Ovako je stvarno izgledao Mozart?

25. nov 2014 u 12:18

Nemačka umetnica Daniela Gattinger naslikala je portret velikog austrijskog muzičara Wolfganga Amadeusa Mozarta, za koji tvrdi da je realan prikaz kako je Mozart stvarno izgledao.

Wolfgang Amadeus Mozart je bez sumnje najpoznatiji austrijski kompozitor i njegov lik se u Beču može videti na svakom koraku i na mnogim proizvodima i suvenirima. Najčešći portret, koji se može videti i na popularnim “Mozart kuglama”, prikazuje Mozarta kao mladog i lepog čoveka u crvenom mantilu i sa belom perikom.

Međutim, stvarnost je navodno izgledala mnogo drugačije. Tako bar tvrdi nemačka umetnica Daniela Gattinger koja je za potrebe jedne Mozartove biografije naslikala njegov portret. Gattinger je velikog kompozitora naslikala na osnovu njegovih opisa iz novinskih tekstova tog vremena i na osnovu nekoliko autentičnih Mozartovih slika. Ovaj prikaz se veoma razlikuje od popularnih Mozartovih slika koje se mogu naći u austrijskim suvenirnicama.

Sudeći po portretu, Mozart je bio veoma nizak čovek (samo 1,56 m), sa licem punim ožiljaka od boginja, velikim očima i sa neurednom, tamno plavom kosom. 

Bez obzira na realnost, sumnjamo da će se novi portret ubuduće naći na “Mozart kuglama”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava