• Ukoliko putujete van Austrije besplatna Smartfon-aplikacija "Auslandsservice-APP" pružiće Vam niz korisnih obaveštenja i informacija.

  više
 • Svi ljubitelji spustova i sankanja mogu se spustiti niz brdo ali bez snega na takozvanom “Letnjem sankalištu” u Beču. Ova bečka atrakcija predstavlja idealnu priliku za porodičan izlet. 3. juna otvorena je letnja sezona sa brojnim dodatnim sadržajima, kao što su "skijanje", montibajking i veća gastronomska ponuda.

  više
 • Austrijski fudbalski savez objavio je da će ulaznice za utakmicu selekcija Austrije i Srbije, koja je zakazana za 6. oktobar 2017. u Beču, naći u pretprodaji u petak 19. maja.

  više
 • U sklopu austrijske reforme zdravstva, od aprila ove godine, Bečlijama je na usluzi besplatan telefonski broj 1450 na kojem mogu dobiti brzu pomoć ukoliko imaju zdravstvene probleme. Savete mogu dobiti 24 časa dnevno.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više

Portugalija je pobednik 62. Evrovizije!

14.05.2017
Pobednik ovogodišnjeg izbora za "Pesmu Evrovizije" je Portugalija, koju je u Kijevu predstavljao harizmatični Salvador Sobral. Drugo mesto osvojila je Bugarska, slede Moldavija i Belgija.

(c) FB Salvador Sobral

U glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, pod sloganom Celebrate Diversity ( Slavimo različitosti) večeras je održano finale 62. Pesme Evrovizije. Pobedio je predstavnik Portugalije, Salvador Sobral sa džez baladom Amar pelos dois (Ljubav za dvoje). Salvador Sobral ima 27 godina i od samog početka je bio favorit takmičenja zbog svog anđeovskog glasa ali i zbog svoje pojave. Jednostavan i spontan bez velike pompe sa veoma "skromnim nastupom" osvojio je najveći broj poena i od strane stručnog žirija i od strane publike. Dok su se ostali takmičari utrkivali ko će imati bolji šou, igrače i stajling, Portugalac je otišao u drugu krajnost i na najednostavniji mogući način divnim melahoničnim glasom otpevao pesmu i ubedljivo odneo pobedu.

Ova pobeda je dokaz da se tako mnogo može izreći na jednostavan i topao način, pa čak i kada ne razumete ni reč jezika na kome se peva. Redak spoj pesme, jednostavnosti i topline koju donose sama muzika ali i Salvadorov glas.
Posle proglašenja Salvador Sobral je izjavio  „Muzika nije vatromet, već osećanje. Možda je ovo dobar početak da je vratimo  onome što ona zapravo jeste”.

Pobedničku pesmu Salvador je otpevao sa svojom sestrom Luizom koja je njegova velika podrška, kao i cela porodica koja je sve vreme bila uz njega.

Srpska predstavnica Tijana Bogićević nije uspela da se izbori za plasman u finale najvećeg muzičkog takmičenja, kao ni predstavnik Crne Gore, Slavko Kalezić. Za razliku od njih Žak Houdek iz Hrvatske plasirao se u finale i ostvario zapažen nastup.
Austrijski predstavnik Nejtan Trent je osvojio 16. mesto. Iako je imao odličnu pesmu i nastup, od publike je dobio 0 poena.


Ostale vesti: