• Ukoliko putujete van Austrije besplatna Smartfon-aplikacija "Auslandsservice-APP" pružiće Vam niz korisnih obaveštenja i informacija.

  više
 • Svi ljubitelji spustova i sankanja mogu se spustiti niz brdo ali bez snega na takozvanom “Letnjem sankalištu” u Beču. Ova bečka atrakcija predstavlja idealnu priliku za porodičan izlet. 3. juna otvorena je letnja sezona sa brojnim dodatnim sadržajima, kao što su "skijanje", montibajking i veća gastronomska ponuda.

  više
 • Austrijski fudbalski savez objavio je da će ulaznice za utakmicu selekcija Austrije i Srbije, koja je zakazana za 6. oktobar 2017. u Beču, naći u pretprodaji u petak 19. maja.

  više
 • U sklopu austrijske reforme zdravstva, od aprila ove godine, Bečlijama je na usluzi besplatan telefonski broj 1450 na kojem mogu dobiti brzu pomoć ukoliko imaju zdravstvene probleme. Savete mogu dobiti 24 časa dnevno.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više

Mia Patria - Letnji kamp za decu iz dijaspore

24.03.2017
Posle sjajne prve sezone letnji kamp Mia Patria, koji se održava u Srbiji, otvara svoja vrata i za predstojeće leto sa novim terminima u julu i avgustu. Prijave su u toku.

Jedno je sigurno. Deca iz dijaspore,  uzrasta od 9-17 godina, napokon imaju mesto gde mogu, na kvalitean i kreativan način, upoznati svoju matičnu zemlju Srbiju i zavoleti je na jedan sasvim drugačiji način.
Naime, letnji kamp Mia Patria, koji se održava pod pokroviteljstvom srpskog proslavljenog glumca Dragana Bjelogrlića, namenjen je deci iz dijaspore koji žele da se upoznaju sa jezikom, istorijom i tradicijom Srbije.

Predanim radom, snažnom energijom i entuzijazmom Draganove supruge, Maje Bjelogrlić, kamp Mia Patria će se i ovog leta odvijati u dva zakazana termina, a na stotine mališana iz dijaspore i Srbije željno isčekuju početak. Otvoreni terminu za predstojeće leto su 15. juli i 1. avgust.

Vreme trajanja kampa je 12 dana, a broj polaznika je ograničen. Prijava je u toku i trajaće do 15. maja, ukoliko bude slobodnih mesta. Kamp će se odvijati , kao i prošle godine, u hotelskom kompleksu nadomak Beograda, okružen prirodom i sportskim terenima.

Govoriće se srpski jezik, zaroniti u kulturnu i umetničku oazu Srbije, a osmišljene su brojne umetničke radionice i izleti. Dnevni i večernji programi podrazumevaju mnogobrojne sportske aktivnosti, radionice, igre i slobodno vreme za druženje i odmor. Polaznici kampa će biti raspoređeni u grupe prema uzrastu.
U saradnji sa kampom Mia Patria i redakcije dijaspora.tv biće organizovani grupni dolasci dece iz Austrije. Svi polaznici koji se prijave preko redakcije dijaspora.tv imaju dodatni popust na cenu kampu. Informacije na broju telefona +43 699 1 9999 577 ili na office[at]dijaspora.tv
Cena kampa uključuje:
• Luksuzni smeštaj, kao i korišćenje svih sportskih terena i bazena u kompleksu
• Svi obroci – 3 glavna obroka i dve užine
• Obroci za decu sa posebnim režimom ishrane
• Izlete i ostale aktivnosti van kampa (pozorišta, koncerti, muzeji i drugo).
• Pranje veša jednom nedeljno
• Čitav nastavni materijal, kao i raznovrsni materijali za kreativnu nastavu
• 24-časovni nadzor
• Lekarska pomoć u slučaju potrebe
• Prevoz od aerodroma do hotela (u slučaju dolaska na neku drugu lokaciju obratite se organizatorima kampa)
Za više informacija obratite se na office@miapatria.rs ili posetite internet sajt Mia Patria

 

Dobar glas daleko se čuje

Veliki broj dece iz dijaspore, koja su prošle godine bila na kampu Mia Patria, žele da ponove nezaboravno druženje i iskustvo stečeno u kampu. Deca iz Švajcarske, Italije, Austrije, Amerike, Kanade i drugih zemalja ove godine će povesti i svoje prijatelje sa sobom tako da će, i ove godine, biti veoma živo u kampu Mia Patria.

Po rečima Maje Bjelogrlić prošle godine je bilo i suza na rastanku ali opravdano jer su deca stekla nove drugare i simpatije iz čitave dijaspore i imala želju da se kamp ne završi tako brzo. I sama himna kampa , koju su deca osmislila i komponovala upravo govori o prelepom druženju. “ Ako se želiš dobro zabaviti, u ovaj kamp se moraš prijaviti. Uz pesmu i igru druži se sa nama jer Mia Patria je uvek sa vama. Najbolji kamp je Mia Patria, dođi i ti, bio sam i ja”.

Evo kako je sve izgledalo prošle godine, pogledajte video koji govori više od hiljadu reči


Ostale vesti: