Vreme je za pečeno kestenje!

02. okt 2017 u 11:20

Sezona pečenog kestenja u Beču počinje 1. oktobra i traje do 31. marta. Ako želite da uvećate svoje „hormone sreće“, ne zaboravite da konzumirate ovu zimsku poslasticu.

Početkom oktobra je startovala sezona prodaje pečenog kestenja u Beču koje će se do 31. marta iduće godine nuditi na 190 uličnih prodajnih štandova. Pored kestenja, većina prodavaca nudi i pečeni krompir kao i lepinje od narendanog krompira (Kartoffelpuffer).

Domaći kesten sadrži mnogo šećera, ali i značajnu količinu linolske kiseline koja se nalazi u kori i služi za proizvodnju kozmetičkih preparata. U Austriji se uglavnom prodaje tursko i italijansko kestenje. MA 59 tokom prodajne sezone redovno kontroliše kvalitet proizvoda.

Kesten spada u delikates i postoji mnogo razloga zbog kojih bi baš ovu poslasticu trebalo da konzumirate što češće.

Pored toga, izuzetno je bogat kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, gvožđem, bakrom i manganom, a sadrži i velike količine fosfora, kao i vitamina B kompleksa.
Od ostalih orašastih plodova kesten jedini sadrži vitamin C, razlikuje se i niskim procentom masti, a visokim procentom skroba.

Pripremite sami pečeno kestenje (marone)

Kestenje potopite u vodu, oni koji nisu za jelo obično ostanu na površini i plutaju. Svaki kesten zasecite po sredini ili u obliku krsta. Stavite kestenje u pleh i pecite ih  na 220C (u zavisnosti od veličine) između 20 i 25 minuta .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava