• Ovogodišnji „Donauinselfest“ će u svoja tri dana održavanja od 23. juna do 25. juna 2017. godine sigurno oduševiti sve posetioce jer je pripremljen bogat program za sve uzraste i za svačiji ukus, a sve to uz besplatan ulaz. Organizatori festivala očekuju preko tri miliona posetilaca.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Posle sjajne prve sezone letnji kamp Mia Patria, koji se održava u Srbiji, otvara svoja vrata i za predstojeće leto sa novim terminima u julu i avgustu. Prijave su u toku.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • Proteklog vikenda se opet do ranih jutarnjih sati slavio 20. put po redu, jubilarni Srpski bal. Uživalo se u muzici i plesu, lepim ženama, balskim haljinama, magiji koja je trajala celu noć. Bal je okupio brojne goste iz političkog, javnog i kulturnog života, kao i predstavnike srpske zajednice u Austriji.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više
 • U četvrtak, 7. aprila 2016. godine održana je u bioskopu Filmcasino u Margaretenstrasse 78 u 5. bečkom becirku završna manifestacija povodom jubileja „50 godina Sporazuma između Jugoslavije i Austrije o zapošljavanja radnika u Austriji 1966.-2016.“ Reč je o projektu više organizacija kao što su Institut für Zeitgeschichte der Universität Innsbruck i Forschungszentrum Migration & Globalisierung u saradnji sa Arbeitskreis Archiv der Migration i Initiative Minderheiten.

  više

Besplatan roaming u zemljama Evropske unije

15.06.2017
Od danas na snagu stupa uredba prema kojoj je roming u Evropskoj uniji , kao i u Norveškoj, Lihtenštajnu i Islandu, besplatan. Ova novina se odnosi na mobilne pozive (razgovore) i SMS poruke, ali ne i za mobilni pristup internetu i međunarodne pozive iz matičnih zemalja.

Posle deset godina priprema i uz brojne otpore operatera u Europi, odlukom Evropskog parlamenta, izmenjena su dosadašnja pravila na globalnom tržištu roaminga - da cene usluga u roamingu budu jednake domaćim cenama.
15. juna 2017. u zemljama EU-a počinje primena nove uredbe koja određuje da korisnici u roamingu ili u mobilnim mrežama u inostranstvu plaćaju cene svojih tarifa u matičnim zemljama. To znači da osoba iz bilo kojeg dela EU, dolaskom u drugu zemlju EU, plaća jednak iznos za usluge teleoperatera, koji bi plaćao i u svojoj matičnoj zemlji. Prelaskom preko granice sa istom SIM karticom, cena usluga teleoperatera podrazumeva cenu domaćeg poziva.

Nova regulativa se odnosi na mobilne pozive (razgovore) i SMS poruke, ali ne i za mobilni pristup internetu, koji sa sobom donosi dodatne troškove.

Savet: Najbolje rešenje je koristiti besplatni wifi gde god i kad god je moguće ili kupiti lokalnu SIM karticu u državi-članici EU koju posećujete.

Oprez sa međunarodnim pozivima

Veliko upozorenje se upućuje korisnicima i kada je reč o međunarodnim pozivima prema stranim zemljama, jer su mnogi shvatili da komotno mogu razgovarati i sa stranim zemljama. Međunarodni pozivi nisu obuhvaćeni u novoj izmeni zakona o roaming-u, tako da za njih i dalje važe sva postojeća pravila i uslovi koje korisnik ima.

Roaming znači da ste u inostranstvu, a dok ste kod kuće, plaćate kao i dosad tarifu kada zovete stranu zemlju.

Dakle, ako korisnik iz Austrije poziva broj u Mađarskoj, razgovor će mu se naplatiti po tarifi kao međunarodni poziv. Ali, ako korisnik iz Austrije, za vreme svog boravka u Mađarskoj, poziva broj u Austriji ili bilo gde u EU, i pritom koristi SIM karticu nekog od austrijskih operatera, poziv će se tretirati kao roaming i naplati će se prema važećim roaming pravilima, to jest bez nadoknade koja je naplaćivanja do sada.

Upozorenje: Ako provedete duže vreme u inostranstvu (EU), konkretno ako u četiri meseca provedete više vremena gostujete u roaming mreži nego u vlastitoj, operater može zahtevati dodatnu naknadu.

Analitičari iz Evrope napominju da će operateri, s ciljem sprečavanja zloupotrebe ili prekomerene upotrebe u roamingu, moći da primeme takozvanu “politiku pravedne upotrebe na potrošnju roaming usluga u zemljama EU/EEA (zemlje EU-a uz još Norvešku, Island i Lihtenštajn), što znači da se u slučaju zloupotrebe i prekomerenog korišćenja roaminga nacionalne mreže, cene usluga mogu dodatno naplatiti.

Ukoliko kod kuće imate neograničene mobilne podatke ili vrlo jeftine mobilne podatke, vaš mobilni operator može primeniti ograničenje na podatke tokom roaminga - poručuju korisnicima iz Europske komisije.

Međutim, obaveza operatera je da vas mora unapred obavestiti o tome i upozoriti kada dođe do sporne situacije, a kasnije to i naplatiti.  


Ostale vesti: