• Ovogodišnji „Donauinselfest“ će u svoja tri dana održavanja od 23. juna do 25. juna 2017. godine sigurno oduševiti sve posetioce jer je pripremljen bogat program za sve uzraste i za svačiji ukus, a sve to uz besplatan ulaz. Organizatori festivala očekuju preko tri miliona posetilaca.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Posle sjajne prve sezone letnji kamp Mia Patria, koji se održava u Srbiji, otvara svoja vrata i za predstojeće leto sa novim terminima u julu i avgustu. Prijave su u toku.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • Proteklog vikenda se opet do ranih jutarnjih sati slavio 20. put po redu, jubilarni Srpski bal. Uživalo se u muzici i plesu, lepim ženama, balskim haljinama, magiji koja je trajala celu noć. Bal je okupio brojne goste iz političkog, javnog i kulturnog života, kao i predstavnike srpske zajednice u Austriji.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više
 • U četvrtak, 7. aprila 2016. godine održana je u bioskopu Filmcasino u Margaretenstrasse 78 u 5. bečkom becirku završna manifestacija povodom jubileja „50 godina Sporazuma između Jugoslavije i Austrije o zapošljavanja radnika u Austriji 1966.-2016.“ Reč je o projektu više organizacija kao što su Institut für Zeitgeschichte der Universität Innsbruck i Forschungszentrum Migration & Globalisierung u saradnji sa Arbeitskreis Archiv der Migration i Initiative Minderheiten.

  više

Novo: Besplatna linija za zdravstvena pitanja

18.04.2017
U sklopu austrijske reforme zdravstva, od aprila ove godine, Bečlijama je na usluzi besplatan telefonski broj 1450 na kojem mogu dobiti brzu pomoć ukoliko imaju zdravstvene probleme. Savete mogu dobiti 24 časa dnevno.

Po ugledu na ostale evropske zemlje kao što su Vellika Britanija, Danska i Švajcarska, i u Austriji je uveden besplatan info-telefon 1450 za građanstvo, koji je dostupan sedam dana u nedelji i 24 časa dnevno, kako bi u svakom trenutku mogli dobiti stručne savete u vezi sa svojim pitanjima i dilemama.
Od 7. aprila 2017. na telefonskoj liniji 1450 stoje na usluzi specijalno obučeni i kvalifikovani medicinski radnicui koji, na osnovu pitanja, procenjuje hitnost poziva i daju ključne savete. Pored toga savetuju građane u koju se zdravstvenu ustanovu ili najbližu ambulantu trebaju uputiti.

 

Ovako funkcioniše zdravstvena linija 1450

 • Imate zaista zdravstveni problem koji Vas uznemirava
 • Pozovite broj 1450 sa svog mobilnog ili fiksnog telefona 
 • Posavetovaće Vas stručno medicinsko osoblje preko telefona i daće Vam odgovarajući savet
 • Ne brinite: Ukoliko je Vaš problem akutne prirode, odmah će Vam poslati hitnu pomoć, sa i bez lekara
 • Servis je besplatan: Plaćate samo telefonske impulse koji su predviđeni u vašem tarifnom paketu


Besplatna linija 1450 je pilot projekat i dostupan je i u Donjoj Austriji i Vorarlbergu. Traje do kraja 2018. godine.

Više informacija na zvaničnoj internet stranici  projekta.

 

 

Ostale vesti: