Digitalni satovi u Beču i pomeranje kazaljki na zimsko računanje vremena

25. okt 2019 u 09:39

Pomeranje kazaljki desiće se u nedelju, a pred samo pomeranje satova na zimsko računanje vremena, Beč se odlučio obnoviti svoje velike javne satove.

(c) pixabay

U ranim jutarnjim satima, u nedelju  27. oktobra 2019. godine , odnosno poslednjeg vikenda u oktobru, izvršiće se pomeranje kazaljki na satu i počinje zimsko računanje vremena. Naime, u 3.00 sata ujutru, kazaljke se pomeraju za jedan sat unazad – na 2.00 sata.

Kako se prošle godine polemisalo, ovo je možda trebalo biti jedno od poslednjih pomeranja časovnika zbog letnjeg i zimskog računanja vremena, jer je Evropska komisija predložila i usvojila  da se takvo polugodišnje pomeranje sata ukine.

Međutim, većina država članica još uvek mora pristati kako bi to postalo stvarnost. Zvanično, Austrija preferira stalno letnje vreme kao standardno vreme.

Međutim, rasprave u Savetu država članica EU i dalje traju, jer su mnoge države izrazile zabrinutost što predlogu Komisije nedostaje procena uticaja.

Prema istraživanjima čak 84 odsto građana EU podržava ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena.

Letnje računanje vremena je uvedeno u Evropi 1973. godine u jeku naftne krize sa ciljem da se ostvari ušteda u energiji. Pomeranjem vremena trebalo je da se dobije jedan sat više dnevne svetlosti za privredu i domaćinstva. Francuska je napravila prvi korak, a Austrija se pridružila tek 1979. godine.
Do ujednačavanja različitih propisa u Evropskoj uniji oko uvođenja letnjeg računanja vremena došlo je 1994. godine.  Od tada, jedinstveno letnje računanje vremena važi u svim zemljama članicama EU, ali i šire, recimo na Zapadnom Balkanu.

Danas se letnje računanje vremena praktikuje u oko 70 zemalja, pre svega na severnoj polulopti zemljine kugle.

Stručnjaci tvrde da su ljudska bića veoma prilagodljiva i da male promene i pomeranje kazaljki od jednog sata sigurno neće poremetiti ritam spavanja i biološki sat organizma.

 Digitalizacija starih javnih satova

Pred samo pomeranje satova na zimsko računanje vremena, koje ove godine pada 27. oktobara, Beč je odlučio da obnovi svoje velike javne satove. Bečki kockasti satovi datiraju još od 1907. godine i vremenom su se uvrstili u spisak znamenitosti grada, a od ove nedelje su postali i digitalni.

Pored obnove mehanizama, koje je finansiralo osiguravajuće društvo „Wiener-Städtische“, bečki javni satovi će za osvetljenje brojčanika koristiti  LED-tehnologiju kako bi se smanjila potrošnja energije.

(c) Eurocomm-PR Sarajevo

 Novi digitalni mehanizmi na javnim satovima u Beču nisu pod kontrolom GPS-prijemnika, kao što je to bio slučaj do sad, nego su povezani sa jednim centralnim vremenskim  serverom.

Uz pomoć ove tehnologije se vreme na svih 74 javna sata u Beču može jednostavnije postaviti, a svi mogući problemi će takođe biti prijavljeni direktno na serveru.

Prva upotreba nove tehnologije biće obavljena u nedjelju, 27. oktobra kad svi budemo pomerali satove na zimsko računanje vremena.

Promena na časovnicima u zimsko vreme i reakcija organizma

Novo radno vreme u Austriji: 12 sati dnevno i nedelja od 4 radna dana

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Pijace sve omiljenije: Brunnenmarkt je najposećenija pijaca u Beču

Beč će uskoro imati pametne naočare

Beč je drugačiji: Ovce kao „prirodne kosilice“ za zdraviju okolinu

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava