• Ukoliko putujete van Austrije besplatna Smartfon-aplikacija "Auslandsservice-APP" pružiće Vam niz korisnih obaveštenja i informacija.

  više
 • Svi ljubitelji spustova i sankanja mogu se spustiti niz brdo ali bez snega na takozvanom “Letnjem sankalištu” u Beču. Ova bečka atrakcija predstavlja idealnu priliku za porodičan izlet. 3. juna otvorena je letnja sezona sa brojnim dodatnim sadržajima, kao što su "skijanje", montibajking i veća gastronomska ponuda.

  više
 • Austrijski fudbalski savez objavio je da će ulaznice za utakmicu selekcija Austrije i Srbije, koja je zakazana za 6. oktobar 2017. u Beču, naći u pretprodaji u petak 19. maja.

  više
 • U sklopu austrijske reforme zdravstva, od aprila ove godine, Bečlijama je na usluzi besplatan telefonski broj 1450 na kojem mogu dobiti brzu pomoć ukoliko imaju zdravstvene probleme. Savete mogu dobiti 24 časa dnevno.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više

LINK UP SERBIA! – Test spremnosti za investicije

28.07.2017
U Austriji se među pripadnicima srpske dijaspore sprovodi anketa „Link up!“ (Povežimo se!) o spremnosti i zainteresovanosti za investicije u privredne projekte u matici.

Rezultati ankete, koji će biti predstavljeni u septembru 2017. godine, poslužiće uz ostale elemente za izradu studije, za analizu trenutnog stanja poslovnog ekosistema u Srbiji u odnosu na potencijalne investicije dijaspore.
U širem smislu, projekat ima za cilj da podstakne privatne investicije u Srbiju, uključujući i one iz srpske dijaspore u Austriji, kao i da proširi mrežu priliva investicionog kapitala i mentorstva.

Studija će sadržati i procenu pravnog i regulativnog okvira za MSP (mala i srednja preduzeća) kao i zainteresovanosti srpske dijaspore u Austriji za instrumente i proizvode vezane za direktne investicije. Biće preporučene i mere, odnosno intervencije u raznim oblastima u cilju privlačenja ulagača i osnivača firmi. Takođe je predviđen izbor desetak potencijalnih investitora koji će biti uključeni u proces, kao i radionica sa stručnjacima koja će se održati u Beču.

Austrijska agencija za razvoj (ADA) realizaciju projekta je poverila Međunarodnom centru za razvoj migracione politike (ICMPD). S njegove strane je za kooperacionog partnera izabrana bečka marketinška agencija „Idea Pro“, pošto je ocenjeno da na osnovu dugogodišnjeg iskustva ispunjava predispozicije za ovaj odgovorni zadatak.
Ljubiša Dimitrijević direktor agencije Idea Pro kaže da je na terenu spremnost srpske dijaspore u Austriji za učešće u anketi veoma velika. Srpsku dijasporu tj. ispitanike raduje činjenica da je pokrenuta ova privredna inicijativa jer kako kažu ima interesovanja i potencijala ali do sada nije bilo konkretnih akcija. 


Ostale vesti: