Bečki novogodišnji koncert 2018 sa Rikardom Mutijem

31. dec 2017 u 15:29

Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara u Zlatnoj sali Bečkog “Musikverein”-a već mnogo godina privlači pažnju gledalaca iz celog sveta. Koncert se prenosi u preko 90 zemalja i ima prosečno 50 miliona gledalaca na svim meridijanima. Do ulaznica je vrlo teško doći, ali nije nemoguće,

c wien info

Novogodišnji koncerti u Beču  su stekli popularnost  i daleko van granica Austrije, pa se svake godine prenose u 90 zemalja sveta i imaju 50 miliona gledalaca.

Ove godine po peti put (posle 1993., 1997., 2000. i 2004.) Orkestrom bečkih filharmoničara diriguje Ricardo Muti, dirigent najpoznatijih orkestara sveta (između ostalih Berlinske, Bavarske, Njujorške filharmonije). Muti je od  2010. dirigent “Chicago Symphony Orchestra”.

Zanimljivosti oko Novogodišnjeg koncerta

Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara protiče po tradicionalnom ritualu. Posle dva glavna dela slede numere koje se sviraju na bis. Drugi bis je valcer “Na lepom plavom Dunavu” Johana Štrausa sina, koji publika prekida aplauzom već tokom uvodnih taktova. U tom trenutku Orkestar i posetioci zajednički svim gledaocima širom sveta čestitaju Novu godinu rečima Prosit Neujahr! Završni, treći bis, je več tradicionalno Radecki Marš Johana Štrausa oca, prilikom čijeg izvođenja posetioci Koncerta tapšu u ritmu muzike.

Cvetne aranžmane je od 1980. do 2013. po tradiciji slao italijanski grad Sanremo. Od 2015. to rade Bečke gradske bašte, koje prelepu salu svake godine ukrašavaju sa 30.000 cvetova. 2008. se za vreme koncerta prvi put plesao balet u “Zlatnoj sali”. 2015. je povodom 75-godišnjice održavanja Novogodišnjeg koncerta Bečkih filharmoničara izdata edicija CD-ova pod nazivom “Die gesammten Werke” (Kompletna dela) koja sadrži 23 diska sa 319 dela koja su na balu svirana od 1941. godine.

Koncert se prenosio preko radija, a od 1959. i preko televizije, što se od 1969. dešavalo u koloru. Zahvaljujući Evroviziji danas se koncert prenosi u preko 90 zemalja u celom svetu. Od 1989. se tokom prenosa prikazuju i baletske numere koje plešu članovi Baleta bečke državne opere, Narodne opere, Bavarske opere i internacionalni gosti. Od 1992. se u pauzi emitu 25-minutni film koji se svake godine posebno snima. 2010. austrijska državna televizija je prvi put koncert prenosila u DTV i kao Live Stream u internetu.

Kako do ulaznica za Novogodišnji koncert

Iako ga znaju napamet, mnogi ljubitelji klasične muzike i Beča imaju veliku želju da jednom u životu posete ovaj slavni koncert i uživo. Karte za Bečki novogodišnji koncert na crnom tržištu (posebno u Aziji) navodno dostižu cene od nekoliko hiljada evra po osobi. Ukoliko ste “obični smrtnik” onda najviše dve karte za pravi Novogodišnji koncert 1. januara možete da dobijete samo ako imate mnogo sreće. Za ostala dva koncerta možete da izrazite i želju za većim brojem karata, ali o svemu odlučuje žreb. Nije važan trenutak prijavljivanja, važno je imati veliku sreću (i novac). Od 2. januara do 28. februara 2018. traje prijavljivanje za izvlačenje karata.

Ako budete izvučeni, u martu 2018. ćete dobiti mail sa obaveštenjem da ste dobili ulaznice za jedan od tri koncerta: pretpremijeru  30.12.2018 u 11:00 sati, Silvesterkonzert/Večernji koncert, 31.12.2018. u 19:30 ili Neujahrskonzert/Novogodišnji koncert, 1.1.2019. u 11:15 časova.Regularne cene su od 30 do 495 evra za probu, od 25 do 800 evra za večernji na Novu godinu i od 35 do 1090 evra za koncert 1. januara. Želimo svim kandidatima mnogo sreće!

 

Kratka istorija Novogodišnjeg koncerta

Ovaj međunarodno slavni koncert  prvi put  je održan ne 1. januara, već 31. decembra 1939. godine pod nazivom “Vanredni koncert” u čast Adolfa Hitlera i činio je sastavni deo propagandne mašinerije Jozefa Gebelsa. Naredni koncert je priređen 1. januara 1941. godine. U vreme rata i diktature mnogi su ovaj koncert doživeli kao „pravo bečko slavlje“. Danas je želja filharmonije da ponudi publici pravi muzički užitak, ali i da svojom izvedbom pošalje poruku nade, prijateljstva i mira širom sveta.

Dela porodice Štraus (Johann otac & sin, Josef i Eduard) su bila izuzetno omiljena, tako da od tada sve do danas sačinavaju glavni deo programa. Pored njihovih dela izvode se i kompozicije Jozefa Lanera (Joseph Lanner) ili Jozefa Helmesbergera (Josef Hellmesberger) juniora. Filharmoničari svake godine uz to dodaju i dela jednog novog kompozitora.

Već od 1941. koncert se održava 1. januara u Velikoj sali Bečkog udruženja za muziku (Musikverein) pred 2.000 gledalaca. Od 1952. koncert se izvodi i kao “Silvesterkonzert” 31. decembra uveče.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava