• Ukoliko putujete van Austrije besplatna Smartfon-aplikacija "Auslandsservice-APP" pružiće Vam niz korisnih obaveštenja i informacija.

  više
 • Svi ljubitelji spustova i sankanja mogu se spustiti niz brdo ali bez snega na takozvanom “Letnjem sankalištu” u Beču. Ova bečka atrakcija predstavlja idealnu priliku za porodičan izlet. 3. juna otvorena je letnja sezona sa brojnim dodatnim sadržajima, kao što su "skijanje", montibajking i veća gastronomska ponuda.

  više
 • Austrijski fudbalski savez objavio je da će ulaznice za utakmicu selekcija Austrije i Srbije, koja je zakazana za 6. oktobar 2017. u Beču, naći u pretprodaji u petak 19. maja.

  više
 • U sklopu austrijske reforme zdravstva, od aprila ove godine, Bečlijama je na usluzi besplatan telefonski broj 1450 na kojem mogu dobiti brzu pomoć ukoliko imaju zdravstvene probleme. Savete mogu dobiti 24 časa dnevno.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više

Unikatne majice "Vajtundbrajt" za sve Bečlije

05.05.2017
Kvalitetne i moderne majice sa originalnim natpisima ČUŠ, OJFORIŠ ili VINER ŠME novog brenda VAJTUNDBRAJT, osvaja Beč. Odaberite svog favorita, skrenite pažnju na sebe i prenesite originalnu poruku!

Danas su majice sa zanimljivim printevima i porukama sastavni deo asortimana vodećih modnih i dizajnerskih kuća. Zapravo, majica je najčešće korišteni modni element za iskazivanje stavova i mišljenja. Stvar je samo u printu i tada i obična mala majica se pretvara u jednu veliku filozofiju. Bečlije stranog porekla su 2011. godine dobile svoj brend - VAJTUNDBRAJT!
Naime, Goran Novaković, nastavnik jezika, prevodilac i autor, je pokrenuo akciju pisanja nemačkih reči našim i turskim pismom. Tako su se, na primer, na omiljenim majicama njegovog labela VAJTUNDBRAJT (Nadaleko i naširoko) mogli pronaći duhoviti natpisi „Ales vuršt“, „Bite hohdojč“, „Ferštendisfol“ „Ojforiš“ itd. koji su izazvali priličnu pažnju javnosti, ali i politike.

Projekat je osmišljen da bi strancima bez mnogo škole, odnosno iskustva u učenju stranih jezika, na samom početku „rvanja s nemačkim“ bilo mnogo lakše kada bi u udžbenicima imali pomoć u obliku ispisivanja reči slovima maternjeg jezika, kako se to radi sa engleskim.
Primer: „Ich gehe in die Schule“. Ispod ove rečenice bi stajalo „Ih ge:e in di: Šule“ i prevod na maternji jezik. Na taj način niko više ne bi imao problema s izgovaranjem i čitanjem nemačkog i to od prvog trenutka. Dakle, Vukovo pravilo „Piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano“ bi zaživelo i u praksi učenja današnjih stranaca (naravno samo početnika).
Nove majice i delimično novi natpisi sada su se pojavili u umetničkom dizajnu mladog austrijskog umetnika Paula Galganta. Sve o projektu, kao i o ovim prigodnim poklonima za austrijske prijatelje, kolege, zetove, snahe itd. možete pronaći pod www.vajtundbrajt.com .

Ostale vesti: