• Ukoliko putujete van Austrije besplatna Smartfon-aplikacija "Auslandsservice-APP" pružiće Vam niz korisnih obaveštenja i informacija.

  više
 • Svi ljubitelji spustova i sankanja mogu se spustiti niz brdo ali bez snega na takozvanom “Letnjem sankalištu” u Beču. Ova bečka atrakcija predstavlja idealnu priliku za porodičan izlet. 3. juna otvorena je letnja sezona sa brojnim dodatnim sadržajima, kao što su "skijanje", montibajking i veća gastronomska ponuda.

  više
 • Austrijski fudbalski savez objavio je da će ulaznice za utakmicu selekcija Austrije i Srbije, koja je zakazana za 6. oktobar 2017. u Beču, naći u pretprodaji u petak 19. maja.

  više
 • U sklopu austrijske reforme zdravstva, od aprila ove godine, Bečlijama je na usluzi besplatan telefonski broj 1450 na kojem mogu dobiti brzu pomoć ukoliko imaju zdravstvene probleme. Savete mogu dobiti 24 časa dnevno.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više

Nova aplikacija “Reci Beču"!

21.02.2017
Aplikacijom “Reci Beču!“ u 30 sekundi preko smartphone-a građani mogu gradskoj upravi prijaviti zabrinutost, opasnost ili kvar u gradu. Sa nekoliko klikova poruke se mogu poslati brzo i bez registracije.

U okviru strategije o digitalizaciji grada u Beču je razvijena aplikacija pod nazivom „Sagꞌs Wien“ („Reci Beču“) koja omogućava građanima da u roku od 30 sekundi prijave bilo kakav problem gradskoj upravi. Bilo da je u pitanju zabrinutost, opasnost ili kvar u gradu koji su gradjani primetili sa nekoliko klikova poruke se mogu poslati brzo i bez registracije.

Pomoću aplikacije građani mogu da prijave problem, kao što je kvar na semaforu, otpad na zelenoj površini ili neadekvatno obezbeđeno mesto na kome se vrše popravke ili radovi. Na taj način problemi će se rešavati brže i preciznije. Građani koji prijavljuju problem mogu da ga opišu ili pošalju sliku, a ukoliko je uključena opcija za određivanje lokacije mobilnog telefona, aplikacija automatski prosleđuje tačnu lokaciju nadležnoj instituciji.

Aplikacija prati da li je isti problem već prijavljen, kao i status otklanjanja problema. Besplatna je i dostupna za operativne sisteme „iOS“, „android“ i „windows“. 

Aplikaciju možete skinuti i na zvaničnoj internet stranici grada Beča.

Ostale vesti: