• Ovogodišnji „Donauinselfest“ će u svoja tri dana održavanja od 23. juna do 25. juna 2017. godine sigurno oduševiti sve posetioce jer je pripremljen bogat program za sve uzraste i za svačiji ukus, a sve to uz besplatan ulaz. Organizatori festivala očekuju preko tri miliona posetilaca.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Posle sjajne prve sezone letnji kamp Mia Patria, koji se održava u Srbiji, otvara svoja vrata i za predstojeće leto sa novim terminima u julu i avgustu. Prijave su u toku.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • Proteklog vikenda se opet do ranih jutarnjih sati slavio 20. put po redu, jubilarni Srpski bal. Uživalo se u muzici i plesu, lepim ženama, balskim haljinama, magiji koja je trajala celu noć. Bal je okupio brojne goste iz političkog, javnog i kulturnog života, kao i predstavnike srpske zajednice u Austriji.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više
 • U četvrtak, 7. aprila 2016. godine održana je u bioskopu Filmcasino u Margaretenstrasse 78 u 5. bečkom becirku završna manifestacija povodom jubileja „50 godina Sporazuma između Jugoslavije i Austrije o zapošljavanja radnika u Austriji 1966.-2016.“ Reč je o projektu više organizacija kao što su Institut für Zeitgeschichte der Universität Innsbruck i Forschungszentrum Migration & Globalisierung u saradnji sa Arbeitskreis Archiv der Migration i Initiative Minderheiten.

  više

Unikatne majice "Vajtundbrajt" za sve Bečlije

05.05.2017
Kvalitetne i moderne majice sa originalnim natpisima ČUŠ, OJFORIŠ ili VINER ŠME novog brenda VAJTUNDBRAJT, osvaja Beč. Odaberite svog favorita, skrenite pažnju na sebe i prenesite originalnu poruku!

Danas su majice sa zanimljivim printevima i porukama sastavni deo asortimana vodećih modnih i dizajnerskih kuća. Zapravo, majica je najčešće korišteni modni element za iskazivanje stavova i mišljenja. Stvar je samo u printu i tada i obična mala majica se pretvara u jednu veliku filozofiju. Bečlije stranog porekla su 2011. godine dobile svoj brend - VAJTUNDBRAJT!
Naime, Goran Novaković, nastavnik jezika, prevodilac i autor, je pokrenuo akciju pisanja nemačkih reči našim i turskim pismom. Tako su se, na primer, na omiljenim majicama njegovog labela VAJTUNDBRAJT (Nadaleko i naširoko) mogli pronaći duhoviti natpisi „Ales vuršt“, „Bite hohdojč“, „Ferštendisfol“ „Ojforiš“ itd. koji su izazvali priličnu pažnju javnosti, ali i politike.

Projekat je osmišljen da bi strancima bez mnogo škole, odnosno iskustva u učenju stranih jezika, na samom početku „rvanja s nemačkim“ bilo mnogo lakše kada bi u udžbenicima imali pomoć u obliku ispisivanja reči slovima maternjeg jezika, kako se to radi sa engleskim.
Primer: „Ich gehe in die Schule“. Ispod ove rečenice bi stajalo „Ih ge:e in di: Šule“ i prevod na maternji jezik. Na taj način niko više ne bi imao problema s izgovaranjem i čitanjem nemačkog i to od prvog trenutka. Dakle, Vukovo pravilo „Piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano“ bi zaživelo i u praksi učenja današnjih stranaca (naravno samo početnika).
Nove majice i delimično novi natpisi sada su se pojavili u umetničkom dizajnu mladog austrijskog umetnika Paula Galganta. Sve o projektu, kao i o ovim prigodnim poklonima za austrijske prijatelje, kolege, zetove, snahe itd. možete pronaći pod www.vajtundbrajt.com .

Ostale vesti: