• Ovogodišnji „Donauinselfest“ će u svoja tri dana održavanja od 23. juna do 25. juna 2017. godine sigurno oduševiti sve posetioce jer je pripremljen bogat program za sve uzraste i za svačiji ukus, a sve to uz besplatan ulaz. Organizatori festivala očekuju preko tri miliona posetilaca.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Posle sjajne prve sezone letnji kamp Mia Patria, koji se održava u Srbiji, otvara svoja vrata i za predstojeće leto sa novim terminima u julu i avgustu. Prijave su u toku.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • Proteklog vikenda se opet do ranih jutarnjih sati slavio 20. put po redu, jubilarni Srpski bal. Uživalo se u muzici i plesu, lepim ženama, balskim haljinama, magiji koja je trajala celu noć. Bal je okupio brojne goste iz političkog, javnog i kulturnog života, kao i predstavnike srpske zajednice u Austriji.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više
 • U četvrtak, 7. aprila 2016. godine održana je u bioskopu Filmcasino u Margaretenstrasse 78 u 5. bečkom becirku završna manifestacija povodom jubileja „50 godina Sporazuma između Jugoslavije i Austrije o zapošljavanja radnika u Austriji 1966.-2016.“ Reč je o projektu više organizacija kao što su Institut für Zeitgeschichte der Universität Innsbruck i Forschungszentrum Migration & Globalisierung u saradnji sa Arbeitskreis Archiv der Migration i Initiative Minderheiten.

  više

Svetosavski bal – tradicija koja traje 20. godina

30.01.2017
Proteklog vikenda se opet do ranih jutarnjih sati slavio 20. put po redu, jubilarni Srpski bal. Uživalo se u muzici i plesu, lepim ženama, balskim haljinama, magiji koja je trajala celu noć. Bal je okupio brojne goste iz političkog, javnog i kulturnog života, kao i predstavnike srpske zajednice u Austriji.

U petak, tačno na dan Svetog Save 27. januara, održan je 20. jubilarni Svetosavski bal, najznačajniji kulturni događaj bečkih, ali i Srba iz čitave Evrope. Brojni posetioci su uživali u raskošnoj balskoj noći, a za vrhunski umetnički doživljaj pobrinuli su se istaknuti umetnici iz Srbije.

Ceremoniju otvaranja bala najavili su voditelji bala, glumica Anica Dobra i glumac Ivan Bosiljčić. Oni su pozdravili brojne visoke goste, a zatim je u salu ušla i  ceremonijalna povorka sa domaćinom i osnivačem bala Miloradom Mateovićem, predsednikom Srpskog centra, članovima organizacionog komiteta, Borislavom Kapetanovićem, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču, Vesna i Ljubiša Dimitrijević, predsednica i potpredsednik udruženja „Dijaspora Media“ i Velimir Agovski, umetnički direktor, koji je osmislio program i ovog 20. bala.

Povorka se nastavila sa članovima kulturno-umetničkog društva „Branko Radičević“ iz Beča, obučenim u narodne gradske nošnje, devojkama koje su nosile modele kolekcije "Vile, carice i kraljice", našim istaknutim umetnicima i vokalnim solistima koji su uveličali ovaj bal operska pevačica Jadranka Jovanović, kao i Jelena Tomašević, Snežana Savić, Biljana Peković, Ranko Jović i  Dušan Svilar.

Predsednik Srpskog centra  Milorad Mateović je sa episkopom austrijsko švajcarskim Andrejem upalio slavsku sveću, nakon čega je otpevana Svetosavska himna.

Po običaju usledili su i pozdravni govori. Prisutnima su se obratili njegovo preosveštenstvo, vladika austrijsko-švajcarski Andrej i doktor Kurt Štircenbeher u ime Michaela Häupla, gradonačelnika Beča, kao i Milorad Mateović koji je 1996. godine sa Srpskim centrom pokrenuo inicijativu da se posle više od jednog veka nastavi u Beču tradicija srpskih balova i da se „Srpski kadril“ Johana Štrausa mlađeg, ponovo odsvira na balu.

Inače, orkestar ovog muzičara i kompozitora je svirao na prvom Svetosavskom balu u Beču 1846. godine. Na ovogodišnjem balu tu ulogu je preuzeo maestro Vojkan Borisavljević sa gudačkim orkestrom „Beogradskih solista“ koji je pratio i pevače soliste tokom balske večeri i noći i doprineo da ovaj događaj bude na zaista visokom umetničkom nivou.
Članovi Srpskog centra i Organizacionog odbora bala su uručili su gospodinu Mateoviću zlatnu plaketu za trud i nesebično zalaganje i postignute rezultate, da se Svetosavski bal održi punih dvadeset godina i postane tako jedna vrhunska manifestacija, kao što je danas.
Čast da svečano otvori 20. jubilarni Svetosavski bal u Beču je dobio srpski proslavljeni glumac i režiser Dragan Bjelogrlić. Trenutak kada su Anica Dobra i Dragan Bjelogrlić zaplesali i tako otvorili bal, oduševio je sve prisutne.


Naravno, bilo je puno i muzike za igru, od kola pa do klasičnih plesova. Poseban žiri je pratio nastupe parova na podijumu, pa je tako negde oko ponoći proglašen i najbolji plesni par.

Balu su prisustvovali i Franciska Heli Buc i Mustafa Jenici iz Integracionog biroa partije SPÖ sa kolegama, brojni ugledni gosti iz Srbije, Nemačke i Francuske. Pevač narodne muzike, Dejan Matić, takodje je bio gost bala u pratnji supruge i na nagovor ostalih gostiju, spontano, otpevao nekoliko pesama.


Sa malim zakašnjenjem, iz opravdanih razloga, na balu su se tradicionalno pojavili i lider Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Hajnc Kristijan Štrahe, zamenik gradonačelnika Beča Johan Gudenus i šef njegovog kabineta Konstantin Dobrilović, kao i poslanica u bečkom parlamentu Ursula Štencel, i još nekoliko kolega iz redova ove partije.

Počasni gosti 20. Svetosavskog bala: Pero Janković, ambasador Republike Srbije u Austriji, vladika Andrej, episkop austrijsko-švajcarski, Kurt Štircenbeher, izaslanik bečkog gradonačelnika Mihaela Hojpla, Pedro Moitinho de Almeida, ambasador Portugalije u Austriji, Marios Ieronymides, ambasador Kipra u Austriji, pukovnik Ernst Bacher, šef protokola austrijske vojske, pukovnici Slobodan Lazić i Slobodan Tanasković, vojni atašei Srbije i Bosne i Hercegovine u Austriji, Nemanja Damnjanović i Karl Baron, odbornici u skupštini grada Beča, Mladen Filipović, šef privrednog predstavništva Republike Srpske u Austriji, Milenko Cvijanović, generalni direktor firme MTEL Austrija, Franz Markus, potpredsednik bečke opštine Favoriten, reditelj i glumac Dragan Bjelogrlić, Vladimir Živković, direktor Turističke organizacije Zlatibora, Darko Jurišić, predsednik Saveza Srba u Austriji, Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske, Vesna Jugović de Vinca, predsednica organizacije „Miss Srbije i Crne Gore“ sa aktuelnim misicama, Anđelijom Rogić i Teom Babić.

2017. Dijaspora, Beč

Ostale vesti: