Rođendan Nikole Tesle

10. jula 2017 u 08:33

Na današnji, dan pre 161 godinu, rodio se Nikola Tesla najveći svetski pronalazač svih vremena. Mada ne u dovoljnoj meri, danas se širom sveta ovaj dan obeležava brojnim manifestacijama. Tesla je rođen u mestu Smiljan u tadašnjoj Austro- Ugarskoj, današnjoj Hrvatskoj, gde je nedavno naša ekipa boravila u memorijalnom centaru Nikola Tesla.

Generator, izmenična struja, radio, televizor, kompjuter, daljinsko upravljanje, električni automobil, mobilni telefon, radar – samo su neki od Teslinih izuma, a mnogi njegovi patenti su javnosti još uvek nedostupni i još uvek previše abstraktni. Iza sebe je ostavio više od 700 patenata i pojedine predmete, za koje možemo reći da su otkriveni tek danas, a da ih je Tesla poznavao i koristio još pre 100 godina.

Genije koji je živeo daleko ispred svog vremena

Tesla je bio jednostavna osoba i svoje izume je pre svega kreirao za dobrobit čovečanstva. I danas u takozvanoj „četvrtoj energetskoj revoluciji“, Teslini pronalasci su i dalje polazna tačka za mnoge pronalazače.

Bežični prenos električne energije koji je Tesla izumeo i tvrdio da se može jednostavno primeniti, prema tvrdnjama nekih naučnika, sprečili su veliki koncerni koji bi bez prodaje nafte i „električnog brojača“ bankrotirali jer kako bi naplatili struju iz kosmosa kako je Tesla tvrdio.

Zalagao se za obnovljive izvore energije i podizanja nivoa ljudske svesti, a neki smatraju da je izumeo i teleportaciju.

Brend Nikola Tesla

Ne postoji stručnjak na svetu koji Teslino ime ne izgovori više puta u toku dana. Fizičari, radiolozi, naučnici, električari ali i običan svet. Osim računara Tesla koji je napravljen za kućnu upotrebu, Tesla automobil je osvojio svet. Aerodrom u Beogradu nosi ime Nikola Tesla kao i mnoge škole, udruženja, institucije i nagrade.

Sve se više uvažava lik i delo Nikole Tesle ali ga, primetno, nema u dovoljnoj meri u školskim udžbenicima.

Stotinu godina nakon njegovog doba slave, nastaje mnogo knjiga o novoj energiji različitih gledišta njegovih istraživanja, a sve veći broj mladih istraživača i pronalazača na celom svetu „kopaju“ po njegovim patentnim spisima tražeći važne dokaze.

Od Smiljana do Njujorka

Nikola Tesla je rođen 10 jula 1856. godine u malom selu Smiljan (današnja Hrvatska) kao sin pravoslavnog sveštenika. Nakon pohađanja škole u Grazu i Pragu, 1884. odlazi u SAD gde je i ostvario najveći broj svojih izuma i oko 700 patenata.

U Americi je radio prvo vreme sa Tomasom Alva Edisonom, a 1887. osnovao je sopstveni istraživački centar. Na osnovu njegovog patenta naizmenične struje (1888) sagrađena je velika hidrocentrala na Nijagari. Tesla je bio istraživački vizionar na polju izučavanja naelektrisanih čestica, elektromagnetskih zračenja i provodnika, iz čega su danas nastali moderni sistemi radio-komunikacija, televizije, robotike, daljinskog upravljanja.

Smatraju ga i „praocem“ modernih oružja, kao što su krstareći projektili, teledirigovana plovila (prvo je konstruisao 1898.), pa čak i američkog programa svemirskog naoružanja „Rat zvezda“.

Njegov rad kopirao je i Đulijelmo Markoni koji je uspostavio prvu radiotelegrafsku vezu Evrope i Amerike, ali je posle dugotrajnog sudskog procesa američki sud Markonija proglasio plagijatorom.

Deo naučnika, takođe, smatra i da je izum iks-zraka neopravdano pripisan Vilhelmu Konradu Rentgenu, a ne Tesli. Da apsurd bude veći, i Markoni i Rentgen dobili su Nobelovu nagradu koja Tesli nikad nije dodeljena.

Na Pravoslavni Božić 7. januara 1943. g. u pola jedanaest noću, umro je u hotelskom apartmanu broj 3327 na 33. spratu hotela „Njujorker“ u Njujorku. Tim povodom, gradonačelnik Njujorka Lagvardija je rekao: „Nikola Tesla je umro. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živeli. Ono što je stvorio veliko je i kako vreme prolazi, postaje još veće“.

Posmrtni ostaci Nikole Tesle preneseni su u Beograd 1957. godine a njegova urna nalazi se u muzeju Nikola Tesla. U ovom muzeju se čuva i najveći deo lične zaostavštine Nikole Tesle.

U Srbiji se povodom rođenja slavnog naučnika obeležava „Dan nauke“, a u Hrvatskoj „Nacionalni dan Nikole Tesle. “

„Božije proviđenje“ najavilo rođenje Nikole Tesle

Godinu dana pre rođenja Nikole, njegov otac Milutin Tesla je zapisao svoja zapažanja o čudnom fenomenu koji se desio uoči petrovdanske noći, kad su nad Velebitom sevale munje i udarali gromovi kakve svet još nije video. Godinu dana kasnije na taj dan, rođen je Nikola, četvrto dete u porodici Tesla, u noći kada se strašna grmljavina ponovila, a nebo šarale munje neverovatnog intenziteta.

„ Juče je vrućina velika i vazduh težak, popodne padala je krajem Velebita kiša, a pred veče izvedrilo se je i bio je vazduh ladan, nebo se smušilo i zviezde sjale kako igda. Naedanput blisnu od strane istoka i ako kad bi zabuktalo skupa trista luča potegnu na zapad, zviezde ukloniše se i bi reći sva priroda stade, pojavljenje pak prek o svoda neba prolazeći činilo se je tako blizu kao da bi ga iz praćke dovatiti mogo, al čulo se je kao daleki vodopad i prosipajući od sebe varnice ostavljalo je mode pruge za sobom, i kad je šmrknulo za prvi bre zaorilo se je tamo, kao da bi srušila kaka velika kula, a odjek protevao se je u Velebitu na južnoj strani za dugo. Zatim obuze časkom pomrčina i milijarde svetlina nebesnija ostadoše preblijeđena od lica ovog malo božjeg fenomena“, piše niko drugi no paroh smiljanski Milutin Tesla, otac Nikolin, istog onoga dana i meseca, 10. jula godina 1855. kada će mu sledećeg leta roditi sin Nikola.
POGLEDAJTE GALERIJU SLIKA – SMILJAN – RODNO MESTO NIKOLE TESLE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava