• Ukoliko putujete van Austrije besplatna Smartfon-aplikacija "Auslandsservice-APP" pružiće Vam niz korisnih obaveštenja i informacija.

  više
 • Svi ljubitelji spustova i sankanja mogu se spustiti niz brdo ali bez snega na takozvanom “Letnjem sankalištu” u Beču. Ova bečka atrakcija predstavlja idealnu priliku za porodičan izlet. 3. juna otvorena je letnja sezona sa brojnim dodatnim sadržajima, kao što su "skijanje", montibajking i veća gastronomska ponuda.

  više
 • Austrijski fudbalski savez objavio je da će ulaznice za utakmicu selekcija Austrije i Srbije, koja je zakazana za 6. oktobar 2017. u Beču, naći u pretprodaji u petak 19. maja.

  više
 • U sklopu austrijske reforme zdravstva, od aprila ove godine, Bečlijama je na usluzi besplatan telefonski broj 1450 na kojem mogu dobiti brzu pomoć ukoliko imaju zdravstvene probleme. Savete mogu dobiti 24 časa dnevno.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više

Migranti aktuelni i u privredi

U Beču živi više od 1,7 miliona ljudi, od kojih jednu trećinu čine migranti. Iako oni imaju veliku kupovnu moć, retko ko im se obraća u reklamnim kampanjama. Međutim, vremena se menjaju. Doseljenici daju „novu šansu“ bečkoj privredi a to je ethnomarketing – marketing koji za ciljnu grupu ima upravo migrante.

Po rezultatima nedavno sprovedenog istraživanja Austrijskog Integracionog Fonda (Österreichischer Integrationsfonds – ÖIF) se može videti da, u odnosu na celu Austriju, u Beču živi najveći broj migranata. Najbrojniju etničku grupu, u glavnom gradu Austrije, čine Srbi, a zatim Turci i Nemci. U Beč se godišnje, u proseku, doseljava 20.000 ljudi, a rezultati istraživanja pokazuju da najveći broj migranata živi u 15. bečkom okrugu, Rudolfsheim-Fünfhaus, a najmanje u Hietzing-u.

Aktuelni migracioni tok nije samo društveno-politički zadatak, već i privredni, jer svi migranti u Austriji imaju kupovnu moć od 20. milijardi evra. Ako se uzme u obzir da je to jednako kupovnoj moći cele Štajerske, ili duplo više od Koruške, postavlja se sledeće pitanje: Zašto marketing, kao glavno sredstvo za pospešivanje privrede (proizvoda i usluga) od strane austrijskih proizvođača, prema potrošaču-migrantu, još uvek nije dovoljno zastupljen.

Svi smo isti ali ipak različiti!

Nova privredna strategija, Etno-marketing, aktivno se sprovodi od kraja 20. veka, najpre u Americi. Sama reč nastala je od grčke reči ethnos (narod) i već poznatog pojma marketing. Osim ogromnog privrednog potencijala, reklamiranje na etno-marketinški način je takođe sredstvo kako bi se pokazala multikulturalnost jednog društva na pravi način.
Etno-marketinške agencije, kao glavni izvor informacija o pojedinim etničkim grupacijama, trebalo bi da imaju posebno znanje i kulturolški know-how. Koji je najbolji način obraćanja migranatima, na primer poreklom iz Srbije, ne može Vam pomoći agencija u kojoj zaposleni imaju poreklo iz Turske i obrnuto. Kao prvo ni sami ne poznaju način razmišljanja, običaje i potrebe ciljne grupe, a o maternjem jeziku da i ne govorimo.

Etno-marketing -Taste it, love it!

Etno-marketing agencija Idea Pro, sa sedištem u Beču ima dugogodišnje iskustvo. Iako nije dovoljno iskorišćen njen potencijal, jer austrijske kompanije kao da još nisu sigurne da se upuste u etno-marketing, Idea Pro već 10 godina uspešno posluje i komunicira sa najbrojnijom migrantskom Community u Austriji, ljudima sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Sa ciljem da saznamo više o njihovom viđenju aktuelne situacije na tržištu etno marketinga, porazgovarali smo sa osnivačem i direktorom Idea Pro Ljubišom Dimitrijević. On je poreklom iz Srbije, a već dugi niz godina živi i posluje u Austriji, što njega čini pravim primerom i dobrim poznavaocem različitih kultura i potreba ove ciljne grupe.

- „Naši klijenti nam se obraćaju jer im je potrebna pomoć u komunikaciji sa ljudima koji žive u Beču, a potiču iz moje zemlje. Specijalizovali smo se za TV marketing, jer je televizija ipak najzastupljenije sredstvo informisanja srpske dijaspore u Austriji. Dok se u sprovedenim studijama u Austriji, u kojima migranti nažalost nisu ni upitani, televizija smatra pod ne tako „popularnim“ reklamnim sredstvom, naše iskustvo i znanje govori suprotno. Naši ljudi su veoma dobro integrisani, ali se ipak najčešće informišu preko medija na maternjem jeziku, posebno televizija, koje im pružaju i mesto za zabavu.“

- Koje usluge vi pružate kao etno-marketinška agencija?

„Idea Pro je predstavnik najgledanijih televizijskih kanala sa prostora bivše Jugoslavije, koji se gledaju u Austriji preko satelita, UPC-a i IPTV resivera. Pored toga izrađujemo i reklamne video spotove, i to na način koji direktno budi pažnju gledalaca. Naši klijenti su privrednici sa migrantskom pozadinom, koji se obraćaju svojoj ciljnoj grupi, takođe migrantima, na području Austrije, ali i celog sveta. Sve je veći broj austrijskih institucija i kompanija koje žele da se obrate ljudima sa prostora nekadašnje Jugoslavije, i naravno mi im u tome zdušno pomažemo.“

- Šta je presudno za efektnu reklamnu kampanju za ovu ciljnu grupu?

„To je pod broj jedan način na koji ćete saopštiti ekonomsku propagandu. Reklama na maternjem jeziku u stanoj zemlji je poseban način komunikacije. Ona je drugačije shvaćena i bolje prihvaćena od strane naših ljudi, iako oni pričaju i jezik nove životne sredine, u našem slučaju, nemački jezik.“

- Da li obraćanje ciljnoj grupi na maternjem jeziku nosi rizike?

„Brendiranje austrijskih proizvoda na maternjem jeziku, kao što je bio slučaj sa mlekom na turskom jeziku, u „našem“ slučaju nije potrebno. Međutim, obratiti se na maternjem jeziku potencijanim potrošačima u jednom reklamnom spotu, na etnoTV kanalu, emisiji, manifestaciji, štampi, to je pod obavezno. Ujedno, to je efekat koji, narodski rečeno, udara pravo u srce i funkcioniše na emotivnoj bazi. Razmišljati i poručiti im nešto na maternjem jeziku, dok oni u krugu porodice u stranoj zemlji gledaju omiljeni televizijski program je pun pogodak. Kako im se obratiti i šta sve morate znati o njima, to prepustite nama“.

Etno-marketinška agencija Idea Pro, pored zastupništva TV kanala sa područja Srbije i Bosne i Hercegovine u Austriji, producira kvalitetnu i veoma gledanu emisiju „Dijaspora Uživo“, koja se emituje na austrijskoj televiziji OKTO i satelitskom kanalu Pink Plus. Sarađuje i sa brojnim medijima, ali i koristi brojne marketinške platforme, koje sve zajedno u paketu, mogu informisati svakog pripadnika ove, u Austriji najbrojnije, migrantske grupe. Najnoviji projekat IdeaPro, u saradnji sa medijskim udruženjem Dijaspora Media Association, je internet portal www.dijaspora.tv, koji je kao i emisija Dijaspora Uživo, dvojezična, na nemačkom i srpskom jeziku. Više informacija na www.ideapro.at.