• Ukoliko putujete van Austrije besplatna Smartfon-aplikacija "Auslandsservice-APP" pružiće Vam niz korisnih obaveštenja i informacija.

  više
 • Svi ljubitelji spustova i sankanja mogu se spustiti niz brdo ali bez snega na takozvanom “Letnjem sankalištu” u Beču. Ova bečka atrakcija predstavlja idealnu priliku za porodičan izlet. 3. juna otvorena je letnja sezona sa brojnim dodatnim sadržajima, kao što su "skijanje", montibajking i veća gastronomska ponuda.

  više
 • Austrijski fudbalski savez objavio je da će ulaznice za utakmicu selekcija Austrije i Srbije, koja je zakazana za 6. oktobar 2017. u Beču, naći u pretprodaji u petak 19. maja.

  više
 • U sklopu austrijske reforme zdravstva, od aprila ove godine, Bečlijama je na usluzi besplatan telefonski broj 1450 na kojem mogu dobiti brzu pomoć ukoliko imaju zdravstvene probleme. Savete mogu dobiti 24 časa dnevno.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više

Besplatna linija za zdravstvena pitanja

18.04.2017
U sklopu austrijske reforme zdravstva, od aprila ove godine, Bečlijama je na usluzi besplatan telefonski broj 1450 na kojem mogu dobiti brzu pomoć ukoliko imaju zdravstvene probleme. Savete mogu dobiti 24 časa dnevno.

Po ugledu na ostale evropske zemlje kao što su Vellika Britanija, Danska i Švajcarska, i u Austriji je uveden besplatan info-telefon 1450 za građanstvo, koji je dostupan sedam dana u nedelji i 24 časa dnevno, kako bi u svakom trenutku mogli dobiti stručne savete u vezi sa svojim pitanjima i dilemama.
Od 7. aprila 2017. na telefonskoj liniji 1450 stoje na usluzi specijalno obučeni i kvalifikovani medicinski radnicui koji, na osnovu pitanja, procenjuje hitnost poziva i daju ključne savete. Pored toga savetuju građane u koju se zdravstvenu ustanovu ili najbližu ambulantu trebaju uputiti.

 

Ovako funkcioniše zdravstvena linija 1450

 • Imate zaista zdravstveni problem koji Vas uznemirava
 • Pozovite broj 1450 sa svog mobilnog ili fiksnog telefona 
 • Posavetovaće Vas stručno medicinsko osoblje preko telefona i daće Vam odgovarajući savet
 • Ne brinite: Ukoliko je Vaš problem akutne prirode, odmah će Vam poslati hitnu pomoć, sa i bez lekara
 • Servis je besplatan: Plaćate samo telefonske impulse koji su predviđeni u vašem tarifnom paketu


Besplatna linija 1450 je pilot projekat i dostupan je i u Donjoj Austriji i Vorarlbergu. Traje do kraja 2018. godine.

Više informacija na zvaničnoj internet stranici  projekta.

 

 

Ostale vesti: