Milena Dravić i Dragan Nikolić: Legat u Jugoslovenskoj kinoteci

05. maja 2018 u 18:05

Malo je ljubavnih parova u svetu umetnosti i filma kao što su bili Milena Dravić i Dragan Nikolić. Ostavština iz bogate karijere najvoljenijeg glumačkog i bračnog para biće izloženi u Jugoslovenskoj kinoteci.

Jugoslovenska kinoteka otvara Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića, slavnog glumačkog para i zvezdama jugoslovenske i srpske kinematografije. U zgradi u Uzun Mirkovoj 1, publika će imati priliku, 5. maja od 19:00 časova, da zaviri u deo ostavštine iz bogate karijere našeg najvoljenijeg glumačkog i bračnog para.

Oni su zaveštali, ovoj instituciji kulture, svoje nagrade, diplome, kao i neke predmete među kojima je haljina koju je Milena Dravić nosila primajući glumačku nagradu u Kanu 1980. godine.

Velikani srpskog filmskog, televizijskog i pozorišnog glumišta, bračni par Milena Dravić i Dragan Nikolić, ostavili su neizbrisiv trag u srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji. Platinasta lepotica 60-ih i čuveni Džimi Barka obojili su svojim harizmatičnim pojavama skoro dve stotine domaćih filmskih ostvarenja.

Prvi put su zajedno igrali u filmu „Xoroskop“ (1969) Bore Draškovića, zatim u „Ulozi moje porodice u svetskoj revoluciji“ (1971) Bate Čengića, ali pravi nerazdvojni par u očima miliona gledalaca postali su u čuvenom šou programu TV Beograd „Obraz uz obraz“ ranih 70-ih.

Njihova predanost glumi višestruko je ovenčana najvišim glumačkim priznanjima ovih prostora. Milena Dravić i Dragan Nikolić dobili su nagradu „Pavle Vuisić“ za životno delo, koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije.

Voleli su se „kao dve budale“

Bez ikakve pompe otišli su u beogradsku opštinu Vračar sa kumom Sekom Sabljić za vreme produžene pauze na snimanju televizijskog filma “Kako su se volele dve budale” 1971.godine. Nije bilo reči o nekoj tajnovitosti već o jednoj velikoj ljubavi koju su ozvaničili simbolično.

Jedno prema drugom bili su toleranti, razumeli su se i podržavali. Povezivala su ih ista interesovanja, ista humanost o kojoj nisu javno govorili.  Njihov porodični život Milena je upotpunila i dobrom kuhinjom kad ih posao nije razdvajao.

Živeli su zajedno 45 godina, a onda je 10.marta 2016.godine harmonija jedne velike ljubavi  narušena: Dragan je umro. Ostala je sama i nastavila da čuva svet koji su oni stvorili. A kakav je to svet bio govori i Milenin postupak da Draganov brod pokloni njihovom prijatelju Radetu Šerbedžiji .

 

Čamac Gage Nikolića nastavlja da plovi za umetnost

Rade Šerbedžija je prošle godine, porinuo čamac u more u blizini svog pozorišta i odlučio da Gagin čamac vozi glumce na probe s Velikog na Mali Brion.

– Imaću njegovu sliku na čamcu, staviću onu s lulom, kao Popaj iz „Balkan ekspresa“. Tu baš liči na mornara, ima i mornarsku majicu, a barka će se zvati „Gaga“. Tako da će nas voziti Gaga – ispričao je u jednom intervjuu Rade Šerbedžija.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: Tuga i neverica u regionu – Preminuo Nebojša Glogovac 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava