• Ovogodišnji „Donauinselfest“ će u svoja tri dana održavanja od 23. juna do 25. juna 2017. godine sigurno oduševiti sve posetioce jer je pripremljen bogat program za sve uzraste i za svačiji ukus, a sve to uz besplatan ulaz. Organizatori festivala očekuju preko tri miliona posetilaca.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Posle sjajne prve sezone letnji kamp Mia Patria, koji se održava u Srbiji, otvara svoja vrata i za predstojeće leto sa novim terminima u julu i avgustu. Prijave su u toku.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • Proteklog vikenda se opet do ranih jutarnjih sati slavio 20. put po redu, jubilarni Srpski bal. Uživalo se u muzici i plesu, lepim ženama, balskim haljinama, magiji koja je trajala celu noć. Bal je okupio brojne goste iz političkog, javnog i kulturnog života, kao i predstavnike srpske zajednice u Austriji.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više
 • U četvrtak, 7. aprila 2016. godine održana je u bioskopu Filmcasino u Margaretenstrasse 78 u 5. bečkom becirku završna manifestacija povodom jubileja „50 godina Sporazuma između Jugoslavije i Austrije o zapošljavanja radnika u Austriji 1966.-2016.“ Reč je o projektu više organizacija kao što su Institut für Zeitgeschichte der Universität Innsbruck i Forschungszentrum Migration & Globalisierung u saradnji sa Arbeitskreis Archiv der Migration i Initiative Minderheiten.

  više

Poziv: Traže se čitači na maternjem jeziku

18.10.2016
Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

U brojnim bečkim školama već izvesno vreme se angažuju brojni dobrovoljci koji čitaju deci na nemačkom jeziku (Lesepate). Njihov volonterski rad pomaže deci da nauče nemački jezik i da se zainteresuju za čitanje. Projekat se proširio i sada obuhvata i čitanje na brojnim maternjim jezicima kojii se govore u Beču . Stoga, MA 17 traži osobe koje žele da čitaju bečkim đacima na maternjim jezicima.

Cilj projekta je podrška višejezičnosti u Beču u najranijoj dobi jer govoriti više jezika predstavlja izuzetno iskustvo kao i veoma dobar preduslov za poslovnu budućnost. Grad Beč ovim projektom takođe želi da pruži svoj doprinos u negovanju maternjeg jezika.

Ukoliko i Vi želite da učestvujete u ovom sjajnom projektu i da pomažete najmlađim Bečlijama da neguju svoj maternji jezik, potrebno je ispuniti sledeće uslove:

- spremnost da redovno čitate jedan sat nedeljno zajedno sa decom
- visoko znanje nemačkog i jednog stranog /maternjeg jezika
- ljubav prema radu sa decom, čitanju i knjigama

Svi zainteresovani koji žele da budu čitatači na maternjem jeziku moraće da pohađaju uvodni pedagoški seminar a uz to dobiće i pomoć u odabiru i nabavci potrebnih knjiga. Organizatori će Vam takođe staviti na raspolaganje odgovarajuće lokacije, kao što su škole, obdaništa ili biblioteke.
MA 17 pružiće Vam podršku i pomoći u vidu razmene iskustava i daljih seminara.

Kontakt

Elisabeth Fuchs: Telefon: 01 4000-16156
Sylvia Lendway: Telefon: 0664 81 98 771

Svi zainteresovani mogu se prijaviti na zvaničnom sajtu grada Beča.

Ostale vesti: