Koliko su slični CRNI (ÖVP) i PLAVI (FPÖ)?

04. okt 2017 u 13:58

Favorit na izborima za Nacionalni parlament je Narodna stranka Austrije (ÖVP) ili popularnije Crni. Njih predvodi popularni mladi ministar integracije i inostranih poslova u dosadašnjoj vladi, Sebastian Kurz (31). Sve predizborne ankete predviđaju jasnu pobedu njegove „nove tirkizne“ stranke 15. oktobra 2017. godine. Kurz je odmah po preuzimanju stranke u anketama došao na prvo mesto, na kojem je mesecima bila Slobodarska stranka H.C. Strachea (FPÖ).

„Plavi“ se smatraju najvažnijom partijom za formiranje nove koalicije posle izbora. Pretpostavlja se da će ući u savez sa strankom Sebastiana Kurza. Postoji i mala mogućnost da se upuste u koaliciju sa „Crvenima“ (SPÖ). Mnogi Crveni to, međutim, odlučno odbijaju. Šef partije, Christian Kern je najavio da će SPÖ u slučaju izbornog poraza otići u opoziciju.

Crni i Plavi – sličnosti i razlike u izbornim programima

FPÖ u predizbornoj kampanji optužuje Sebastiana Kurza da je preuzeo njene strare zahteve u vezi sa strancima i izbeglicama. Ta tema nadvladava nad svim ostalim temama, tako da ćemo se prvo pozabaviti njome.

Stranci, izbeglice i granice

I Crni i Plavi u svojim predizbornim programima traže: 1) osiguravanje granica Austrije od „navale ilegalnih izbeglica“ sopstvenim sredstvima (ako treba i trajnim uspostavljanjem graničnih kontrola, vojskom itd.) 2) potpuno zaustavljanje doseljavanja novih stranaca koji ne trebaju austrijskoj privredi 3) borbu protiv „političkog islama“ i njegovih zagovornika u Austriji i prestanak lažne tolerancije prema tuđim kulturama, 4) posebne razrede za decu stranaca koja ne znaju dovoljno dobro nemački da bi pratile nastavu u osnovnoj školi.

Stranka S. Kurza se protivi isplati socijalne pomoći strancima koji se doseljavaju iz država-članica EU i želi da im je uskrati za vreme prvih 5 godina boravka. To odobravaju i Slobodari H.C. Strachea, jer obe stranke nameravaju da „smanje atraktivnost socijalne države Austrije za nove strance“. Kurz želi isto kao i Strache i da se dečji dodaci za decu stranaca koja ne žive u Austriji smanje na sumu koja se po istom osnovu isplaćuje u njihovim zemljama porekla. „Plavi“ su istog mišljenja. Kada je reč o socijalnoj pomoći za priznate izbeglice, koje su po Zakonu izjednačene s austrijskim državljanima, Kurz traži njeno smanjivanje na najviše 560 eura (sada se isplaćuje kako gde, u Beču iznosi 820 eura). Strache bi im je najradije potpuno ukinuo, ali je to pravno teško izvodljivo.

Porezi, deca, porodice, zaposleni

I Crni i Plavi su protiv uvođenja poreza na nasledstvo (jer je na nasleđeno već jednom plaćen porez) i zajedničke škole za decu od 10 – 14 godina (faktički „osmogodišnje“ po našem, umesto podele na gimnazije i nove srednje škole posle prva četiri osnovne) koje zahteva SPÖ. I jedna i druga stranka žele poresko rasterećenje za privredu (smanjenje sporednih troškova na plate itd.) i govore pritom o sumi od 14 milijardi (Kurz) i 12 milijardi (Strache). Politički konkurent SPÖ to smatra potpuno nerealnim zahtevom. „Plavi“ uz to žele i minimalac od 1.500 eura koji „Tirkizni“ ne pominju. Obe stranke zahtevaju i smanjenje opšte poreske stope koja je u Austriji vrlo visoka na 40 posto ili ispod toga.

Kurz želi 1.500 eura godišnje poreske olakšice po detetu mlađem od 18 godina, kao i oslobađanje mladih porodica od sporednih (državnih) troškova prilikom građenja sopstvene kuće ili kupovine stana. Strache traži godišnje povećavanje dečjeg dodatka i poreske olakšice za „naše“ porodice. I jedni i drugi traže više „direktne demokratije“ (narodnih izjašnjavanja i referenduma). Zanimljiv je i zahtev ÖVP da se najzad ukinu razlike između radnika i službenika, posle 30 godina na vlasti. Uprkos tome, ova stranka nije prihvatila predlog SPÖ da se odgovarajući zakon donese još pre izbora.

FPÖ zahteva prvenstvo za Austrijance

Zahtevi FPÖ-a u svakoj tački se odnose prvenstveno na dobro “naših” ljudi, odnosno Austrijanaca. Ova stranka se ne usteže da traži čak i zatvaranje austrijskog tržišta za stranu radnu snagu iz EU, što je u principu teško moguće, kao i restriktivno ograničavanje broja stranaca u razredima „naše“ dece, kako im se ne bi ugrozilo napredovanje u školi. „Plavi“ zahtevaju i da se sredstva za kvalifikovanje nezaposlenih troše samo na Austrijance itd.

Ovde smo naveli samo najvažnije zahteve koji bi mogli da vas interesuju. Iscrpne programe možete naći na web-stranicama navedenih partija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava