Opasno klizanje: Zaleđene vodene površine nisu mesto za igru

22. jan 2019 u 08:16

Sloj leda na vodenoj površini nije šetalište, a ni klizalište. Klizanje na zaleđenim vodenim površinama može biti veoma opasno jer se ispod njih kriju nevidljive opasnosti.

Niske temperature u minusu, sneg i vetrovi uzrokuju da se vodene površine zalede. Iako zaleđene površine predstavljaju poseban izazov za klizanje  uvek treba postaviti  pitanje da li je bezbedno hodati i klizati se po zaleđenom jezeru, jer led na površini jezera je obično nehomogen i nejednake debljine.

Kao i proteklih godina Bečko ministarstvo MA45 – (Wiener Gewässer) upozorava sve građane da klizanje na zaleđenoj vodenoj površini može biti opasno pa čak i po život. Iako vodena površina izgleda zaleđeno, ispod se kriju mnoge opasnosti kao što su podzemna topla voda i strujanja.

Zaleđene površine dobijaju vodu iz podzemlja, čija je prosečna temperatura 7 stepeni Celsijusa u plusu. Ova podzemna topla voda može istopiti led iznutra. Takođe na mestima, na kojima nema leda, a posebno oko njih, čine veliku opasnost. Stoga se ne preporučuje klizanje na zaleđenim vodenim površinama u Beču, jer je šansa da osoba propadne veoma velika.

Opasnost se zapravo krije ispod vodene površine. Stvaranje leda na prirodnoj vodi se može veoma teško proceniti, jer ne zavisi samo od temperature vazduha već i od uslova ispod leda.
Stari Dunav (Alte Donau) kao jedno od najposećenijih prirodnih klizališta u Beču ima dubinu do četiri metra,  a Novi Dunav (Neue Donau)  čak i do 7 metara. Grad Beč, zbog velikih opasnosti, preporučuje da se lepota zaleđenih bečkih vodenih površina posmatra samo sa obale.

Ukoliko želite da idete na klizanje ali bez opasnosti možete to učiniti na čuvenom bečkom klizalištu „Ledeni san“ (Wiener Eistraum- Rathausplatz) ili na jednom od mnogobrojnih zimskih sportskih terena u Beča.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava