• Ukoliko putujete van Austrije besplatna Smartfon-aplikacija "Auslandsservice-APP" pružiće Vam niz korisnih obaveštenja i informacija.

  više
 • Svi ljubitelji spustova i sankanja mogu se spustiti niz brdo ali bez snega na takozvanom “Letnjem sankalištu” u Beču. Ova bečka atrakcija predstavlja idealnu priliku za porodičan izlet. 3. juna otvorena je letnja sezona sa brojnim dodatnim sadržajima, kao što su "skijanje", montibajking i veća gastronomska ponuda.

  više
 • Austrijski fudbalski savez objavio je da će ulaznice za utakmicu selekcija Austrije i Srbije, koja je zakazana za 6. oktobar 2017. u Beču, naći u pretprodaji u petak 19. maja.

  više
 • U sklopu austrijske reforme zdravstva, od aprila ove godine, Bečlijama je na usluzi besplatan telefonski broj 1450 na kojem mogu dobiti brzu pomoć ukoliko imaju zdravstvene probleme. Savete mogu dobiti 24 časa dnevno.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više

Svetosavski bal – tradicija koja traje 20. godina

30.01.2017
Proteklog vikenda se opet do ranih jutarnjih sati slavio 20. put po redu, jubilarni Srpski bal. Uživalo se u muzici i plesu, lepim ženama, balskim haljinama, magiji koja je trajala celu noć. Bal je okupio brojne goste iz političkog, javnog i kulturnog života, kao i predstavnike srpske zajednice u Austriji.

U petak, tačno na dan Svetog Save 27. januara, održan je 20. jubilarni Svetosavski bal, najznačajniji kulturni događaj bečkih, ali i Srba iz čitave Evrope. Brojni posetioci su uživali u raskošnoj balskoj noći, a za vrhunski umetnički doživljaj pobrinuli su se istaknuti umetnici iz Srbije.

Ceremoniju otvaranja bala najavili su voditelji bala, glumica Anica Dobra i glumac Ivan Bosiljčić. Oni su pozdravili brojne visoke goste, a zatim je u salu ušla i  ceremonijalna povorka sa domaćinom i osnivačem bala Miloradom Mateovićem, predsednikom Srpskog centra, članovima organizacionog komiteta, Borislavom Kapetanovićem, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču, Vesna i Ljubiša Dimitrijević, predsednica i potpredsednik udruženja „Dijaspora Media“ i Velimir Agovski, umetnički direktor, koji je osmislio program i ovog 20. bala.

Povorka se nastavila sa članovima kulturno-umetničkog društva „Branko Radičević“ iz Beča, obučenim u narodne gradske nošnje, devojkama koje su nosile modele kolekcije "Vile, carice i kraljice", našim istaknutim umetnicima i vokalnim solistima koji su uveličali ovaj bal operska pevačica Jadranka Jovanović, kao i Jelena Tomašević, Snežana Savić, Biljana Peković, Ranko Jović i  Dušan Svilar.

Predsednik Srpskog centra  Milorad Mateović je sa episkopom austrijsko švajcarskim Andrejem upalio slavsku sveću, nakon čega je otpevana Svetosavska himna.

Po običaju usledili su i pozdravni govori. Prisutnima su se obratili njegovo preosveštenstvo, vladika austrijsko-švajcarski Andrej i doktor Kurt Štircenbeher u ime Michaela Häupla, gradonačelnika Beča, kao i Milorad Mateović koji je 1996. godine sa Srpskim centrom pokrenuo inicijativu da se posle više od jednog veka nastavi u Beču tradicija srpskih balova i da se „Srpski kadril“ Johana Štrausa mlađeg, ponovo odsvira na balu.

Inače, orkestar ovog muzičara i kompozitora je svirao na prvom Svetosavskom balu u Beču 1846. godine. Na ovogodišnjem balu tu ulogu je preuzeo maestro Vojkan Borisavljević sa gudačkim orkestrom „Beogradskih solista“ koji je pratio i pevače soliste tokom balske večeri i noći i doprineo da ovaj događaj bude na zaista visokom umetničkom nivou.
Članovi Srpskog centra i Organizacionog odbora bala su uručili su gospodinu Mateoviću zlatnu plaketu za trud i nesebično zalaganje i postignute rezultate, da se Svetosavski bal održi punih dvadeset godina i postane tako jedna vrhunska manifestacija, kao što je danas.
Čast da svečano otvori 20. jubilarni Svetosavski bal u Beču je dobio srpski proslavljeni glumac i režiser Dragan Bjelogrlić. Trenutak kada su Anica Dobra i Dragan Bjelogrlić zaplesali i tako otvorili bal, oduševio je sve prisutne.


Naravno, bilo je puno i muzike za igru, od kola pa do klasičnih plesova. Poseban žiri je pratio nastupe parova na podijumu, pa je tako negde oko ponoći proglašen i najbolji plesni par.

Balu su prisustvovali i Franciska Heli Buc i Mustafa Jenici iz Integracionog biroa partije SPÖ sa kolegama, brojni ugledni gosti iz Srbije, Nemačke i Francuske. Pevač narodne muzike, Dejan Matić, takodje je bio gost bala u pratnji supruge i na nagovor ostalih gostiju, spontano, otpevao nekoliko pesama.


Sa malim zakašnjenjem, iz opravdanih razloga, na balu su se tradicionalno pojavili i lider Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Hajnc Kristijan Štrahe, zamenik gradonačelnika Beča Johan Gudenus i šef njegovog kabineta Konstantin Dobrilović, kao i poslanica u bečkom parlamentu Ursula Štencel, i još nekoliko kolega iz redova ove partije.

Počasni gosti 20. Svetosavskog bala: Pero Janković, ambasador Republike Srbije u Austriji, vladika Andrej, episkop austrijsko-švajcarski, Kurt Štircenbeher, izaslanik bečkog gradonačelnika Mihaela Hojpla, Pedro Moitinho de Almeida, ambasador Portugalije u Austriji, Marios Ieronymides, ambasador Kipra u Austriji, pukovnik Ernst Bacher, šef protokola austrijske vojske, pukovnici Slobodan Lazić i Slobodan Tanasković, vojni atašei Srbije i Bosne i Hercegovine u Austriji, Nemanja Damnjanović i Karl Baron, odbornici u skupštini grada Beča, Mladen Filipović, šef privrednog predstavništva Republike Srpske u Austriji, Milenko Cvijanović, generalni direktor firme MTEL Austrija, Franz Markus, potpredsednik bečke opštine Favoriten, reditelj i glumac Dragan Bjelogrlić, Vladimir Živković, direktor Turističke organizacije Zlatibora, Darko Jurišić, predsednik Saveza Srba u Austriji, Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske, Vesna Jugović de Vinca, predsednica organizacije „Miss Srbije i Crne Gore“ sa aktuelnim misicama, Anđelijom Rogić i Teom Babić.

2017. Dijaspora, Beč

Ostale vesti: