Upis u bečka obdaništa do 31. dezembra

06. nov 2017 u 11:13

Svako dete u Beču koje u vrtić polazi na jesen 2018. treba već sada da dobije broj u registru gradskih obdaništa koji vodi MA 10.

Od 1. novembra  do 31. dezembra 2017.  je zvanični rok za upis u bečka obdaništa za 2018/19. godinu . Upis počinje skoro 2 meseca pred početak sledeće kalendarske godine kako bi se obdaništa i roditelji što bolje organizovali. Roditelji koji zakasne mogu u principu da se prijave tokom cele godine, ali je tada ponuda slobodnih mesta ograničena.

Prilikom prijave u novembru/decembru, dete automatski dobija broj u registru bečkih obdaništa, koji je neohodan za dobijanje mesta. Prilikom prijave roditelji mogu da navedu dva vrtića po svojoj želji. Roditelji broj za dete mogu dobiti u nekoj od servisnih službi MA 10 – Bečka obdaništa, lično, e-mail-om, poštom ili faksom. Prijava za gradski vrtić može se podneti i online. Za privatne vrtiće prijave se obavljaju u njima.

Pravovremena prijava je veoma bitna za roditelje, čije dete ne dobije mesto u nekom od gradskih obdaništa, jer će imati dovoljno vremena da pronađu mesto u privatnom sektoru. Prilikom odlučivanja o dodeljivanju mesta nije važno da li ste dete prijavili odmah na početku ili na kraju navedenog roka. O mestima se odlučuje na osnovu objektivnih kriterijuma.

Prvenstvo imaju deca zaposlenih roditelja stara između 4 i 6 godina. Ako za jedno mesto ima više prijava onda pored potvrde o zaposlenju roditelja odlučuju još i blizina mestu stanovanja, neophodnost prijema na osnovu krizne situacije u kojoj je porodica, kao i to da li je u vrtiću već i brat ili sestra novog deteta.

Za upis je potreban broj socijalnog osiguranja deteta (eCard) i pismena potvrda o zaposlenju roditelja. Vrtić je za decu sa glavnim prebivalištem u Beču besplatan, ali se plaća doprinos za hranu u iznosu od 63,27 eura mesečno. I na to se može dobiti popust, ako je socijalna situacija porodice loša, a zahtevi se podnose u MA 11 – Služba za mlade i porodice.

Više informacija na ovu temu možete pročitati na zvaničnoj Internet stranici grada Beča.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava