Svetski dan borbe protiv AIDS-a

01. dec 2015 u 09:26

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je 1988. godine proglasila 1. decembar Svetskim danom borbe protiv AIDS-a. Pandemija ove opake bolesti i dalje traje, iako se vide pozitivni pomaci.

AIDS je skraćeno ime sindroma stečene imunodeficijencije. Ova bolest, koju izaziva virus HIV prenosi se uglavnom polnim putem i uzrokuje drastičan pad imuniteta bolesnika, koji nije u mogućnosti da se bori ni protiv najlakših infekcija.

Iako se još uvek radi o epidemiji svetskih razmera, globalni napori za borbu protiv ove bolesti, koja je posebno zastupljena u siromašnim delovima Afrike, polako, ali sigurno daju efekte.

Specijalna agencija Ujedinjenih nacija za borbu AIDS-a je objavila da borba protiv AIDS-a daje rezultate: “Krajem 2013. godine oko 35 miliona ljudi širom sveta je imalo virus HIV. 2013 godine zabeležen je 2,1 milion slučajeva novih infekcija HIV-om, što je pad od 38 odsto u poređenju sa 2001. godinom. Broj smrtno stradalih od HIV-a takođe opada, s obzirom na to da je ove godine registrovano 1,5 miliona slučajeva, što je za 35 odsto manje nego 2005. godine.”

Prema podacima organizacije “AIDS Hilfe”, u Austriji je registrovano između 10.000 i 15.000 osoba zaraženih HIV-om. Broj novih infekcija u Austriji takođe opada i u prva tri kvartala 2014. godine registrovano je 307 novih slučajeva, što je 53 slučaja manje nego prošle godine.
U bečkoj ambulanti suchthilfe Wien obavljaju se besplatni testovi na HIV, a od 2012. godine, jednom nedeljno, radi specijalna ambulanta sa timom stručnjaka.
U bolničkoj oblasti, AKH i Oto Vagner bolnica nudi najviši kvalitet nege za obolele od HIV-a i AIDS-a. Odeljenje „4 Süd“ na Univerzitetskoj klinici u Beču je najveći stacionar u Austriji za obolele od HIV i AIDS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava