Evropski izbori u Austriji: Trijumfovala Narodna partija ÖVP

27. maja 2019 u 08:30

Evropskim izborima koji su juče održani, Austrija je birala 18 predstavnika u Evropskom parlamentu, a pravo glasa je imalo 6,4 miliona Austrijanaca. Glasalo je 3. 247. 559 glasača, što u procentima znači da je izlaznost bila  50,6 odsto.

Na jučerašnjim EU izborima, Austrija je birala 18 predstavnika u Evropskom parlamentu, a pravo glasa je imalo 6,4 miliona Austrijanaca. Na ukupno 10.120 izbornih lokala, koja su bila otvorena do 17:00 časova, glasalo je 3. 247. 559 glasača, što u procentima znači da je izlaznost bila  50,6 % , ne računajući glasačke listiće koji su pristigli putem pošte. Nevažećih glasačkih  listića je bilo 49. 883.

Austrija i budući sastav Evropskog parlamenta 

Po prvim preliminarnim rezultatima trijumfovala je partija Sebastijana Kurca ÖVP,  koja će povećati broj svojih zastupnika u Evropskom parlamentu na ukupno 7, dva više nego dosad. SPÖ će imati pet zastupnika kao i dosad, a FPÖ će imati 3 zastupnika, odnosno jedan manje nego 2014. godine. Zeleni će imati 2 zastupnika u budućem sazivu Evropskog parlamenta, jednog manje nego dosad, a Neos jednog isto kao i na izborima  2014. godine.

ÖVP je osvojila 35,4 odsto i u odnosu na izbore 2014. godine uspela značajno da popravi svoj rezultat, jer je tada osvojila 26,98 odsto glasova.

Socijaldemokratska partija (SPÖ) uspela je da osvoji 23,5 odsto, a Slobodarska partija (FPÖ) uspela je da osvoji 18,1 odsto glasova.

U Evropski parlament ulaze još  partije Zelenih sa 13 % i  Neos sa 8 odsto glasova, a liste „Jezt“ i  Komunistička partija Austrije (KPÖ) nisu  uspele da pređe cenzus.

Iz rezultata se može zaključiti da je ÖVP uspela da profitira od političkih turbulencija u koje je ušla austrijska država zbog afere oko vicekancelara Štrahea nastalih nakon objavljivanja video snimaka sa Ibice. Hajnc Kristijan Štrahe je podneo ostavku na sve političke funkcije, a kancelar  Sebastijan Kurc je odlučio da prekine koaliciju sa slobodarcima i proglasio prevremene izbore u septembru 2019. godine.

FPÖ, koja je na izborima 2014. godine imala 19,72 odsto glasova, nije mnogo pala sa trenutnih 18,1 odsto , imajući u vidu „Ibica aferu“.

Narodna partija Sebastijana Kurca pobedila je u svim austrijskim pokrajinama, osim u Beču i Kärnten-u , gde je SPÖ osvojo najviše glasova.  Na  saveznom nivou ÖVP je zabeležio pobedu sa rekordnim vodstvom ispred SPÖ.

 

Ne/poverenje Sebastijanu Kurcu

Pitanje je još hoće li kancelar Kurz dan posle evropskih izbora ostati na vlasti kao savezni kancelar do prevremenih austrijskih izbora u septembru  ove godine.

Razlog je izglasavanje poverenja Kurza od strane ostalih partija članica Vlade. S obzirom da Kurzovi „narodnjaci“ nemaju većinu glasova u austrijskom parlamentu, može se dogoditi da sadašnji kancelar neće, do septembra, voditi sadašnju prelaznu  Vladu.

Austrija dobila novu prelaznu Vladu do novih izbora u septembru

Izbori jedino rešenje: Sebastijan Kurc najavio prevremene izbore u Austriji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava