Kako se odvija glasanje u izbornom lokalu?

04. okt 2017 u 13:25

Glasanje u izbornom lokalu 15. oktobra 2017. može da obavi svaki austrijski državljanin koji je 25. jula 2017. imao redovno prebivalište u zemlji i najkasnije na dan izbora, 15. oktobra ove godine slavi svoj 16. rođendan.

Krajem septembra svaki birač je poštom dobio tzv. Službenu informaciju o izborima/Amtliche Wahlinformation. U njoj je adresa izbornog lokala (sprat, broj sobe itd.) i broj pod kojim je zaveden u registru.

Ako je neko zaturio tu informaciju, a prvi put glasa, adresu svog izbornog lokala lako može da pronađe u internetu. U Beču lokali rade od 7 do 17 sati, dok u ostalim pokrajinama radno vreme varira.

Lična isprava

Ko glasa u izbornom lokalu, treba obavezno da ponese sa sobom ličnu ispravu sa slikom (pasoš, ličnu kartu, vozačku dozvolu, studentsku ispravu i sl.). Ne bi bilo loše da ponesete i gore spomenutu Službenu informaciju. Na njoj je naveden Vaš broj na biračkom spisku, pa će Vas komisija lakše naći i brže ćete obaviti glasanje. To, međutim, nije obavezno.

Glasanje za stranku i glasovi prednosti za pojedinačne kandidate te stranke

Pošto je utvrđen Vaš identitet, u lokalu dobijate izborni listić/Stimmzettel i koverat. Odlazite sami u kabinu i obavljate glasanje (stavljanjem krstića u kružić pored naziva partije koju želite).

Popise svih kandidata (plakate s imenima) kojima možete da date glas prednosti (Vorzugsstimme) naći ćete u izbornom lokalu odnosno kabini. Važno je da kandidat kojem dajete glas prednosti pripada istoj partiji za koju ste i inače glasali. Isto tako je bitno da njegovo ime ili broj pod kojim je na listi upišete u pravo polje na glasačkom listiću.

Ispod znaka za partiju prvo ćete naći prazno polje pored kojeg piše Bundeswahlvorschlag (savezna lista), a ispod njega Landeswahlvorschlag (pokrajinska lista). Tu unesite ime/broj svog kandidata, pošto ste ga našli na pravoj listi. Imena kandidata koji su na listi Vašeg izbornog okruga (Regionalwahlkreis) već su odštampana na glasačkom listiću i potrebno je samo jednog zaokružiti.

Na kraju zatvarate koverat (ne lepite ga) i predajete ga predsedniku Izborne komisije koji ga pred vašim očima ubacuje u zapečaćenu urnu. I to je sve.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava