Tipično na bečki način: Festival Wiener Wiesn u Prateru

28. sep 2018 u 13:10

U Beču se od 27. septembra do 14. oktobra 2018. održava osmi po redu Wiesn-Festival na livadi “Kaiserwiese” u Prateru. Posetioce očekuje sjajna atmosfera uz austrijsko pivo, kulinarije, raznovrstan muzički program i uz obaveznu tradicionalnu nošnju.

Na livadi “Kaiserwiese”, ispred Praterskog točka, održava se najveći austrijski narodni festival pod imenom „Viner Vizn“(“Wiener Wiesn”). Ovaj bečki “Oktobarfest” počeo je 27. septembra i trajaće do 14. oktobra 2018. godine .
U veliki šatorima biće organizovan muzički program sa koncertima brojnih bendova. Tipični austrijski specijaliteti, na primer Bečka šnicla i “Brettljause” (u prevodu meze), kao i dobro pivo zaokružiće dobru atmosferu u šatorima.

Više od 350.000 posetilaca iz cele Austrije, 700 sati programa, 240.000 litara piva su brojke koje su obeležive prošle godine ovaj popularni narodni festival, a slično će biti i ove godine.

Više o programu festivala možete pronaći na zvaničnom sajtu “Wiener Wiesn” a karte se mogu kupiti na “Wien-Ticket”.

Obavezan dres kod: Austrijska nošnja

Muškarci u bermudama sa tregerima i devojke u dekoltiranim bluzama sa prslucima, suknjama i keceljama obavezan je dres kod za ovaj festival.

U vreme održavanja “Wiener Wiesn”   ulice su preplavljene ljudima  koji su odeveni u narodnu nošnju, takozvane Trachten. Naravno, nije ni upadljivo ni neobično u toku cele godine u Beču videti nekoga odevenog u tom stilu.

Kod muškaraca su to kožne kratke pantalone, kožni tregeri koji su izvezeni tipičnim motivima austrijske narodne nošnje. Tu su i  karirane košulje i sakoi, kožni ili od nekog drugog materijala u stilu tradicije. I na njima su na pojedinim mestima izvezeni detalji ili mustre vezane za tradicionalnu nošnju.

Ženska nošnja je raznolikija i dopušta više kombinacija. Takozvani Dirndl, može biti jednobojan ili sa nekom mustrom i sastoji se od haljine, bluze sa pufnastim rukavima i keceljom. Marama oko vrata dopunjuje taj etno izgled. Frizura sa raznim kombinacijama pletenica takođe je neizostavna ako se želi postići autentična tradicionalna slika.

Izvorno, dirndl je bila odeća ženske posluge (dirn na austrijskom njemačkom znači sluškinja), ali su je oko 1870-80. prihvatile i dame iz viših klasa.

Čak i u Beču i drugim većim gradovima sada na ulici možete sresti ljude u trahtu.

PROČITAJTE JOŠ I OVO: Dali Oleschko: Vrhunska moda u harmoniji sa tradicionalnom nošnjom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava