• Ovogodišnji „Donauinselfest“ će u svoja tri dana održavanja od 23. juna do 25. juna 2017. godine sigurno oduševiti sve posetioce jer je pripremljen bogat program za sve uzraste i za svačiji ukus, a sve to uz besplatan ulaz. Organizatori festivala očekuju preko tri miliona posetilaca.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Posle sjajne prve sezone letnji kamp Mia Patria, koji se održava u Srbiji, otvara svoja vrata i za predstojeće leto sa novim terminima u julu i avgustu. Prijave su u toku.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • Proteklog vikenda se opet do ranih jutarnjih sati slavio 20. put po redu, jubilarni Srpski bal. Uživalo se u muzici i plesu, lepim ženama, balskim haljinama, magiji koja je trajala celu noć. Bal je okupio brojne goste iz političkog, javnog i kulturnog života, kao i predstavnike srpske zajednice u Austriji.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više
 • U četvrtak, 7. aprila 2016. godine održana je u bioskopu Filmcasino u Margaretenstrasse 78 u 5. bečkom becirku završna manifestacija povodom jubileja „50 godina Sporazuma između Jugoslavije i Austrije o zapošljavanja radnika u Austriji 1966.-2016.“ Reč je o projektu više organizacija kao što su Institut für Zeitgeschichte der Universität Innsbruck i Forschungszentrum Migration & Globalisierung u saradnji sa Arbeitskreis Archiv der Migration i Initiative Minderheiten.

  više

Roštiljanje u Beču

29.05.2017
Sezona roštiljanja u Beču je počela. Želite da se nađete sa društvom i da lepo vreme iskoristite uz roštilj, ali je problem jer nemate svoju baštu? U Beču postoje javna mesta na kojima je dozvoljeno roštiljanje!

U Beču postoje 8 lokacija na kojima je dozvoljeno da se založi vatra i da se peče  roštilj. Oblast Novog Dunava i deo na Dunavskom ostrvu na raspolaganju su za ovu vrstu zabave preko cele godine.
Korišćenje  je besplatno, pa čak i bez prethodnog prijave. Samo ponesite svoj roštilj i naravno meso.

Međutim, na Dunavskom ostrvu i na severnoj obali Novog Dunava postoje  16 pojedinačnih mesta za roštiljanje gde ne morate poneti svoj roštilj, ali se ona moraju rezervisati unapred i njihovo korišćene morate platiti. Cena je 10€, a grad Beč obezbeđuje drva koje ćete koristiti za pravljenje roštilja.

Zbog velikog interesovanja preporučuje se da se ta mesta rezervišu bar četiri nedelje unapred. Posle izvršene rezervacije ili obavljene uplate, gradska uprava će Vam poslati odgovarajuću potvrdu. Evo, kako to funkcioniše:

 • Rezervacija putem mejla na post@ma45.wien.gv.at
 • ili putem interneta www.gewaesser.wien.at
 • ili telefonom na 01 4000-96496.

Uplata je moguće preko interneta ili uplatnicom koju ćete dobiti poštom. Potvrdu rezervacije obavezno poneti sa sobom kada krenete na roštiljanje.

Napomena: U slučaju lošeg vremena ili ako ukoliko ste sprečeni da dođete na dogovoreni termin novac koji ste uplatili se ne vraća.  u zakazano vreme. Rezervaciju možete otkazati ali  najkasnije deset dana pre zakazanog termina.

 

 

Ostale vesti: