Počelo upisivanje prvaka u osnovnu školu!

16. jan 2018 u 09:00

Vaš đak-prvak na jesen polazi u školu? Rok za upis 18.000 dece u 261 osnovnu školu (Volksschule) traje do 26. janura. Šta je sve potrebno i kako protiče upis?

c wien.gv.at

Upisivanje u prvi razred osnovne škole traje do 26. januara 2018. i moguće je svakog radnog dana (od ponedeljka do petka) između 8 i 12 časova, a utorkom još i dodatno između 14 i 17 časova. Potrebno je unapred u željenoj školi telefonom zakazati termin! U okviru upisa se proverava i zrelost deteta za posećivanje škole (Schulreife). Roditelji dece koja će najkasnije 31. avgusta 2018. navršiti 6 godina (vreme početka školske obaveze u Austriji), već su dobili odgovarajuće saopštenje/poziv Gradskog školskog saveta za upis zajedno sa svim informacijama o potrebnim dokumentima i formularom za prijavu deteta za poslepodnevni boravak (Hort).

Na zakazani termin roditelji treba obavezno da povedu i budućeg đaka-prvaka i da ponesu sledeće dokumente:

  • izvod iz knjige rođenih/rodni list (Geburtsurkunde)
  • prijavu boravka (Meldezettel)
  • pasoš ili dokaz o državljanstvu (Reisepass, Staatsbürgerschaftsnachweis)
  • detetov E–Card
  • pismo sa pozivom za upis (Brief des Stadtschulrates)
  • krštenicu (Taufschein) ako je imate

Kako se prilikom upisa utvrđuje „zrelost“ za posećivanje osnovne škole?

Za procenu zrelosti između ostalog je važna socijalna, emocionalna, kongnitivna, jezička i motorička spremnost deteta za polazak u školu. U okviru nekoliko „stanica za igru“ proveravaju se i zapisuju navedene sposobnosti. Značajnu ulogu u tom smislu ima znanje nemačkog jezika (bogatstvo rečnika i način izražavanja) i razumevanje postavljenih zadataka. Važni su takođe i društveno ponašanje, spretnost i sposobnost za koncentrisanje. Prilikom testiranja kroz igru škola ustanovljava da li je dete u stanju da prati redovnu nastavu ili bi ga ona preopteretila.

Pošto dete može i da se zbuni ili uplaši, za ukupnu ocenu zrelosti veliku važnost ima i „Kindergarten-Portfolio“ koji deca koja su posećivala obdanište tamo dobijaju. Roditelji čija su deca do sada išla u vrtić trebalo bi, dakle, obavezno da ponesu na upis i taj Portfolio u kojem je opisano napredovanje u razvoju budućeg prvaka tokom vremena provedenom u obdaništu. Rezultat provere se odmah saopštava roditeljima i sa njima se razgovara o mogućnostima, odnosno procesu pripreme za školu. Ako dete još uvek nije dovoljno zrelo, onda tokom prve godine u školi dobija dodatnu podršku ili u tzv. predškolskom odeljenju (Vorschulklasse) ili u okviru redovnog razreda (Klassenverband). U takvim slučajevima je u prvom planu podsticanje i dalji razvoj jezičkih sposobnosti i znanja nemačkog, ali se u skladu s potrebama može raditi i o individualnim ponudama za učenje.

Dete vam još nije dovoljno „staro“ za školu?

Ukoliko je vaše dete rođeno između 1. septembra i 31. decembra 2012. godine, moguće je da roditelji zatraže njegov prevremni upis. O tome da li će biti primljeno, iako je mlađe, odlučuje se na osnovu „zrelosti“ i procene škole da li će to predstavljati preveliko opterećenje za dete i roditelje. Za 1. stepen osnovne škole (1. i 2. razred) đaci imaju 3 godine vremena. To znači da se deci koja još nisu dovoljno pripremljena za savladavanje školske svakodnevice, daje vreme koje im je potrebno ili pohađanjem predškolskog razreda ili ponavljanjem 1. ili 2. razreda. Moguće je, međutim, i da posebno zrela deca napreduju „preko reda“, odnosno da im se na osnovu odluke Nastavničkog veća odobri preskakanje jednog razreda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava