• Ukoliko putujete van Austrije besplatna Smartfon-aplikacija "Auslandsservice-APP" pružiće Vam niz korisnih obaveštenja i informacija.

  više
 • Svi ljubitelji spustova i sankanja mogu se spustiti niz brdo ali bez snega na takozvanom “Letnjem sankalištu” u Beču. Ova bečka atrakcija predstavlja idealnu priliku za porodičan izlet. 3. juna otvorena je letnja sezona sa brojnim dodatnim sadržajima, kao što su "skijanje", montibajking i veća gastronomska ponuda.

  više
 • Austrijski fudbalski savez objavio je da će ulaznice za utakmicu selekcija Austrije i Srbije, koja je zakazana za 6. oktobar 2017. u Beču, naći u pretprodaji u petak 19. maja.

  više
 • U sklopu austrijske reforme zdravstva, od aprila ove godine, Bečlijama je na usluzi besplatan telefonski broj 1450 na kojem mogu dobiti brzu pomoć ukoliko imaju zdravstvene probleme. Savete mogu dobiti 24 časa dnevno.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više

Poziv: Traže se čitači na maternjem jeziku

18.10.2016
Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

U brojnim bečkim školama već izvesno vreme se angažuju brojni dobrovoljci koji čitaju deci na nemačkom jeziku (Lesepate). Njihov volonterski rad pomaže deci da nauče nemački jezik i da se zainteresuju za čitanje. Projekat se proširio i sada obuhvata i čitanje na brojnim maternjim jezicima kojii se govore u Beču . Stoga, MA 17 traži osobe koje žele da čitaju bečkim đacima na maternjim jezicima.

Cilj projekta je podrška višejezičnosti u Beču u najranijoj dobi jer govoriti više jezika predstavlja izuzetno iskustvo kao i veoma dobar preduslov za poslovnu budućnost. Grad Beč ovim projektom takođe želi da pruži svoj doprinos u negovanju maternjeg jezika.

Ukoliko i Vi želite da učestvujete u ovom sjajnom projektu i da pomažete najmlađim Bečlijama da neguju svoj maternji jezik, potrebno je ispuniti sledeće uslove:

- spremnost da redovno čitate jedan sat nedeljno zajedno sa decom
- visoko znanje nemačkog i jednog stranog /maternjeg jezika
- ljubav prema radu sa decom, čitanju i knjigama

Svi zainteresovani koji žele da budu čitatači na maternjem jeziku moraće da pohađaju uvodni pedagoški seminar a uz to dobiće i pomoć u odabiru i nabavci potrebnih knjiga. Organizatori će Vam takođe staviti na raspolaganje odgovarajuće lokacije, kao što su škole, obdaništa ili biblioteke.
MA 17 pružiće Vam podršku i pomoći u vidu razmene iskustava i daljih seminara.

Kontakt

Elisabeth Fuchs: Telefon: 01 4000-16156
Sylvia Lendway: Telefon: 0664 81 98 771

Svi zainteresovani mogu se prijaviti na zvaničnom sajtu grada Beča.

Ostale vesti: