„Najvredniji pasoš na svetu“: Putovanje u najviše zemalja bez vize

26. sep 2018 u 01:30

Državljani pojedinih zemalja imaju mogućnost da, zbog "vrednosti" svojih pasoša, putuju bez viza, dok su drugi ograničeni viznim režimima.

Pasoši se rangiraju prema broju zemalja u koje se može ući bez vize, a prema rezultatima istraživanja kompanije Henley & Partners na  vrhu spisaka najvrednijih pasoša na svetu prema broju zemalja u koje im je dozvoljen „slobodan ulazak“  se nalaze Japan i Singapur. Njihovi državljani mogu putovati u 189 zemalja sveta bez vize ili je dobijaju na aerodromu. Dosadašnji lider, Nemačka, pomerila se na 2. poziciju čiji građani mogu bezvizno da posete 188 zemalja, a treće mesto zauzele su: Švedska, Finska, Italija, Španija, Danska, Francuska i Južna Koreja.

Na četvrtom mestu su Austrija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Portugal, Velika Britanija i SAD, čiji državljani bez vize mogu putovati u 186 zemalja sveta.

Sa pasošem Hrvatske koja se nalazi na 16. mestu bezvizni režim važi za 169 zemlje.

Srbija se nalazi na 36. mestu jer naši državljani bezvizno mogu putovati u 130 zemalja sveta, a sledi Makedonija na 40. poziciji s mogućnošću putovanja u 125 zemalja sveta bez vize.

Crna Gora je završila na 42. mestu. Njeni državljani mogu bez vize putovati u 123 zemlje. Na 46. mestu sledi Bosna i Hercegovina za čije državljane bezvizni režim važi za 118 zemlje, što predstavlja najbolji plasman u poslednjih nekoliko godina. Međutim, i taj napredak ne menja činjenicu da je BiH, kada su u pitanju zemlje regije, najlošije plasirana.

U regionu, najbolji pasoš imaju Grčka (6. mesto), Mađarska i Slovenija (dele 9. poziciju), dok je najlošije pozicionirana Albanija (47).

Poslednji, 102. na listi su Irak i Avganistan, čiji državljani bez vize mogu da posete samo 30 zemalja.

Komletna rang lista pasoša. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava