Izbori za nacionalni parlament Austrije

04. okt 2017 u 11:03

U Austriji se u nedelju, 15. oktobra 2017., održavaju prevremeni izbori za Nacionalni parlament.

Prethodni izbori za nacionalni parlament Austrije su održani 2013. godine, tako da je mandat sadašnje Vlade trebao da potraje do 2018. Vladajuća koalicija, koju su sačinjavale Socijaldemokratska stranka Austrije (SPÖ) i Austrijska narodna stranka (ÖVP) su na inicijativu ove poslednje prekinule saradnju, tako da su raspisani prevremeni savezni izbori.

6.401.304 austrijskih državljana i državljanki starijih od 16 godina ovoga puta može da bira čak između 10 partija koje su uspele da se kandiduju na saveznom nivou. U Beču na glasačkom listiću ima, međutim, ima 14 mesta, jer je 5. mesto ostalo prazno. Razlog je u tome što više ne kandiduje stranka Frank (Team Stronach) koja je prestala da postoji. 3 male stranke su se kandidovale samo u pojedinim austrijskim pokrajinama. Šanse imaju samo velike (ÖVP, SPÖ, FPÖ) i možda par manjih partija (Grüne, NEOS, Liste Pilz). Da bi ušla u Parlament, svaka stranka mora da osvoji bar 4 posto važećih glasova, što brojnim još manjim partijama kao što je na primer KPÖ redovno ne polazi za rukom.

Nationalrat (Nacionalno veće) sačinjavaju 183 poslanika. Najvažnije delatnosti Parlamenta su donošenje novih i izmene postojećih zakona, za koje poslanici glasaju na predlog Vlade, kao i kontrolisanje rada Vlade i ministara. Partija s najvećim brojem osvojenih važećih glasova od predsednika Republike po pravilu dobija ovlašćenje da sastavi novu Vladu. Mandat saveznih poslanika traje 5 godina od datuma prvog zasedanja u novom sastavu. Taj period se naziva „zakonodavni ili legislaturni period“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava