• Ovogodišnji „Donauinselfest“ će u svoja tri dana održavanja od 23. juna do 25. juna 2017. godine sigurno oduševiti sve posetioce jer je pripremljen bogat program za sve uzraste i za svačiji ukus, a sve to uz besplatan ulaz. Organizatori festivala očekuju preko tri miliona posetilaca.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Posle sjajne prve sezone letnji kamp Mia Patria, koji se održava u Srbiji, otvara svoja vrata i za predstojeće leto sa novim terminima u julu i avgustu. Prijave su u toku.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • Proteklog vikenda se opet do ranih jutarnjih sati slavio 20. put po redu, jubilarni Srpski bal. Uživalo se u muzici i plesu, lepim ženama, balskim haljinama, magiji koja je trajala celu noć. Bal je okupio brojne goste iz političkog, javnog i kulturnog života, kao i predstavnike srpske zajednice u Austriji.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više
 • U četvrtak, 7. aprila 2016. godine održana je u bioskopu Filmcasino u Margaretenstrasse 78 u 5. bečkom becirku završna manifestacija povodom jubileja „50 godina Sporazuma između Jugoslavije i Austrije o zapošljavanja radnika u Austriji 1966.-2016.“ Reč je o projektu više organizacija kao što su Institut für Zeitgeschichte der Universität Innsbruck i Forschungszentrum Migration & Globalisierung u saradnji sa Arbeitskreis Archiv der Migration i Initiative Minderheiten.

  više

Za ljubitelje bazena u Beču

20.06.2017
Sunce je konačno ogrejalo, a najbolje je rashladiti se u bazenu. Bečka kupališta spremno dočekuju svoje posetioce.

© Foto: MA 44

Sezona letnjeg kupanja u Beču je počela. Zvanična sezona bečkih otvorenih bazena traje od 2 maja do 17 septembra. Odlazak na bazen ne podrazumeva samo kupanje i izležavanje na suncu, već mnoštvo zanimljivih sadržaja za sve uzraste: igrališta za decu, odbojka na plaži, vodeni tobogani i igrališta za brojne sportove. Na mnogim bazenima su organizovani namenski kursevi od učenja plivanja do brojnih sportskih kurseva kao što su akva aerobik, gimnastika i još mnogi drugi.

Svih 16 letnjih bazena u Beču otvaraju se u 9 sati ujutru: Laaerbergbad, Hadersdorf-Weidlingauer Bad, Kongreßbad, Schafbergbad, Krapfenwaldlbad, Angelibad, Alte Donau, Gänsehäufel, Höpflerbad , Liesinger Bad, Simmeringer Bad, Theresienbad, Hietzinger Bad, Ottakringer Bad, Döblinger Bad i Großfeldsiedlungsbad.

Krapfenwaldbad se zbog jedinstvenog okruženja i veličanstvenog pogleda ubraja u najpopularnija bečka kupališta, a nalazi se na uzvišici u šumi crnog bora između Grinzinga i Kahlenberga. U ovom bazenu otvoreno je i jedno od prvih posebno odvojenih mesta za nudističko kupanje. Ništa manje popularan nije ni Schafbergbad čije je otvaranje 1973. bila najava epohe bazena s brojnim zabavnim sadržajima.

Najveći i najpopularniji otvoreni bazen u Beču je Gänsehäufel, ostrvo na Starom Dunavu, nastao regulacijom toka Dunava. Do danas je Gänsehäufel sa svojih 3.500 stabala ostao jedinstveno prirodno kupalište. Na površini od 330.000 kvadratnih metara i s prirodnom plažom dužine 1.200 metara na Starom Dunavu nudi plažu za kupanje kao i najmodernije bazene.

Vodeni raj za decu – Vodena igrališta

U Beču postoje ukupno 6 takozvanih vodenih igrališta za decu koja pružaju nezaboravan provod za mališane. Za razliku od bazena gde deca uglavnom plivaju ,na vodenim igralištima mališani mogu eksperimentisati sa vodom: „zaustaviti“ tok reke, „igrati se“ sa vodopadom, prelaziti preko visećeg mosta dugog 15 metara, ploviti brodićima i prskati se do mile volje. Osim posebnih zona za decu neplivače, postoje kabine za presvlačenje sa toaletima, a organizovano je i profesionalno čuvanje dece. Dva najveća vodena igrališta za decu se nalaze na Donauinsel-u i na Wienerberg-u kod „vodene kule“.


Kućni ljubimci

Za sve vlasnike pasa u Beču postoje dve mogućnost da na kupanje odu zajedno sa kućnim ljubimcima. Prva plaža za pse „Hundestrand Nord“ nalazi se na poznatom bečkom ostrvu Donauinsel između mostova Floridsdorfer Brücke i Nordbrücke i to na 15-om kilometru ostrva. Druga plaža za kućne ljubimce „Hundestrand Süd“ nalazi se na levoj obali Dunava između Stadlauer Ostbahnbrücke i Praterbrücke. Obe plaže sa dodatnim specijalnim zonama za pse obeležene su tablama koje označavaju početak i kraj zone za pse. Više o bazenima i kupalištima u Beču možete pročitati na zvaničnom sajtu grada Beča.

Ostale vesti: