• Ovogodišnji „Donauinselfest“ će u svoja tri dana održavanja od 23. juna do 25. juna 2017. godine sigurno oduševiti sve posetioce jer je pripremljen bogat program za sve uzraste i za svačiji ukus, a sve to uz besplatan ulaz. Organizatori festivala očekuju preko tri miliona posetilaca.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Posle sjajne prve sezone letnji kamp Mia Patria, koji se održava u Srbiji, otvara svoja vrata i za predstojeće leto sa novim terminima u julu i avgustu. Prijave su u toku.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • Proteklog vikenda se opet do ranih jutarnjih sati slavio 20. put po redu, jubilarni Srpski bal. Uživalo se u muzici i plesu, lepim ženama, balskim haljinama, magiji koja je trajala celu noć. Bal je okupio brojne goste iz političkog, javnog i kulturnog života, kao i predstavnike srpske zajednice u Austriji.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više
 • U četvrtak, 7. aprila 2016. godine održana je u bioskopu Filmcasino u Margaretenstrasse 78 u 5. bečkom becirku završna manifestacija povodom jubileja „50 godina Sporazuma između Jugoslavije i Austrije o zapošljavanja radnika u Austriji 1966.-2016.“ Reč je o projektu više organizacija kao što su Institut für Zeitgeschichte der Universität Innsbruck i Forschungszentrum Migration & Globalisierung u saradnji sa Arbeitskreis Archiv der Migration i Initiative Minderheiten.

  više

Nova aplikacija “Reci Beču"!

21.02.2017
Aplikacijom “Reci Beču!“ u 30 sekundi preko smartphone-a građani mogu gradskoj upravi prijaviti zabrinutost, opasnost ili kvar u gradu. Sa nekoliko klikova poruke se mogu poslati brzo i bez registracije.

U okviru strategije o digitalizaciji grada u Beču je razvijena aplikacija pod nazivom „Sagꞌs Wien“ („Reci Beču“) koja omogućava građanima da u roku od 30 sekundi prijave bilo kakav problem gradskoj upravi. Bilo da je u pitanju zabrinutost, opasnost ili kvar u gradu koji su gradjani primetili sa nekoliko klikova poruke se mogu poslati brzo i bez registracije.

Pomoću aplikacije građani mogu da prijave problem, kao što je kvar na semaforu, otpad na zelenoj površini ili neadekvatno obezbeđeno mesto na kome se vrše popravke ili radovi. Na taj način problemi će se rešavati brže i preciznije. Građani koji prijavljuju problem mogu da ga opišu ili pošalju sliku, a ukoliko je uključena opcija za određivanje lokacije mobilnog telefona, aplikacija automatski prosleđuje tačnu lokaciju nadležnoj instituciji.

Aplikacija prati da li je isti problem već prijavljen, kao i status otklanjanja problema. Besplatna je i dostupna za operativne sisteme „iOS“, „android“ i „windows“. 

Aplikaciju možete skinuti i na zvaničnoj internet stranici grada Beča.

Ostale vesti: