• Ukoliko putujete van Austrije besplatna Smartfon-aplikacija "Auslandsservice-APP" pružiće Vam niz korisnih obaveštenja i informacija.

  više
 • Svi ljubitelji spustova i sankanja mogu se spustiti niz brdo ali bez snega na takozvanom “Letnjem sankalištu” u Beču. Ova bečka atrakcija predstavlja idealnu priliku za porodičan izlet. 3. juna otvorena je letnja sezona sa brojnim dodatnim sadržajima, kao što su "skijanje", montibajking i veća gastronomska ponuda.

  više
 • Austrijski fudbalski savez objavio je da će ulaznice za utakmicu selekcija Austrije i Srbije, koja je zakazana za 6. oktobar 2017. u Beču, naći u pretprodaji u petak 19. maja.

  više
 • U sklopu austrijske reforme zdravstva, od aprila ove godine, Bečlijama je na usluzi besplatan telefonski broj 1450 na kojem mogu dobiti brzu pomoć ukoliko imaju zdravstvene probleme. Savete mogu dobiti 24 časa dnevno.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više

Rođendan Nikole Tesle

10.07.2017
Na današnji, dan pre 161 godinu, rodio se Nikola Tesla najveći svetski pronalazač svih vremena. Mada ne u dovoljnoj meri, danas se širom sveta ovaj dan obeležava brojnim manifestacijama. Tesla je rođen u mestu Smiljan u tadašnjoj Austro- Ugarskoj, današnjoj Hrvatskoj, gde je nedavno naša ekipa boravila u memorijalnom centaru Nikola Tesla.

Generator, izmenična struja, radio, televizor, kompjuter, daljinsko upravljanje, električni automobil, mobilni telefon, radar - samo su neki od Teslinih izuma, a mnogi njegovi patenti su javnosti još uvek nedostupni i još uvek previše abstraktni. Iza sebe je ostavio više od 700 patenata i pojedine predmete, za koje možemo reći da su otkriveni tek danas, a da ih je Tesla poznavao i koristio još pre 100 godina.

Genije koji je živeo daleko ispred svog vremena

Tesla je bio jednostavna osoba i svoje izume je pre svega kreirao za dobrobit čovečanstva. I danas u takozvanoj „četvrtoj energetskoj revoluciji“, Teslini pronalasci su i dalje polazna tačka za mnoge pronalazače.

Bežični prenos električne energije koji je Tesla izumeo i tvrdio da se može jednostavno primeniti, prema tvrdnjama nekih naučnika, sprečili su veliki koncerni koji bi bez prodaje nafte i „električnog brojača“ bankrotirali jer kako bi naplatili struju iz kosmosa kako je Tesla tvrdio.

Zalagao se za obnovljive izvore energije i podizanja nivoa ljudske svesti, a neki smatraju da je izumeo i teleportaciju.

Brend Nikola Tesla

Ne postoji stručnjak na svetu koji Teslino ime ne izgovori više puta u toku dana. Fizičari, radiolozi, naučnici, električari ali i običan svet. Osim računara Tesla  koji je napravljen za kućnu upotrebu, Tesla automobil je osvojio svet. Aerodrom u Beogradu nosi ime Nikola Tesla kao i mnoge škole, udruženja, institucije i nagrade.

Sve se više uvažava lik i delo Nikole Tesle ali ga, primetno, nema u dovoljnoj meri u školskim udžbenicima.

Stotinu godina nakon njegovog doba slave, nastaje mnogo knjiga o novoj energiji različitih gledišta njegovih istraživanja, a sve veći broj mladih istraživača i pronalazača na celom svetu "kopaju" po njegovim patentnim spisima tražeći važne dokaze.

Od Smiljana do Njujorka

Nikola Tesla je rođen 10 jula 1856. godine u malom selu Smiljan (današnja Hrvatska) kao sin pravoslavnog sveštenika. Nakon pohađanja škole u Grazu i Pragu, 1884. odlazi u SAD gde je i ostvario najveći broj svojih izuma i oko 700 patenata.

U Americi je radio prvo vreme sa Tomasom Alva Edisonom, a 1887. osnovao je sopstveni istraživački centar. Na osnovu njegovog patenta naizmenične struje (1888) sagrađena je velika hidrocentrala na Nijagari. Tesla je bio istraživački vizionar na polju izučavanja naelektrisanih čestica, elektromagnetskih zračenja i provodnika, iz čega su danas nastali moderni sistemi radio-komunikacija, televizije, robotike, daljinskog upravljanja.

Smatraju ga i "praocem" modernih oružja, kao što su krstareći projektili, teledirigovana plovila (prvo je konstruisao 1898.), pa čak i američkog programa svemirskog naoružanja "Rat zvezda".

Njegov rad kopirao je i Đulijelmo Markoni koji je uspostavio prvu radiotelegrafsku vezu Evrope i Amerike, ali je posle dugotrajnog sudskog procesa američki sud Markonija proglasio plagijatorom.

Deo naučnika, takođe, smatra i da je izum iks-zraka neopravdano pripisan Vilhelmu Konradu Rentgenu, a ne Tesli. Da apsurd bude veći, i Markoni i Rentgen dobili su Nobelovu nagradu koja Tesli nikad nije dodeljena.

Na Pravoslavni Božić 7. januara 1943. g. u pola jedanaest noću, umro je u hotelskom apartmanu broj 3327 na 33. spratu hotela "Njujorker" u Njujorku. Tim povodom, gradonačelnik Njujorka Lagvardija je rekao: "Nikola Tesla je umro. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živeli. Ono što je stvorio veliko je i kako vreme prolazi, postaje još veće".

Posmrtni ostaci Nikole Tesle preneseni su u Beograd 1957. godine a njegova urna nalazi se u muzeju Nikola Tesla. U ovom muzeju se čuva i najveći deo lične zaostavštine Nikole Tesle.

U Srbiji se povodom rođenja slavnog naučnika obeležava "Dan nauke", a u Hrvatskoj "Nacionalni dan Nikole Tesle. "

„Božije proviđenje“ najavilo rođenje Nikole Tesle

Godinu dana pre rođenja Nikole, njegov otac Milutin Tesla je zapisao svoja zapažanja o čudnom fenomenu koji se desio uoči petrovdanske noći, kad su nad Velebitom sevale munje i udarali gromovi kakve svet još nije video. Godinu dana kasnije na taj dan, rođen je Nikola, četvrto dete u porodici Tesla, u noći kada se strašna grmljavina ponovila, a nebo šarale munje neverovatnog intenziteta.

„ Juče je vrućina velika i vazduh težak, popodne padala je krajem Velebita kiša, a pred veče izvedrilo se je i bio je vazduh ladan, nebo se smušilo i zviezde sjale kako igda. Naedanput blisnu od strane istoka i ako kad bi zabuktalo skupa trista luča potegnu na zapad, zviezde ukloniše se i bi reći sva priroda stade, pojavljenje pak prek o svoda neba prolazeći činilo se je tako blizu kao da bi ga iz praćke dovatiti mogo, al čulo se je kao daleki vodopad i prosipajući od sebe varnice ostavljalo je mode pruge za sobom, i kad je šmrknulo za prvi bre zaorilo se je tamo, kao da bi srušila kaka velika kula, a odjek protevao se je u Velebitu na južnoj strani za dugo. Zatim obuze časkom pomrčina i milijarde svetlina nebesnija ostadoše preblijeđena od lica ovog malo božjeg fenomena“, piše niko drugi no paroh smiljanski Milutin Tesla, otac Nikolin, istog onoga dana i meseca, 10. jula godina 1855. kada će mu sledećeg leta roditi sin Nikola.

POGLEDAJTE GALERIJU SLIKA - SMILJAN - RODNO MESTO NIKOLE TESLE

Ostale vesti: