnoge Bečlije imaju svoj omiljeni kiosk sa kobasicama do kojeg odlaze s vremena na vreme. Ovi kiosci su često i mesta gde se odvija socijalni život u stambenim četvrtima. Ljudi iz okoline, kako muškarci, tako delimično i žene, nalaze se tamo da bi razmenili novosti ili da bi samo malo proćaskali sa komšijama. Na kioscima se poznanstva sklapaju veoma brzo. I isto tako brzo se prelazi sa „vi“ na „ti“. Tako kobasice i pivo prijaju još bolje!

A pošto su ukusi, kao što je poznato, različiti, teško je napraviti listu najboljih kioska sa kobasicama u Beču. Ipak, evo ih nekoliko, koje bi trebalo obići:

- Würstelstand am Hohen Markt
- Die Bitzinger Würstelstände am Albertinaplatz und beim Riesenrad
- "Zum kleinen Sacher", Am Gürtel 1070 Wien
-Würstelstand Leo, Währinger Gürtel 170, 1090 Wien
- Alles Walzer Alles Wurst, Quellenstrasse 84/Quellenplatz, 1100 Wien

 

 

Ostale vesti: