• Ukoliko putujete van Austrije besplatna Smartfon-aplikacija "Auslandsservice-APP" pružiće Vam niz korisnih obaveštenja i informacija.

  više
 • Svi ljubitelji spustova i sankanja mogu se spustiti niz brdo ali bez snega na takozvanom “Letnjem sankalištu” u Beču. Ova bečka atrakcija predstavlja idealnu priliku za porodičan izlet. 3. juna otvorena je letnja sezona sa brojnim dodatnim sadržajima, kao što su "skijanje", montibajking i veća gastronomska ponuda.

  više
 • Austrijski fudbalski savez objavio je da će ulaznice za utakmicu selekcija Austrije i Srbije, koja je zakazana za 6. oktobar 2017. u Beču, naći u pretprodaji u petak 19. maja.

  više
 • U sklopu austrijske reforme zdravstva, od aprila ove godine, Bečlijama je na usluzi besplatan telefonski broj 1450 na kojem mogu dobiti brzu pomoć ukoliko imaju zdravstvene probleme. Savete mogu dobiti 24 časa dnevno.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više

TV emisija: Dijaspora uživo - 01.05.2015.

01.05.2015
Poslednje izdanje emisije „Dijaspora uživo“ vodi vas u još jedno nezaboravno jednočasovno druženje u kome vas očekuju najzanimljivije vesti iz grada Beča, razgovor sa interesantnih ličnostima, kao i reportaže sa brojnih događaja. Voditeljka programa je publici dobro poznata Vesna Dimitrijević, koja je i ovaj put za vas odabrala i pripremila zanimjive sadržaje iz sveta politike, kulture, umetnosti i zabave.

Gošća novog izdanja emisije “Dijaspora uživo” je odbornica u bečkoj skupštini Anica Macka Dojder. Povod njenog gostovanja je donacija grada Beča u vidu vatrogasnih vozila koju je nedavno, prilikom svoje posete Srbiji, zvanično uručila najugroženijim gradovima pogođenim prošlogodišnjim poplavama. Bečka odbornica je ovom prilikom posetila Svilajnac, Kladovo i Paraćin, a donaciju će dobiti i mesto Jabukovac.
Gošća emisije je i ambasadorka Bosne i Hercegovine u Austriji, Tanja Milašinović Martinović, koja će govoriti o projektu od izuzetnog kulturnog i istorijskog značaja. U pitanju su stećci koji potiču iz 11. veka i nalaze se na teritoriji BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Stećci sa područja ove četiri balkanske države nominovani su za UNESCO listu svetske baštine i predstavljaju veliko kulturno blago. Ovim povodom Ambasada Bosne i Hercegovine u Austriji organizuje prijem i izložbu fotografija koja će se održati u Beču 18. maja 2015.
U reportaži gledaoci će dobiti informaciju  o novim građevinskim projektima u  gradu, i o tome kako u Beču raste broj stanovnika i kako građevinski projekti u korak prate potrebe za većim prostorom za život. Da grad Beč i u građevinskom smislu raste, može se videti po gradilištima širom grada, a jedan od najnovijih projekata grada Beča je izgradnja 2.000 novih opštinskih stanova. Na ovu temu govoriće bečki ministar za stanogradnju, dr Mihaelom Ludvigom.
Ceo grad priča o uspešnoj  premijeri filma „Gorčilo“ koja je nedavno održana u bioskopu UCI Kinowelt u Millennium City-ju u Beču.  Gosti emisije su reditelj Milan Karadžić, producent Dragan Đurković i naravno glumac Mima Karadžić. Od gostiju saznajemo kako je protekla premijera ove crnogorske komedije u Beču, ekskluzivne detalje sa snimanja i još mnogo drugih zanimljivosti.
Ovaj put gledaocima predstavljamo mladi, moderan crnogorski par, novinara i pesnika Miloša Milačića i njegovu suprugu pijanistkinju Vedranu Kovač-Milačić. Miloš Milačić je diplomirao na pravnom fakultetu, dopisnik je crnogorskog lista „Pobjeda“, piše pesme. Sa Milošem razgovaramo o njegovom radu, objavljenoj zbirci “Ispovest ludog srca”, i inspiraciji za pisanje pesama, koja je naravno njegova supruga Vedrana. Vedrana Kovač-Milačić je jedna od 100 najboljih pijanistkinja na svetu. Ona će govoriti o svojim uspesima, putovanjima, saradnji sa izuzetnim ljudima iz sveta muzike kao i o projektima koje priprema. Jedan od interesantnijih koji predstoji je obrada pesme Ramba Amadeusa, “Euro-Neuro”.
U jednoj od reportaža pripremili smo pregled nedavno održane 33. tradicionalne Smotre kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji. Smotra je bila takmičarskog karaktera, a učesnici su nastupali u kategorijama: folklor, grupa pevača, pevači solisti, recitatori, muzičari i orkestri. U programu je učestvovalo blizu 800 učesnika, članova srpskih klubova i udruženja iz svih austrijskih pokrajina. Reč je o najvećoj prezentaciji kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, gde su prisustvovali i brojni gosti austrijskog političkog, društvenog i kulturnog života.

U okviru najinteresantnijih događaja koji nas očekuju u našem gradu, najavićemo koncert jednog od najvećih gitarista naših prostora, Vlatka Stefanovskog, koji će nastupiti sa svojim triom u Beču 16. maja 2015.
Jedan od događaja koji svakako mnogi ne žele da propuste je "Nadrealno veče" koje nam u Beč donosi dr Nele Karajlić. On će 30. maja bečkoj publici pored stand up show-a, predstaviti i svoju knjigu „Fajront u Sarajevu“, a posetioce očekuje i koncert iznenađenja.
Kako su u Beču u toku finalne pripreme za Pesmu Evrovizije, koja će se održati u drugoj polovini maja meseca, u goste smo pozvali roditelje makedonskog predstavnika Danijela Kajmakoskog. Mama Ruža i otac Pavle govore o Danijelovim počecima u svetu muzike, prvim nastupima, pobedi u „X Faktor“-u i samim pripremama za Evrosong. Kako se porodica Kajmakoski oseća povodom ovog velikog događaja koji predstoji ali  i o ostalim zanimljivim detaljima, saznaćete u emisiji.

Voditeljka programa je publici dobro poznata Vesna Dimitrijević, koja je takođe i autorka i urednica ove popularne emisije.

ARHIVA "Dijaspora uživo"

Ostale vesti: