Nijedna žena u Austriji ne mora da trpi nasilje!

27. nov 2017 u 12:47

25. novembra, na Dan posvećen borbi protiv nasilja nad ženama, u Austriji je - kao i svake godine - započela akcija "16 dana protiv nasilja nad ženama". Tim povodom donosimo nekoliko članaka o ovoj važnoj temi koja se nažalost i dalje tiče mnogih žena.

Skoro 90 posto slučajeva nasilja nad ženama dešava se u njihovom neposrednom društvenom okruženju (partner, poznanik, kolega itd.). Počinioci koji su nepoznati počinioci su prilično retki. Procenjuje se da je svaka peta žena koja živi u nekoj vezi pogođena nasiljem svog partnera. Nijedna žena koja doživi nasilje nije nikada za to kriva. Odgovornost je uvek kod počinioca. Svaka žena koja je doživela ili doživljava nasilje ne treba nikako da ćuti o tome. Razgovarajte o svojim problemima bar s nekom osobom u koju imate poverenja, kako biste sebe (i svoju decu) zaštitili od nasilnika u svojoj najbližoj okolini. Pre nego što donesete odluku da se usprotivite nasilju, prvo treba da se raspitate o svojim i pravima svoje dece, kao i o mogućnostima finansijske podrške i stanovanja u slučaju razlaza. Koristite mogućnosti anonimnih i besplatnih informacija i savetovanja. I „sigurne kuće za žene“ nude prvo telefonsko savetovanje.

Šta znači nasilje i koje vrste nasilja nad ženama postoje?

Nasilnici koriste telesnu i psihičku snagu i moć kontrole nad svojim ženama i decom kako bi zadovoljili svoje interese. Razlikujemo sledeće vrste nasilja:

Telesno nasilje: guranje, šamaranje, šutiranje, udaranje, davljenje, grebanje, čupanje za kosu, zatvaranje, zlostavljanje nožem, prebijanje raznim predmetima pa sve do ubistva.

Seksualno nasilje: dodirivanje, hvatanje za grudi ili zadnjicu, ljubljenje na silu, udaranje po zadnjici, prinuda na sve vrste seksa, snimanje pornografskih filmova ili njihove gledanje, seksualne radnje s drugim osobama kao i silovanje,  dakle svaka seksualna radnja koju ne želite i na koju ste prinuđeni. Seksualni prepadi svih vrsta kažnjivi su i u braku!

Psihičko nasilje: nepoštovanje, psovanje, vređanje, ugrožavanje, urlanje, ignorisanje, ponižavanje, omalovažavanje, proglašavanje žene „ludom i glupom“, zabranjivanje raznih stvari i postupaka, ruganje pred prijateljima, porodicom i u javnosti; terorisanje svih vrsta kao: zvanje telefonom, praćenje, nadziranje, kontrolisanje, slanje pretećih pisama, pretnje nasiljem prema deci, porodici ili prijateljima, uništavanje ženinih privatnih stvari, mučenje domaćih životinja, pretnje samoubistvom….

Cyber- nasilje: partner vrši nad vama ako vas preko mobilnog ili interneta psuje, kontrolište, nadzire ili izoluje, protiv vaše volje fotografiše, prisluškuje, snima, u javnosti ponižava i sramoti ili vam preti i ucenjuje vas.

Socijalno nasilje: partner vam zabranjuje kontakte s porodicom, prijateljima ili da izlazite sami; kontroliše kada se i gde s kim viđate, ukida vam telefon, prisluškuje vas, špijunira, progoni…

Ekonomsko nasilje: oduzimanje novca ili vrednih stvari, prodavanje, krađa, određivanje sume koju smete da potrošite, propisivanje stvari koje smete da kupite, zabranjivanje posedovanja sopstvenog žiro-računa, oduzimanje lične zarade, zabranjivanje zapošljavanja kako ne biste imali svoj novac….

U strategije nasilnih muškaraca spadaju posebno: izjave ljubavi posle zlostavljanja, „pomirenja“ putem seksualnih odnosa, duševno ucenjivanje, npr. pretnjom samoubistva, davanje obećanja da će se promeniti, apelovanje na vašu savest i sažaljenje itd. Na osnovu takvog ponašanja, ženi koja je žrtva teško pada da nasilje označi kao takvo i da izvuče konsekvence.

Mislite uvek na sledeće: Vi nikada niste krivi za nasilje koje trpite! Nemojte verovati da ste „zaslužili“ nasilno ponašanje. Nemojte da se stidite zbog toga što vam je pričinjeno nasilje i da ćutite o nasilništvu svog partnera. Samo je on kriv i odgovoran za ono što vam čini!

Kako da napravite prvi korak ka slobodi?

Ukoliko živite u vezi ispunjenoj nasiljem, prvo biste trebali da napravite sopstveni bezbednosti plan. Samo na taj način možete bolje da se pripremite za budućne krizne situacije i da imate više sigurnosti i bolju kontrolu nad sopstvenom situacijom.

Čitajte o sigurnosnom planu i o detaljima kako možete da pomognete sebi i deci. Uskoro na našoj stranici.

2 komentara

  • Ja imam takav slučaj ja i moja žena smo 7 god u braku zadnja dva meseca uhvatila sa sa našeg bivseg sefa koj je narkoman piju puse travu zajedno ta je veza kod njih od pre par meseci sad i njega ostavila sad je kako sam čuo sa nekim Rumunom koj vazi za glavno lika ovde u Beču. Kad je pjana mene vredja da je moja majka kurva i.t.d nebih da pišem jel od njene sramote mene sramota sad je dole u srbiju hoće da prevari bivseg muža da mu uzme decu pošto on neće da joj da ona hoće i njega da prevari. Sad vas molim za odgovor šta je to ako nije psihicko nasilje nad mene pošto sam ja muškarac. Pre par godina pjana udarila je očuha flasom u glavu tako da mu je vilicu smrskala. Nebih dalje da pišem ali bih voleo sa dobijem odgovor na ovo pitanje hvala još jednom poz za vas.

    • SVAKO NASILJE je za osudu. Dešava se, naravno, i da su žene nasilne, kao što je to kod vas slučaj. Ali je i dalje 90 posto nasilnika muškog pola, odnosno onih koji biju i maltretiraju žene (i decu). Vi i kako muškarac, ako ste žrtva nasilja ili prevare bilo koje vrste od neke žene imate pravo i da je prijavite policiji, a i Službi za zaštitu porodice (ako se radi o alkoholičarki koja zanemaruje porodicu). Protiv prevare se isto tako može nešto učiniti, ali ne znamo o kome se radi i da ta prevara s decom treba da se desi u Srbiji ili u Austriji. Želimo vam sve najbolje, ali mi ne možemo da vam dajemo konkretne savete, za to su zadužena savetovališta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava