Izbori 2017. – Glasanje poštom (izbornom kartom)

01. okt 2017 u 13:41

Ko već sigurno zna da na dan izbora nije u Austriji ili u svom mestu stanovanja, a želi obavezno da glasa, ima mogućnost da to već sada obavi poštom.

Featurefoto zu Wahlen - Wahlkartenwaehlerin beim Ausfuellen der Wahlkarte; 2010-03-09; im Bild (v.l.n.r.): Eine Frau fuellt die Wahlkarte zur Gemeinderatswahl 2010 in Tirol aus; Foto: Roland Muehlanger

Izbori se održavaju 15. oktobra, ali mnogi Austrijanci su već glasali poštom. Država plaća poštarinu, odakle god da pošalju svoj glas (iz Graza ili iz Beograda). Jedino je važno da karta nadležnom organu (adresa je odštampana na karti) stigne najkasnije 15. oktobra 2017., u 17 sati. Ko zaboravi da je pošalje poštom na dan izbora je može lično doneti u neki od izbornih lokala u celoj Austriji. Karta se može dati i nekoj drugoj osobi da je odnese u izborni lokal.

Šta je izborna karta/Wahlkarte?

Radi se o velikom kovertu koji dobijate poštom i u kojem se pored lista kandidata, nalazi još jedan manji, beli koverat. To je u stvari izborna karta. Nju morate obavezno potpisati u predviđenom polju. U kovertu ćete naći glasački listić i  jedan manji koverat. Pošto ste obavili glasanje (dali glas stranki i glas prednosti svom kandidatu), glasački listić stavljate u manji koverat, koji lepite. Njega vraćate u beli koverat koji ste potpisali i taj koverat šaljete poštom! Veliki koverat u kojem su bili svi materijali kao i liste možete da bacite.

Gde i kako mogu da naručim izbornu kartu?

Ako, dakle, glasate s izbornom kartom/Wahlkarte, prvo morate da je naručite. To možete učiniti najkasnije do 11. oktobra u podne tako što ćete podneti online zahtev za njeno izdavanje. Obavezno je navesti razlog odsutnosti na dan izbora, broj lične isprave i adresu za dostavu izborne karte.

Ako tek posle 11. oktobra saznate da 15. oktobra ipak nećete biti u mestu stanovanja, ostaje vam mogućnost da do najkasnije 13. oktobra u podne svratite do opštine (u Beču Magistratisches Bezirksamt). Tu možete lično da je preuzmete. Tada će, međutim, biti knap s vremenom za slanje poštom, mada je iz Beča to sigurno moguće. Ako hoćete da budete 100% sigurni da će Vaš glas stići na vreme najsigurnije da je da kartu date nekome da je odnese u neki izborni lokal.

Mogu li s izbornom kartom da glasam u svom izbornom lokalu?

Ako ste 15. oktobra ipak u svom mestu stanovanja, a izbornu kartu  niste ispunili i potpisali, možete da glasate i u svom izbornom lokalu. U tom slučaju kartu obavezno morate poneti sa sobom! Tamo će vam je Izborna komisija uzeti, iz nje izvaditi glasački listić i predati vam ga s novim kovertom. Onda odlazite u kabinu, glasate i to je sve. Ako ste je već popunili i potpisali, vi ne smete da glasate u svom lokalu, jer niste na spisku birača. Ali je tamo možete predati, kao i u svakom drugom lokalu u celoj Austriji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava