„Moja šansa“: Bečke nedelje za odabir zanimanja i dalje obrazovanje

11. apr 2018 u 01:42

Bečki radnički univerziteti (VHS) učestvuju sa brojnim ponudama u realizacije programa pod nazivom „Bečke nedelje za odabir zanimanja i dalje obrazovanje 2018“. Tom prilikom mogu se dobiti brojne korisne informacije o daljem školovanju, subvencijama, perspektivama profesionalnog razvoja i naknadnom sticanju diploma za određene škole i zanimanja.

I ove godine se pod motom „Moja šansa“ održavaju „Bečke nedelje za odabir zanimanja i dalje obrazovanje“ koju organizuje Bečki fond za podsticanje profesionalnog usavršavanja zaposlenih (waff) u saradnji sa bečkim opštinama i partnerskim organizacijama. Deset  bečkih opština će sve do oktobra 2018. biti po jednu sedmicu potpuno u znaku profesionalnog obrazovanja i daljeg školovanja.

Više od 100 manifestacija će biti prilika za posetioce da se informišu i dobiju stručne savete o tome kako dalje napredovati u svom zanimanju. Jedno od težišta biće i informisanje o tome kako da se naknadno položi završni ispit za neko zanimanje ili školu. A za mlade je planirana čitava paleta ponuda  u vezi sa izučavanjem zanata i školovanjem za neko zanimanje. Prve takve informativne nedelje sa preko 1.000 posetilaca u opštinama Brigittenau i Leopoldstadt su bile veoma uspešne.

Centralna manifestacija u svakoj opštini je info sajam „Napredovati u zanimanju“, na kojem su, pored waff-a, zastupljene i velike obrazovne institucije i institucije Tržišta rada (AMS), kao što su bečki radnički univerziteti (VHS), AMS Beč, MA 17 (integracija i diverzitet), Radnička komora Beč, Fond socijalni Beč (FSW) kao i Ministarstvo za socijalna pitanja.

Tom prilikom posebna pažnja se posvećuje profesionalnom napredovanju i naknadnom sticanju diploma za određene škole i zanimanja, pre svega kad je reč o zanatima, jer dobro obrazovanje u značajnoj meri utiče na nalaženje dobrog radnog mesta i na visinu plate. Zato je jedno od težišta za mlade tema „Obrazovanje i izbor zanimanja“ sa brojnim akcijama i ponudama.

Pomoć odraslima …

  • u njihovom daljem profesionalnom obrazovanju i školovanju, kako bi potpuno iscrpeli svoje potencijale i mogli da napreduju u profesionalnom životu
  • naknadnom polaganju završnih ispita, kao što su majstorski ispit ili matura
  • kod profesionalne orijentacije kad su u pitanju posao i zanimanje
  • u nalaženju specijalnih radnih mesta sa obrazovanjem

Pomoć mladima …

  • koji su završili samo obavezno školovanje – u završavanju profesionalnog obrazovanja
  • koji ne mogu da nađu mesto za izučavanje zanata u nekoj firmi – obezbeđivanjem sigurnog mesta za izučavanje zanata u nekoj od specijalnih radionica za ove svrhe
  • koji nisu sigurni koje bi zanimanje za njih bilo najbolje – sa mogućnošću da provere svoj talenat i sposobnosti

Kompletan program i termini se mogu naći na www.meinechance.at

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava