Novogodišnji doček u Beču za sve uzraste i ukuse

28. dec 2018 u 10:57

Beč je poznat kao jedna od najatraktivnijih destinacija za Doček nove godine na brojnim trgovima, ali i na brodovima, pa čak i na "nebu pod oblacima".

Svake godine se iznova pitamo: Kuda za novogodišnji doček ? Igranje društvenih igara u društvu porodice, gledanje novogodišnjeg televizijskog programa uz bogatu prazničnu trpezu, putovanje u inostranstvo ili izlazak na ulice i trgove i praznovanje u društvu hiljada razdraganih poznatih nam i nepoznatih lica?

Ako i ove godine želite da na spektakularan način dočekate Novo leto, onda ne morate putovati daleko. Beč je poznat kao  jedna od najatraktivniji destinacija za novogodišnji doček.  Možete odabrati od slavlja na brojnim trgovima, pre svega u centralnom delu grada, ali i na brodovima na „lepom plavom Dunavu“ ili „nebu pod oblake“ u nekom od bečkih oblakodera ili okolnih brda.

 

„Novogodišnja staza“ na 14 lokacija

Jedna od najpoznatijih atrakcija je takozvana “Novogodišnja staza” (Silvesterpfad)  na centralnim trgovima i ulicama i u Prateru,  koja na 14 lokacija svake godine privuče i preko 600.000 Bečlija i njihovih gostiju iz čitavog sveta. Naravno na svakom koraku su bine i muzika za svačiju dušu, a u ponudi su  i svakojake, pre svega ukusne bečke, đakonije. U ponoć, kad se završi odbrojavanje poslednjih sekundi stare godine, grandiozni vatromet će, kao jedan od vrhunaca u novogodišnjoj noći,  obasjati trg ispred Gradske skupštine.

Novogodišnji vatromet u Beču ispred gradske kuće Rathausplatz

Od 14:00 časova popodne, pa sve do 2 sata posle ponoći ulica Graben u centru Beča se pretvara u najveću balsku salu u Evropi pod otvorenim nebom. U popodnevnim satima se nude besplatni kursevi valcera tako da već u ponoć možete, sa hiljadama drugih veselih parova, odigrate ovaj ples na raskošno osvetljenim ulicama i trgovima Beča u novogodišnjoj noći.

 

Doček u hotelima

Mnogi elegantni bečki hoteli nude u svojim raskošnim salama doček Nove godine uz gala meni i muziku za ples. Cene se kreću od 120 do 400 evra. Dva hotela na brdima oko Beča, Wilchelminenberg i Kahlenberg, kao i  hotel  „Meliahotel“ na 57 spratu oblakodera, pružaju predivan pogled na osvetljeni i vatrometima začarani Beč. Sa velikog tornja u Dunavskom parku, čiji restoran na visini od nekih 160 metara  svakih 25 minuta napravi puni krug, posetioci mogu uživati u panorami Beča u „najluđoj noći“ u godini.

 

Bečki točak u Prateru

Jeste li znali da se Veliki točak u Prateru okreće i u novogodišnjoj noći? Posetioci ove najveće bečke atrakcije 31. decembra 2018. godine od 10.00 do 02.00 sata mogu iz kabina Velikog točka uživati u svetlima austrijske prestonice, a u ponoć i u desetominutnom vatrometu u tom zabavnom parku.

 

Doček Nove godine na vodi

Poseban doživljaj je i pogled na Beč sa vode. Na dva broda se organizuje doček sa prazničnom večerom i muzikom za ples od 20.00 do 03.00 sata, a cena je  179 evra. Deca plaćaju polovinu cene dočeka.

 

Novogodišnji maraton

Ako i poslednjeg dana stare godine ne želite da se odreknete sporta, prijavite se za „Novogodišnji maraton“ koji se održava na bulevaru „Ringstrasse“ i dugačak je 5,4 kilometra. Start je u 11:00 časova, a nagrade su predviđene ne samo za najbrže trkače, već i za one sa najoriginalnijom sportskom opremom.

 

I za mamurluk ima leka

U danima praznika i veselja mnogi od nas dopustiće sebi po koju čašicu više. I kad Doček u Beču prođe i kad se narednog jutra probudite, može se desiti da vam  u glavi  bubnja, a trbuh se okreće, baš kao i soba u kojoj se nalazite. Kažu da je dobro istuširati se hladnom vodom, piti dosta tekućine, prošetati na čistom vazduhu, a ako i ovde u Beču  u  svom podrumu imate kacu sa kiselim kupusom, obavezno,  popijte i čašu dobrog starog rasola, pa će sve nevolje kao rukom biti brzo odnesene.

I novogodišnje jutro 1. januara 2019.  se tradicionalno u Beču dočekuje „mamurnim doručkom“ isped gradske kuće na Rathausplatz-u (od 10 časova) – uz emitovanje novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije na velikom platnu.

Novogodišnji koncert 2019. godine emitovaće se u preko 90 zemalja širom sveta, a gledaće ga  više od 40 miliona TV gledalaca.

Direktan prenos u Austriji možete pratiti na ORF2  od  11:15 sati.   Ukupno 14 ORF kamera će emitovati brilijantne HD slike širom sveta, iz  Zlatne dvorane bečkog Musikvereina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava